Každoročně jsem pořádali soutěž „Signály Awards“, která měla povzbudit tvůrce na sociálních sítích, propojit komunity sledujících napříč denominacemi, zájmy, hudebními styly,… a inspirovat se navzájem. Jak to bude se soutěží v následujících letech, je otázka. Propojovat, povzbuzovat a podporovat však chceme rozhodně nadále. Protože tak jako je třeba psát (a číst) dobré knihy, točit (a sledovat) kvalitní filmy, nahrávat (a poslouchat) kvalitní hudbu či podcasty, tak je potřeba tvořit (a konzumovat) kvalitní facebookové a instagramové příspěvky, reels a stories. Zeptali jsme se vás na osvědčené tvůrce a přidali pár vlastních tipů.

Staronovým objevem byl pro nás profil @bozim.detem. Nad obrázky ilustrátorky Barči se doslova rozplynete. Mise Barbory Dojčárové je dnešním dětem pomocí krásných obrázků připomínat Boží lásku a vést k přátelství s Ježíšem. A protože, jak píše sama Barča na stejnojmenném webu https://www.bozimdetem.cz/, všichni jsme děti, děti Boží, obrázky jsou pro všechny! Můžete si je pověsit do svých pokojů, či je někomu darovat ke křtu či k biřmování 🕊️ 

Často jste v otázkách na to, kdo vás na sociálních sítích oslovuje, zmiňovali @kafcosesvatymi, což je profil mladé inspirativní katoličky Kláry Němcové, s níž jsme v minulosti dělali už několik rozhovorů pro Signály.cz. O samotné tvorbě Klárky si můžete přečíst rozhovor Klára Němcová: Pojďte na Kafčo se svatými, nad (nejen) vtipnými myšlenkami o Panně Marii se zamyslete v článku My máme Pannu Marii beznosou – a ke které se modlíš Ty?.

Foto: Archiv Kláry Němcové.

Hned dalším víckrát zmiňovaným inspirativním profilem byl účet @Bílé_místo. Pod stejným názvem najdete inspiraci také na Facebooku. Bílé místo začalo jako instagramový profil s krasopisnými biblickými citáty. Stačil jen krůček, citáty naplnily diář 2020 a později i další produkty – a tak se zrodil i eshop. V roce 2023 oslavilo toto internetové křesťanské papírnictví své 4. narozeniny. Ve vyplňování diářů z Bílého místa se můžete vzájemně povzbuzovat i přes Facebookovou skupinu Jeho plány, moje plány | Bílé místo a sledovat tam, kdy jsou dostupné bonusy apod.

S Kájou Zvoníčkovou, která za celým projektem stojí, vzniklo také pro Magazín Signály několik rozhovorů. Jak vypadaly diáře v roce 2022 a jaké byly ohlasy zájemkyň o diáře se dočtete zde: Diáře Jeho plány, moje plány 2022. Jakou roli hraje v projektu manžel Káji Pepa, jak své manželství a vše, co dělají, budují na Bohu, zjistíte zde: Kája a Pepa Zvoníčkovi: Buďte svobodní, hlasití, často se smějte a investujte do vztahu s Bohem. Stojí to za to. V rámci podcastu (s) láskou tvořená proběhl také rozhovor s Kájou, najdete jej zde: https://www.signaly.cz/tv/video/3433-6-o-bilem-miste-a-hledani-sebe-sama 

Jako další tip jste nám napsali o profilu P. Vladimíra Hubálovského, OFMConv. @v.hubalovsky. Na jeho účtu najdete záběry z běžného dne či z výletů, nepřeberné množství tipů na kvalitní literaturu, fotky ze mše či autentická vděčnost za možnost být knězem… Jak píše sám P. Vladimír: “Nechci se tu chlubit sebou, (...) ale chci se tu chlubit Bohem! Tím, jak je úžasný, jak stále překvapuje… Že je to živý Bůh, který je a který stále působí v našich životech! Nejednou ani netušíme jak… A jsem fakt moc vděčný, že jako kněz toho můžu být nejednou svědkem! ☺️” 

Evangelizačním digitálním tvůrcem je také @duchovni_rust. Tento účet vznikl nejprve jako katolický blog o prohlubování duchovního života 😇✝️. Od roku 2022 se hlavní tvorba přesunula na instagram, všechny motivační texty a příspěvky ale najdete také na Facebooku. Motivace followerů je jasná: být svatý.

Nechte se povzbudit částí kázání Jana Pavla II. na světových dnech mládeže v roce 2000 sdílenou v jednom z příspěvků @duchovni_rust: "Mladí lidé všech kontinentů, nebojte se stát svatými nového tisíciletí! Buďte kontemplativní, milujte modlitbu; buďte v souladu s pravou vírou a velkorysí ve službě svým bratřím a sestrám, buďte aktivními členy Církve a budovateli pokoje. Abyste uspěli v tomto náročném životním cíli, pokračujte v naslouchání Jeho Slovu, čerpejte sílu ze svátostí a zvláště z Nejsvětější Eucharistie a svaté zpovědi."

Zastoupení slovenské evangelizace na internetu máme díky vašemu tipu na @ja_a_boh. Profil je plný hlubokých i vtipných reels ze života sedmnáctileté křesťanské slečny. Najdete zde svědectví z autorčina života, řadu drobných povzbuzení, zážitky s Bohem i praktické nápady, jak posunout svůj duchovní život. Videa evangelizují i Tiktokový prostor 🙂

Dalším krásným profilem je @modlimesesdetmi. Máma pěti (!) dětí se, jak sama píše “snaží vést děti k životu s Bohem a předat jim živou víru”, což je nelehký úkol. Rozhodně však stojí za to vynaložit všechno úsilí k tomu, aby z dětí nebyli pouze “do kostela chodiči”, ale lidé s upřímným vztahem k Bohu, ke druhým i k sobě samým. Tvůrkyně inspiruje druhé k podobnému nasazení sdílením vlastních zážitků a zkušeností.

Pokud milujete slova a tmavě modrou a zlatou a jemně okrovou barvu, určitě nepřehlédněte ilustrátorku Kristýnu, která svou tvorbu sdílí na @kristina.slodicka a také na https://www.kristinaslodicka.com/. Jemnost, krása – “v krajině, v příbězích lidí, v jejich hloubkách”, to na vás dýchne z webových stránek i instagramu Kristýny Slodické. Doporučujete si sami, doporučujeme i my!

Poslední z vašich doporučení je profil @Mama_bee_blanks. Tento profil jsem dříve neznala. Propaguje křesťanské oblečení s velice nápaditými motivy. A k němu doporučuji profil za sebe. Není křesťanský, ale ten projekt je tak plný hloubky a světla, ale ve stejné míře i humoru, že jej musím s vámi sdílet: @We_love_You. Mrkněte sami 🙂

Další inspirativní profily najdete v našem článku z roku 2021 Bůh je i na Instagramu aneb instagramové účty, které ti vloží do srdce Boží přítomnost.

Pokud nám pošlete vlastní nápady a tipy, rádi je k článku přidáme!