Probudili jsme se do nového roku. Ať už jsme doma s rodinou, na horské chalupě s přáteli, se svým společenstvím, nebo se skauty pod týpkem, pokusili jsme se včera loňský rok uzavřít a s nadějí vykročit do toho nového. Víc, než je v našich krajích obvyklé, se nám konec roku pokazil a pro některé z nás může být těžké dívat se do budoucnosti s nadějí. Svět se řítí do zkázy a bude hůř. Nebo ne?

Souboj Světla a Tmy, Světlo posvátné noci, Lidečko. Autorka: Kateřina Holbová

Na přelomu roků 2023 a 2024 jsme byli zasaženi zničující zprávou z filozofické fakulty v Praze. A výčet zlých událostí tím zdaleka nekončí. Útok na Filipínské univerzitě, klimatická hrozba, Ukrajina, Izrael,... spousta dalších tragédií z celého světa se na nás valí prostřednictvím obrazovek.

Jako lidé máme tendenci se zaměřovat na negativní zprávy. Jsme tak nastavení. Evolučně to dává smysl. V minulosti bylo třeba, aby náš mozek více vnímal nebezpečí. Díky tomu náš druh nevymřel. Dnes nám ale tato naše schopnost přináší strach, beznaděj, pocit, že jsme ve „zlých časech“. Hltáme špatné zprávy a utápíme se v depresivních myšlenkách. Přitom se ale ve světě děje také obrovské množství dobrých a krásných věcí.

Jen za poslední měsíc jsme na Signálech sdíleli sbírku pro projekty Františkovy ekonomiky, povídání o velkolepém spojení farních společenství na Valašsku, které především díky Sáře Matůšové vyústilo ve Vánoční divadlo Světlo posvátné noci, rozhovor s Janem Horynou, který pracuje v nízkoprahovém klubu, a také se sestrou Martou Mazzero CSTF, která se v Itálii věnuje duchovním a modlitebním setkání, další povídání bylo o partě hudebníků z Dobré Otázky, kteří navzdory mnoha dalším svým povinnostem chtějí přinášet do světa kus světla! A naposledy jsme mluvili s Veronikou Müllerovou, která studovala komunikaci papeže Františka. Ten chápe krizi jako pozitivní jev, a dokonce nás vyzývá: „Nechejme se Ježíšem uvrhnout do krize”. To je obrat o 180 stupňů, jak se říká. Jan Pavel II. chtěl krizi překonat – František ji chápe jako nutný krok v našem životě. A také se uskutečnilo velké množství adventních setkání, koncertů, obnov, či jiných možnosti ztišení se a zastavení, které jsme pro vás shrnuli na jedno místo.

Těch věcí, za které můžeme být vděční a z nichž se můžeme radovat, je spousta. Ano, je dost i těch zlých. Ovšem boj proti zlu nemá spočívat jen v bránění špatnostem, ale především ve vytváření bohulibé činnosti, šíření světla, přinášení povzbuzení. Jeden kněz mi při předvánoční zpovědi řekl: „Tmy je venku dost. Buď světlem.“

Buďme všichni v novém roce šiřiteli Naděje, posly dobrých zpráv, tvůrci Pokoje a nositeli Lásky a Světla. Toho Světla, které ve tmě svítí a tma jej nepohltila...

 Světlo posvátné noci, Lidečko. Autorka: Kateřina Holbová

Těšíme se, že nadále budeme moci svědčit o lidech, kteří dělají dobré věci, že budeme moci inspirovat a povzbuzovat.

Za tým Signálů

Marta