Prosinec je doslova za rohem a tak je na čase se podívat na ochutnávku toho, co nás v různých diecézích čeká. Přinášíme tipy na víkendovky, duchovní obnovy, na předvánoční trhy i na Silvestra!

1. – 3. 12., DCŽM Vesmír

Teenager's 2023

Víkendovka pro všechny, kterým je 12 - 19 let a chtěli by se potkat se svými vrstevníky, pobavit se o problémech a těžkostech, poznat nové kamarády a něco se i naučit. 

 

2. 12. Praha, Fortna

Rorate Coeli Desuper

Adventní tóny ve středověké instrumentální hudbě.

4. 12., Praha

Adventní setkání s Markem Orko Váchou

Nejen umělecká díla architektura, i krajina odráží stav mysli lidí, kteří ji přetváří. Ve vztahu k zemi se současná Evropa nachází mezi dvěma extrémy: utilitaristickým přístupem, který vnímá hodnotu krajiny jako hodnotu minerálů v ní obsažených a a panteistickým zbožšťováním. Křesťanství vnímá zemi jako dílo Boží, nic více, avšak také nic méně. Zemi tak z perspektivy židovství a křesťanství potřebujeme ze dvou důvodů: aby nás sytila a abychom skrze ni kontemplovali Boha. Na složité otázky bude hledat odpověď Marek Orko Vácha. 

 

4. 12. (a pak 5., 11., 18., 19. 12.), Praha

Roráty

Pokud bydlíte v Praze na Proseku, můžete vyrazit na 6:30 na roráty do místního kostela. Další prosincové aktivity v kostele sv. Václava najdete zde.

 

6. 12., Brno

Chvály VKH

Chvály probíhají obzvlášť v adventu každou chvíli. Které jsou vaši favoriti? U nás vítězí VKH Brno s už druhým chválovým večerem u jezuitů. Kam rádi zajdete vy? Dejte vědět do komentářů, ať lidé z vašeho města najdou to pravé místo. 

 

6. 12., Praha, Dominikánská 8

Peníze - Jak eticky zacházet s penězi

Peníze jsou něco, co každý den bereme do rukou. Mohou mít a leckdy mají pozitivní hodnotu: zajišťují důstojnou kvalitu života nám i našim blízkým, známým či neznámým. Zároveň jsou často chápány jako něco nečistého. Ticho panuje i kolem jejich používání: investic, zacházení s nimi. Jak eticky zacházet s penězi? Je eticky čisté všechno, co je legální? Jak nakládat s prostředky, kterými disponujeme? Hosté: Antonie Doležalová, David Vopřada, Petr Zahradník.

 

6. 12., Praha

Ekumenické studentské roráty

Přijďte se společně s námi zastavit na počátku adventní doby při zpěvu staročeských rorátních písní, společně se modlit a oživit v sobě plamínek, svítící do tmy.
Všechny srdečně zveme do kostela sv. Václava na Zderaze, ve středu 6. prosince v 6.00 ráno. Následovat bude společná snídaně ve farním sále.

 

8. – 10. 12., DCŽM Vesmír

Cetiletí

Víkendové setkání pro všechny, kterým už bylo dvacet a rádi by potkali vrstevníky, nové kamarády, něco se dozvěděli a celkově si chtějí odpočinout od každodenního shonu v klidném klíně Orlických hor. 

8. – 10. 12., Plzeň

TVOŘIVÝ beYOUtifull

Adventní víkend pro holky zaměřený na tvoření. Čeká vás pečení cukroví, DIY, alko i nealko svařák a samozřejmě nebude chybět společná modlitba, povídání, hry i film.

 

8. – 10. 12., Rajnochovice

Adventní duchovní obnova na Arše

Advent je pro duchovní obnovy jako stvořený. V předvánočním shonu najít chvilku na usebrání, zklidnit se, popřemýšlet - a na rajnochovické Arše je to ještě o to lepší. 

 

8. – 10. 12., Rožmitál pod Třemšínem

Adventní duchovní obnova

Duchovní obnova s Mons. Michaelem Slavíkem proběhne taky v Rožmitálu por Třemšínem druhý prosincový víkend, a to v penzionu Panský dům.

 

9. - 10. 12., Praha, Fortna

24 hodin adventního ticha

Krátké a intenzivní zastavení v tichu vprostřed adventní doby. Využijeme jednu noc a den, tmu i světlo, ticho i slovo.

10. 12., Pardubice

Benefiční adventní koncert pardubické salesiánské Scholy od sv. Václava

K adventu patří samozřejmě i koncerty. V Pardubicích si pro vás salesiánská schola připravila nejen potěchu pro ucho, ale také pro duši - benefičním koncertem budou provádět dva bratři salesiáni. 

 

11. 12., Praha, Dominikánská 8

Izrael v pasti násilí

Nedávný teroristický útok Hamásu na Izrael se vyznačoval mimořádnou krutostí a vysokým počtem obětí a unesených. Izrael zareagoval drtivým bombardováním Pásma Gazy, které hrozí vyústit v humanitární krizi. Jak se v této složité situaci orientovat? Kdo je v současné situaci v právu? Je vůbec možné mírové soužití židů, muslimů a křesťanů ve Svaté zemi? Kdo na něm má zájem a kdo ne? Jakou roli hraje v celém konfliktu náboženství? Hosté: Lukáš de la Vega Nosek, Irena Kalhousová, Milan Lyčka.

 

14. 12., Praha, Dominikánská 8

Koncil a ekumenismus

Koncil vyvolal velká ekumenická očekávání, která se ne zcela naplnila. Co nového koncil přinesl? V čem katolická církev změnila svůj přístup k ekumenismu? V čem se dialog a spolupráce mezi církvemi daří? Kde naopak proces sbližování zamrzl a proč? Jak k tomu přispěly poslední pontifikáty? Host: Martin Vaňáč.

 

14. - 17. 12. Praha, Fortna

Adventní rekolekce

Přijďte se na pár dní zastavit – a místo toho, co se na povrchu příprav Vánoc jeví jako nezbytnosti, se nechat obnovit hlubším proudem, z něhož povstal i čas označený slovem adventus - příchod. Rekolekce budou pracovat se symbolikou adventního věnce. Ticho, dech, slovo, obraz a hudba vám budou průvodci.

 

15. – 17. 12., Město Albrechtice

Adventní duchovní obnova pro dívky a mladé ženy se sestrami boromejkami
Motttem obnovy je "Jen na cestě pokoje a míru uvidíme jasný cíl".

 

15. – 17. 12., Prachatice

Adventní duchovní obnova pro dívky 

Obnovu povede P. Zdeněk Gibiec, účastnice se setkají i se sestrami boromejkami. Témata víkendu budou aktuální problémy dospívajících v dnešní společnosti.

 

16. 12., Plzeň

RESET – adventní ztišení

Jednodenní duchovní obnova před Vánoci.

Možnost ztišit se v neustálém hluku a křiku světa, zastavit se během nekonečného shonu dnešního života, věnovat čas Bohu a tím i sobě.

 

24. 12., Praha, Fortna

Štědrý večer / bez partnera

Nevíte, s kým budete trávit Štědrý večer? A lákalo by vás povečeřet na Fortně společně s dalšími lidmi? Na Fortně už rok probíhají otevřená setkání pro lidi, co žijí bez dlouhodobého partnerského vztahu. Nyní je možnost potkat se na Fortně u štědrovečerní večeře a později třeba společně někde na půlnoční. Podle informací je třeba se hlásit do 30. 11., ale pokud myslíte, že je to akce pro vás, napište jim hned, jak tuhle informaci najdete - snad pro vás ještě místo u stolu bude.

28.12. – 1.1., Kolín

Filmové exercicie v Kolíně

Podcenit plány na Silvestra se nevyplácí. Co takhle zkusit něco nového? Například Silvestr v klášteře. A proč ne?! Zažij skutečně nezapomenutelný a jedinečný závěr roku, který Ti bude dávat smysl. Těšit se můžeš na speciálně upravené ignaciánské exercicie. 

 

K prosinci nezaměnitelně patří i adventní trhy. Ty nemusí být jen o svařáku a langoších, naopak. Ze všech možných vám doporučíme charitativní adventní trh, který v brněnských zahradách pod Petrovem proběhne 8. až 10. prosince. Kromě jídla, pití a dárků tu seženete i tu správnou náladu, poslechnete si zajímavé přednášky a pokud dorazíte s dětmi, čeká vás program přímo pro ně. 

Děje se ve vašem okolí nějaká zajímavá akce, koncert, spolčo? Nezapomeňte nám dát vědět a užívejte prosince plnými doušky.