V celém sále zní z reproduktorů radostná hudba a v každém koutě se něco děje. Několik kluků nosí hudební nástroje, připravují techniku a zvučí, další lidé chystají židle, zametají sál a zdobí ho svíčkami. V místnosti voní čerstvě upečené koláče a z otevřené kuchyně se směje už sehraný „kuchyňský tým“. Právě připravuje večeři pro přibližně šedesát lidí na večerní agapé. Raději než jen pár zákusků na stůl uvaří pořádnou zeleninovou polévku. Postupně přijíždějí kamarádi i úplně noví lidé, objímáme se a vítáme.

Takhle to vypadá v Litovli pár hodin před tím, než v 18 hodin začnou pravidelné PROSTĚ CHVÁLY. Ty pořádá společenství mladých OPENHEART, kterého jsem součástí  i já. Začali jsme jim říkat PROSTĚ CHVÁLY, protože o prostou chválu Boha v nich jde především. V Litovli probíhají každou první sobotu už několikátým rokem. Účastní se jich obvykle padesát, někdy až sto lidí všech generací, od dětí po ty nejstarší. Někdy přijde třeba i moje babička a cítí se tam velmi přirozeně. V zimních měsících se konají ve vytápěném sále sv. Františka, v létě se přesuneme do historické kaple sv. Jiří nebo pod otevřené nebe. 


Chvály trvají přibližně dvě hodiny a do modlitby nás vede chválová kapela. Probíhají pod záštitou našeho kněze, je během nich vystavená i Nejsvětější svátost. Modlit se spolu přijíždějí lidé různých denominací a v této jednotě vidím velký význam. Po skončení chval následuje agapé a sál se promění v prostor, kde si všichni u dobrého občerstvení povídají, sdílí se, seznamují a jen tak spolu tráví čas. Přijíždějí sem lidé z okolí, ale i ze vzdálenějších koutů České republiky a Slovenska. Pro ty zajišťujeme i ubytování.

Nejbližší PROSTĚ CHVÁLY se konají už tuto sobotu 6. dubna a pozvánku najdete zde.

Kromě pravidelných chval organizujeme se společenstvím OPENHEART během léta také WOWCAMP, o kterém jste si v Magazínu Signály mohli přečíst už loni. Název campu vznikl složením slov Worship (modlitba, chvála), Overjoy (radost) a Work (práce) a přesně o to na letním campu jde. Do Náměště na Hané přijíždějí mladí ve věku patnáct až šestadvacet let, pro které je připravený pestrý program, přednášky zajímavých hostů, workshopy a sdílecí skupinky. Společně se během campu také modlíme a chválíme Boha. Protože ale chceme svou víru žít prakticky a nést dál Boží lásku, ve kterou věříme, rozhodli jsme se sloužit lidem v okolí.

Jak to vypadá na WOWCAMPU? 👇👇👇

Skoro každé dopoledne během WOWCAMPU tedy vyjíždějí malé skupinky mladých vedené vždy někým z organizačního týmu, aby pomáhaly potřebným. Často se jedná o pomoc starým nebo sociálně vyloučeným lidem, rodinám v těžké situaci nebo kněžím v okolních farnostech. Loni jsme například umývali okna starému muži, posekali zahradu ženě, která si zlomila nohu, pomohli jsme mladé rodině se stavbou domu nebo navštěvovali domovy pro seniory. K těmto lidem přicházíme, abychom jim darovali své síly a svůj čas, často ale odcházíme nejvíce obohacení sami. Povídat si s lidmi o jejich životech, vidět, jak se díky nezištné pomoci proměňuje pohled na církev, poprvé po dlouhé době se modlit s lidmi, kteří se už léta nemodlili, být u toho, když někdo po letech neodpuštění odpustí své rodině… To jsou momenty, díky kterým jsme si jistí, že to celé má smysl.

Letošní WOWCAMP se koná ve dvou turnusech, každý trvá devět dní. První turnus probíhá od 15. do 23. 7. 2024, druhý od 11. do 20. 8. 2024. Oficiální přihlašování se spustí 15. dubna.

Informace o všech akcích společenství a také pozvánky můžete najít na sociálních sítích OPENHEART (Instagramu, Facebooku, Tiktoku a YouTube). Protože tvořit mediální obsah, natáčet videa, která mohou oslovit zvláště nejmladší generaci, nás velmi baví, postupně budou další videa přibývat. Už teď můžu prozradit, že brzy začneme zveřejňovat vzdělávací série; v nejbližší době to bude série O osobní modlitbě.

Kromě těchto projektů a služby jsme ale především společenství. Pravidelně se setkáváme v rámci menších modlitebních skupinek, nebo i tak neformálně, u kávy, sportů, společných oslav, výletů, nebo cest do zahraničí. Společenství funguje v Litovli už více než sedm let i díky podpoře místního kněze a farnosti Litovel. To, co dostáváme, chceme dávat dál. Daniel Bazala ze společenství OPENHEART to shrnul: „Pro růst a správné fungování společenství považujeme za důležité nejen přijímání, ale i darování se. Darování můžeme žít především skrze službu a otevřenost druhým lidem a také ochotou sdílet hlubiny svého srdce – naše touhy, plány a vize, ale i problémy, zranění a bolesti. Právě autentické sebesdílení v bezpečném prostředí přátel pomáhá vytvářet opravdové společenství v Duchu Svatém.”

Za společenství OPENHEART napsala Tereza Soldánová, fotografie poskytlo totéž společenství.

www.openheart.cz