Zatímco duben je ve znamení totálně aprílového počasí, květen bude oplývat (snad) květy a (rozhodně) akcemi. Sešlo se jich tolik, že přinášíme jen letmý průřez celou republikou, v máji se děje každý den něco zajímavého a člověk by se musel rozčtvrtit, aby stihl vše. Nepochybujeme ale, že si z nabídky koncertů, festivalů, worshipů, duchovních obnov a přednášek vyberete to, co nejvíce lahodí vašemu vkusu. 

1. 5. Brno

Worship Night Brno

Jak jinak uvítat květen než pořádnými chválami? "Worshipit" po libosti můžete v brněnském kostele svatých Janů za doprovodu Brno Worshipu. 

1. 5. Hoješín u Seče

Den pro mamky a dcery

Zvány jsou všechny maminky s dcerami 10 - 13 let, aby společně pod vedením lektorky Markéty Juzové probraly takové ty holčičí věci. 

1. 5. Senetářov

Děkanátní pouť rodin ke sv. Josefovi

Rodiny nejen z celého blanenského děkanátu se sjedou do kostela v Senetářově (velice zajímavý chrám) a kromě mše se můžou těšit i na koncert Pavla Helana, kterého doprovodí ukrajinsko-český sbor. 

1. 5. Slavkov u Brna/Velká Bíteš/Budišov

Pouť rodin děkanátu Slavkost

I slavkovští se vydávají na prvního máje na pouť, a to do Velké Bíteše, kde proběhne mše a pak přijde řada i na trochu historie - v programu je i výlet na zámek v Budišově. 

3. - 5. 5. Praha

Rukou a olejem

Jsme vyvolení. Jsme hlavy pomazané a naše ruce mohou proměňovat. Být člověkem je znamení, dar a výzva. Přijďte na Fortnu na víkend o kněžství.

4. 5. České Budějovice

Family Fest

Workshopy, prohlídky, divadlo, koncerty a navíc soutěž štrúdlů! To a mnohem víc vás čeká ve městě, kde by, jak praví klasik, chtěl žát každý - v Českých Budějovicích. 

4. 5. Lomec

Teologické otázky s redakční radou Salve

První květnová sobota v poutním areálu Lomec bude věnovaná teologickým otázkám, na které rádi odpoví členové redakční rady Salve. Součástí je i možnost zpovědi, mše svatá a povídání s místními sestřičkami. 

4. 5. Police nad Metují/Vambeřice

Májová pouť do Vambeřic

Poutníci z okolí Police jsou zváni na dvacet kilometrů krásnou přírodou Broumovska, cílem jejich pochodu je poutní místo v polských Vambeřicích.

4. 5. Vrchlabí

Požehnání motorek ve Vrchlabí

Sedláte motorového oře a rádi byste ho měli pojištěného jinak než havarijkem? Přijeďte do Vrchlabí, kde vás čeká motorkářské požehnání! Celou akci zakončí spanilá jízda. 

5. 5. Velehrad

Lidová slavnost

Velehradská lidová slavnost proběhne na počest Mons. Jana Šrámka - kromě bohoslužby a posezení vás čeká i orelský průvod!

5. 5. Zubří u Rožnova pod Radhoštěm

Varhanní a flétnový koncert Bible a hudba

Ve farnosti v Zubří si pro vás připravili komponovaný pořad biblických textů s hudbou klasických skladatelů. Na flétnu ho doprovodí Jaroslava Fabiánová a na varhany Jan Bernátek. 

6. 5. České Budějovice

Benefiční koncert: Spirituál kvartet

Českobudějovičtí salesiáni si pro své příznivce připravili benefiční koncert Spirituál kvartetu, takže neváhejte, jednak pomůžete dobré věci a ještě si poslechnete dobrou hudbu!

7. 5. Brno

Bazárek s SKH

V zahradách pod Petrovem proběhne další tradiční bazárek - a kromě spousty oblečení se můžete těšit i na kafe a nějakou tu dobrotu. 

7. 5. Praha

Vize zdaru, vize zmaru

Jak je to s restituovaným církevním majetkem? Umí s ním farnosti hospodařit nebo je to spíš danajský dar? Přednáška pod křídly Dominikánské 8 vám přiblíží realitu církevní ekonomiky. 

7. - 8. 5 Praha

Krokem poutnice

O poutích se dá dlouho mluvit nebo se na ně můžeme vydat. Zrovna teď a tady, i když právě nemáme čas nebo sílu na dlouhou pouť na svaté místo. I za jeden den můžeme pěšky projít kus cesty. Cesta, pravda a život jsou jedno a třeba právě v tom dalším kroku to zakusíme.

8. 5. Křtiny

Brněnská pěší pouť

Osmého května se do Křtin seběhne snad celé Brno. Hodí se využít krásného počasí (bude-li ještě někdy nějaké) a do Křtin z Brna dorazit opravdu pěšky - odměnou bude poutníkům pořádný chládek ve křtinském kostele.

8. 5. Třebíč/Cizkrajov

Pouť k Panně Marii Montserratské

I Třebíč jede na pouť, do Kanady! Tedy, jen do té české. Přesněji do Cizkrajova, kde je uprostřed krásných lesů poutní kostel Montserrat. 

8. 5. Veselí nad Moravou

Ministrantský den

Ministranti z děkanátu Veselí nad Moravou, zbystřete! Na druhý květnový státní svátek se pořádá váš den - kromě společné bohoslužby se můžete těšit především na velký florbalový turnaj!

9. 5. Praha

Otevírat staré kostely

Smutných, prázdných kostelů je po republice až moc, a zdaleka se nebavíme jen o Sudetech. Jak je otevřít světu se dozvíte na přednášce pořádané Dominikánskou 8. 

9. - 12. 5. Velehrad

Studentský Velehrad

Každý rok se na Velehradě sjíždějí stovky studentů, aby se společně modlili, bavili a seznámili. Mají možnost potkat přátele, které dlouho neviděli, i ty, které ještě nepotkaly. Čekají na ně workskopy, chvály, modlitby a mnohem, mnohem víc!

10. 5. Sebranice u Litomyšle

Péče o náš společný domov

Aneb Proč se křesťané mají starat o ochranu přírody. Odpověď se zdá být celkem jednoduchá, je ale opravdu ochrana přírody tak jednoduchá? Odpověď snad bude mít přednášející, Jiří Zajíc.

10. - 12. 5. Hora Matky Boží u Králík

Duchovní obnova pro ženy

Jezdit na "ducháče" se dá v jakékoliv době, na jaře je to dokonce ještě lepší než jindy. Obzvlášť, když vás čeká modlitba a usebrání v nádherném prostředí Kralického Sněžníku. 

Pozvání na Wakeup! České Budějovice 2024

11. 5. České Budějovice

Wake Up Festival

Budějovice jsou město, kde to žije. V květnu se tam dá padnout na nějakou zajíjmavou akci snad každý den - například na letniční festival "Vzbuď se". Vystoupí na něm spousta zajímavých lidí a vy budete mít možnost poznat město z trochu jiné perspektivy. 

12. 5. Chlumek v Luži

Koncert VOX HUMANA
Vox humana znamená "lidský hlas" - a deset lidských hlasů vám zpříjemní odpoledne v chlumeckém kostele při koncertě barokní hudby. 

12. - 19. 5. České Budějovice

Momentky naší rodiny

Putovní výstava v rámci projektu Křesťanské povltaví obrazí celé Budějovice a její vernisáž proběhne 12. května v Radniční výstavní síni. 

13. 5. Fatima Koclířov

Pouť pro zdravotníky a jejich rodiny v Koclířově

Na poutním místě Fatima v Koclířově nedaleko Svitav se uskuteční setkání pro zdravotníky a jejich rodiny. Součástí programu bude také komentovaná prohlídka poutního areálu, mše svatá za zdravotníky a přednáška nemocničního kaplana „Když dochází baterky“. Protože, přiznejme si to, zdravotnictví je místo, kde vám baterky dojdou hodně rychle. 

13. 5. Praha

Uprchlictví: Historie, současnost a globální kontext

Znovu na nás z médií koukají "uprchlické" titulky. Jak to s tou krizí je? Je třeba se bát? Přednáška Dominikánské 8.

15. 5. Praha

O fanatismu

Fanatiků máme kolem sebe docela dost, stačí si rozkliknout de facto libovolnou diskuzi na internetu. Jak je to s křesťanskými fanatiky? Kdy je ta hranice, kdy se z nich stávají nebezpeční lidé? Přednáška Dominikánské 8.

16. - 19. 5. Žďár nad Sázavou

Pouť ke sv. Janu Nepomuckému

Zelená Hora je v UNESCO naprosto oprávněně a moct prožít v chrámu beze stínu celý putovní víkend zní fantasticky. Přidejte se k pouti k useknutému jazyku!

17. - 19. 5. Hoješín u Seče

Cesta za pokladem

Víkend pro tatínky a syny na téma napínavé cesty za pokladem v okolí Sečské přehrady. Pozor, přihlašování jen do 10. května!

17. - 19. 5. Rajnochovice

Letnice s řeholníky

Jak lépe prožít letnice než ve společenství? Do Rajnochovic kromě spousty mladých přijedou i řeholníci, kteří vás letničním víkendem provedou. 

18. 5. Brno

Full of Life

Nesedí ti ostatní festivaly? Tak udělej svůj přesně podle svého gusta! To si řekli v brněnských Řečkovicích a jejich Full of Life slaví už pátý ročník (bylo by jich o dost víc, ale zpřetrhala jim to korona). Můžete se těšit na přednášky, chvály i koncerty!

18. 5. Hradec Králové

Diecézní setkání dětí

Že se schází mládež z každé diecéze je věc notoricky známá. V hradecké diecézi se ovšem schází i děti! A letošním tématem jejich setkání je modlitba. 

18. 5. Třebíč

Diecézní setkání mládeže

Setkání mládeže z brněnské diecéze se dělá narozdíl od většiny ostatnách diecézí na jaře a letos to navíc bude v nádherné Třebíči! Kdo tam pojede, musí si určitě projít kousek města - minimálně ten židovský, stojí to za to. 

19. 5. Hradec Králové

Svatodušní večer chval

Letnice si o worship opravdu říkají. Příležitosti se chopili v královéhradecké farnosti Pouchov a společně připravili chválový večer jak se patří. 

22. 5. Praha

Seminář o budoucnosti nejen církevních lesů

S lesy je to složité. Nejradši aby se nikde nekácelo a přitom bylo všude plno hub a dalo se lesem snadno procházet. Není to ale tak jednoduché, o čemž vás během přednášky přesvědčí řada odborníků, mimo jiné i ředitel školního lesního podniku při Mendelově univerzitě. 

24. 5. Písek

Večer chval

Chvály v píseckém kostele Narození Panny Marie doprovodí kapela AMDG a začnou od sedmi, nenech si je ujít!

25. 5. Velehrad

Křesťan a peníze

Jak se shoduje podnikání s křesťanskou etikou? To se dozvíte na konferenci, která je tomuto tématu věnovaná. 

26. 5. Hosín

Cesta efektivní komunikace

První z pěti večerních setkání na Hosíně pro manželské páry, které by spolu rády strávily nějaký čas a vylepšily vzájemnou komunikaci - mimo jiné i u večeře. 

logo OteFESTU

26. 5. Pardubice

OteFEST

V Pardubicích se znovuotevírá salesiánské centrum a to je skvělá příležitost to oslavit, a ne v malém stylu - přímo festivalem! Program vypadá mimořádně zábavně, takže pokud se v Pardubkách vyskytujete, neváhejte. 

28. 5. Praha

Aktivizace života farností

Přemýšlíte, jak „probudit“ vlažné farníky a jak oslovit své okolí? Církev.cz srdečně zve na další setkání k podpoře pastoračních aktivit v ČR. Načerpejte nové síly, naberte inspiraci, zapojte se!

31. 5. - 2. 6. Valašská Bystřice

Víkend pro maminku a dceru

Zlínské centrum pro rodinu a NF Credo si pro maminky a jejich dcery ve věku 12 až 18 let připravili víkendovku. Součástí programu budou aktivity směřující ke vzájemné komunikaci, upevnění vztahů, společnému času mámy s dcerou, tvoření, sdílení, modlitbě a odpočinku.

 

A nezapomeňte, že v květnu a červnu probíhají po celé republice Muzejní noci!

 

POZOR, NEPROPÁSNOUT!

Protože na spoustu akcí je potřeba se přihlašovat zavčasu, na konci každého předprázdninového "tipařského" článku se pro vás pokusím aspoň letmo zpracovat i tuhle kolonku, ve které vypíchnu některé blížící se deadliny a také zahájení přihlašování. Co se týče velkých letních akcí, krom naší "akční" sekce na signálech je můžete očekávat ve speciálním článku, který vyjde v dohledné době.

  • Cross Force - přihlašování už od 28. dubna! A zrovna tohle je akce, kterou si žádný ministrantský milovník "hraní na vojáky" nesmí nechat ujít. Ostatně možná si vzpomínáte na článek o této akci, který napsal ještě v době koronové náš spolupracovník Petr. 
  • Cyklopouť - jen do 1. června se můžete hlásit na cyklistickou pouť z jižní Moravy do Itálie, takže pokud jste kolonadšenci a láká vás pěkných pár set kilometrů, neváhejte. 
  • Mozoule - v Rajnochovicích to žije a pokud chceš přiložit ruku k dílu a zvelebit centrum, rychle se přihlas. Akce probíhá na začátku prázdnin a pozor, počet účastníků je omezen!
  • TeenEraCamp - pokud je ti 9 - 17 let a rád by ses podíval k moři, neváhej se přidat na červencový zájezd do Chorvatska. Potkáš nové kamarády a kromě koupání se rozhodně nudit nebudeš. Ještě do konce dubna máš možnost získat zvýhodněnou cenu. 

A jako vždy připomínáme, že přehled akcí najdete u nás na signálech!