Být informovaný, to je skoro povinnost dnešního člověka. Sice už si nechodíme ráno do schránky pro noviny, ale často ještě v posteli sledujeme nejnovější zprávy. Někdo jde po médiích, někdo po autorech, jiný se nechá překvapit, co mu ukážou sociální sítě. Jakou moc mají média i sítě a jakými pravidly by se měly řídit řeší tento týden hned několik dokumentů televize Noe.

zdroj

Úterý 9. dubna

Jiří Suchý: Konečně!!
Kdo by neměl rád písničky divadla Semaforu! Rozhodně si nenechte ujít záznam koncertu na oslavu pocovidového znovuotevření divadla. Během koncertu zazní melodie známé i neznámé a provedou vás jím pochopitelně Jiří Suchý a Jitka Molavcová.

Rozumíme médiím: Co je dobrá novinařina a jak ji poznat

Po tragické střelbě na Filozofické fakultě UK se ukázalo, že je mezi novináři, politiky i v celé společnosti docela dost rozdílných názorů, jak by dobrá novinařina měla vypadat. Kde je etická hranice, za kterou by dobrý novinář nikdy neměl jít? I to je jedna z otázek pro etika médií Jana Motala, který působí jako odborný asistent na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity a externí lektor na Divadelní fakultě JAMU v Brně.

Středa 10. dubna

Klid zbraní

Kolumbie se potýká s mnoha problémy - drogovými kartely, chudobou, nezaměstnaností, nedostatkem zdravotní péče... Jedním z nich je i postupné začleňování mladých lidí, kteří sloužili jako vojáci Revolučních ozbrojených sil, zpět do společnosti. S tímto nelehkým úkolem jim pomáhá kolumbijská salesiánská komunita. 

Paměť národa - Tváře vzdoru 1989: František Lízna

Františka Líznu poslala komunistická justice do vězení celkem pětkrát. Poprvé když v osmnácti, v roce 1960, roztrhal sovětskou vlajku. Později seděl za "kopečkářství", šíření samizdatů a tisk letáků o politických vězních. Režim ho ale nezlomil a on celý život považoval svůj odboj za samozřejmost - protože když se věci nesnažime změnit, málokdy se změní k lepšímu samy. 

Čtvrtek 11. dubna

Pod lampou: Mohou sociální sítě zničit svobodu?
Výsledek víkendových voleb u našich sousedů nejspíš většinu z nás znepokojil. Jak situaci ovlivnily sociální sítě? Proč právě na Slovensku mají dezinformátoři takovou moc? A dá se manipulaci skrz sociální sítě nějak bránit? Na to se pod lampou pokusí odpovědět sociolog Michal Vašečka. 

Západní Ťan Šan
O Ferganské kotlině jste se v zeměpise nejspíš neučili. Setkávají se v ní hranice Kyrgyzstánu, Tádžikistánu a Uzbekistánu a je to nejhustěji obydlená oblast ve Střední Asii. Krom zajímavé přírody tu narazíte na spoustu nejrůznějších etnik, na jejich tradice a zvyky. 

Pátek 12. dubna

Za obzorem: Projekt HledamBoha.cz

Internetová platforma HledamBoha je otevřený prostor pro diskuzi o Bohu a duchovních otázkách a možnosti získat osobního online průvodce křesťanskou vírou. K tomu používá službu osobních online průvodců, tzv. e-koučů. Vedle této služby online poradenství realizuje také různé kurzy související s křesťanstvím, osobou Ježíše Krista, Biblí. Projekt představí jeho zakladatelé, Marek Chvátal a René Raška. 

Tíha oběti

Jméno kardinála Štěpána Trochty určitě neslyšíte poprvé. Salesián, který vadil nacistům i komunistům, zůstal celý život nezlomený a stal se symbolem odporu proti režimu, symbolem odvahy a naděje. V sobotu uplynulo 50 let od jeho úmrtí, připomeňte si jeho život oceňovaným dokumentem. 

Sobota 13. dubna

Všem národům
Třetí díl animované trilogie o apoštolech vypráví o šíření evangelia "všem národům". Film napínavě vypráví o skutcích apoštolů, o jejich cestách, o překážkách, které museli překonat, aby zprávu o Kristovi předali do všech koutů světa. 

Hlubinami vesmíru speciál: Úplné zatmění Slunce, Sev. Amerika
V pondělí nad Mexikem, USA a Kanadou proběhlo úplné zatmění slunce, což je událost velice vzácná. U nás bylo naposled na začátku 18. století a to příští přijde až za sto dvacet let. Takovouto příležitost si nenechají ujít moderátor Jindřich Suchánek a astronomka Hana Druckmüllerová a vysvětlí vám mimo jiné i to, proč jsou úplná zatmění tak vzácná.

Neděle 14. dubna

Svatý Ivo
Slyšeli jste někdy o svatém Ivovi? Nejspíš ne, a přitom je to velmi zajímavý světec. Říká se mu první advokát chudých, je patronem francouzské Bretaně, university v Nantes a spousty dalších právnických fakult po celé Francii. Pochopitelně drží ochrannou ruku i nad všemi právníky, notáři i soudci. Jeho život uvede Noe v premiéře. 

Sýrie – Není to konec
Katolický kněz P. Hugo a jeho tým pracují v Sýrii, ohrožené válkou, chudobou, nedostatkem vzdělání i zdravotní péče. Rozhodli se vytvořit síť pomoci, která se stará o základní potřeby nejzranitelnějších lidí. Kromě materiální pomoci mění životy lidí i paprsek naděje, který do jejich životů přináší křesťanská víra. 

Pondělí 15. dubna

Blahoslavená rodina Ulmova

Skrývat Židy v nacistickém Polsku znamenalo riskovat rozsudek smrti nejen pro vás, ale i pro vaši rodinu. To je právě příběh rodiny Ulmových - na statku nedaleko ukrajinských hranic ukrývali hned osm židovských uprchlíků. Dva roky se jim dařilo pozornosti gestapa unikat, ale v březnu 1944 se karta osudu převrátila a hrdinný čin skončil krvavou a nemilosrdnou tragédií...

Rozumíme médiím: Proč potřebujeme ČTK
Co je vlastně "četka" a na co ji potřebujeme? Jak by vypadala česká média, kdyby ČTK neexistovala? Kdo ji zřizuje a kdo na ni dohlíží? Na tyto a spoustu jiných otázek odpoví generální ředitel ČTK, Jaroslav Kábele.