Když se zaměřujeme na to hezké okolo sebe, může nám někdo vyčíst, že jsme lehkomyslní. Když se staráme jen o své problémy, jsme sobečtí. Jenže když se rozhlédneme dál a začneme se ptát, co můžeme pro svět udělat, snadno na nás padne velká tíseň. Jsme tak maličcí a problémy světa tak veliké. Výměna plastových brček za ta hnusná papírová, co nepřežijí ani jednu sklenici malinovky, těžko ovlivní obrovské nepřirozené ostrovy odpadků, které plují oceány. Námi vyrobených pár svíček z kartonu a plechovek od kukuřice nezachrání zemi před agresorem. Nejsme tu ale jen my. Svíčka ke svíčce, změna návyků a zodpovědnost ve všedních věcech mohou něco změnit, a začít musíme vždy sami u sebe. Jak to vypadá na Ukrajině v těchto dnech vyrazil s humanitární pomocí zjistit ředitel televize Noe Leoš Ryška a na Noe se můžete podívat jak na dokumenty o ekologii, tak se seznámit s příklady lidí, kteří se rozhodli pomáhat ostatním - a třebas zjistili, že to bylo to nejlepší, co mohli udělat sami pro sebe.

Zdroj: Facebook P. Leoše Ryšky.

Úterý 16. dubna

Tiché hrozby - Bouřlivé počasí

Bouře, blesky, extrémní lijáky, bleskové povodně, krupobití a tornáda. Poslední dobou se neobejde žádný týden bez přírodní katastrofy. Jak čeští vědci studují tyto fenomény a jak jejich práce může lidem prakticky pomoci? Co vlastně víme o počasí a proč nás tak často překvapuje? Jak přesné jsou modely předpovědí? Budeme vůbec někdy schopni předpovídat počasí stoprocentně?

Cesta k andělům: Haig Utidjian - dirigent
Co se stane, když se britský dirigent arménského původu zamiluje do české vážné hudby? Jen samé dobré věci! Dirigent Utidjian byl právě kvůli své vášni pro české skladatele pozván na roční stáž, během které se pro ně zapálil ještě víc a dnes je jedním z největších propagátorů naší vážné hudby ve světě. 

Středa 17. dubna

Když bolí tělo: Onkologie
Když začne rakovina bolet, většinou už je pozdě. I když v léčbě onkologických onemocnění postupuje medicína mílovými kroky, stále je to diagnóza s nejistým koncem. O tom, jak důležitá je prevence a také o nejnovějších léčebných metodách bude v pořadu mluvit přednosta ostravské onkologie Jakub Cvek. 

Příběhy Starého zákona: Samson
Kdo by neznal příběh o silákovi Samsonovi, kterému čerstvý sestřih sebral všechnu sílu. Možná ho ale neznají vaši mladší rodinní příslušníci - a právě pro ně jsou animované biblické příběhy, které se tento týden zaměří na zmiňovaného Samsona. 

Čtvrtek 18. dubna

Kulatý stůl: Pojďme společně říci zlu NE
Na ukrajinskou válku jsme si za ty více než dva roky zvykli. Už neplní tak často titulky, internetoví dezinformátoři se našli jiná témata a u nás, sotva dvanáct set kilometrů od bojů, se zdá, že je po všem. Nemyslí si to ale ve Vřesovicích - právě odtud vyjíždí dodávky s humanitární pomocí. S jednou z nich jel i Leoš Ryška, ředitel televize Noe. 

Kaplani naděje - Sr. Pavla Hana Martínková

Být kaplanem v nemocnici je samo o sobě náročné poslání. Sloužit na psychiatrické klinice je ale úkol opravdu složitý. Své o tom ví sestra Pavla Hana Martínková, která je nemocniční kaplankou v Kroměříži. V dokumentu představuje, jak se k tomuto poslání dostala a co pro ni znamená starat se o pacienty na psychiatrickém oddělení.

Pátek 19. dubna

Povolání - Sestra Olga

Co je to povolání? Okamžik, kdy se rozezní vnitřní struna srdce, okamžik rozhodnutí, komu dám svou lásku, čas svobodné volby, ve které je vysloveno pozvání... O pomocné ruce při volbě na ostří vůle lidské i Boží, tentokrát se s. Olgou ze Společnosti sester Ježíšových.

Petrkov 13

Bohuslav Reynek a Suzanne Renaudová si byli souzeni. Oba básníci se setkali v Grenoble, kde se i vzali a do roku 1948 tam trávili aspoň několik měsíců v roce. Po převratu se už do Francie vrátit nemohli a tak spolu žili a tvořili na zámku v Petrkově u Havlíčkova Brodu - a jejich odkaz tam žije dodnes.

Sobota 20. dubna

Newtonova milost
John Newton nebyl zrovna neviňátko. Násilí ani nadávky mu nebyly cizí, i otrlí námořníci se červenali, když otevřel pusu. Když ho ale jako dezertéra chytili a prodali do otroctví, zdálo se, že došlo i na něj. Jak se ale říká, cesty Boží jsou nevyzpytatelné...

Vesnice z kartonů
Michael Lonsdale je svou kněžskou službou unavený, nenaplňuje ho. Navíc se blíží odsvěcení kostela, ve kterém většinu svého života působil. Z rutiny ho vytrhne až skupina uprchlíků z Afriky, o které se musí postarat. Vyhraje při řešení situace jeho srdce, nebo rozum? 

zdroj

Neděle 21. dubna

Plastový oceán
O velké plastové skrvně v oceánu už asi většina z vás slyšela a je to nezpochybnitelný problém. Tento dokument sleduje novináře Craiga Leesona a ekoložku Tanyu Streeter, kteří se společně s týmem odborníků pustili do zkoumání vlivu plastového odpadu na oceánské ekosystémy. (A pokud by vás zajímalo, jak se s plastovým ostrovem bojuje, zadejte si na Youtubu "Great Garbage Patch Cleaning", je to dost zajímavé.)

Bible v písku: Marnotratný syn
A tenhle týden tu máme ještě jeden tip pro mladší diváctvo, a to klasický příběh o marnotratném synovi, o odpuštění, sebereflexi, pokoře a pýše. Jedno z nejoblíbenějších podobenství je zpracováno formou animace. 

Pondělí 22. dubna

Stíny nad Libavou

Libavá, Libavá, hlavně Moravákům to nejspíš něco říká. Napovím, Libavá je název vojenského újezda kousek od Olomouce. Město Libavá leží přímo na jeho okraji a prohnaly se jím doslova dějiny. Jak to dopadlo v téměř čistě německém městě po druhé světové válce, se dozvíte v dokumentu Marka Hýži. 

Poutníci času s Ludmilou Uhrovou

Domov svaté Rodiny v Praze už třicet let slouží lidem s mentálním postižením. S pomocí Arcidiecézní charity Praha a pražského arcibiskupství ho založila sestra Akvinela z Kongregace Školských sester de Notre Dame. Jednou z prvních, která se přidala, byla zdravotní sestra Ludmila Uhrová. Chtěla pomáhat potřebným, postupem času si ale uvědomila, že se role pomalu obracejí, a že jí lidé s handicapem pomáhají na její cestě k pokoře.