O Pavlu Hoškovi jste už nejspíš slyšeli. A dost možná jste slyšeli i jeho - o tématech, o kterých píše, také často přednáší, a neváhá cestovat po celé republice. Zatímco u knížek o Tolkienovi nebo Foglarovi jsme mohli vzpomínat na svou dětskou četbu, jeho poslední knížka pojednává o autorovi, kterého děti úplně nedocení. Jaký vztah měl Bohumil Hrabal ke křesťanství a křesťanům zjistil Pavel Hošek až během psaní knihy a mluvit o něm bude v pořadu televize Noe.

Zdroj: https://www.tvnoe.cz/porad/40069-presah-o-bohumilu-hrabalovi

Úterý 23. dubna

Cenakolo: svědectví o Lásce, milosrdenství a přátelství
Dostat se z drogové závislosti sám je dost těžké, když ale máte někoho, o koho se můžete opřít a on vás motivuje, je to mnohem proveditelnější. V paraguayském pralese existuje komunita bývalých narkomanů, kteří se svou drogovou minulostí bojují a nebojí se o ní ani mluvit, aby varovali ostatní.

Paměť národa - Tváře vzdoru 1989: Dana Němcová
Jedna z mých "nejoblíbenějších" disidentů je stoprocentně Dana Němcová. Její odvaha a odhodlání i za cenu ohrožení sebe i své rodiny, nasazení při pořádání bytových seminářů na Ječné i práce pro VONS by měly být inspirací i v dnešní době. Rozhodně si nedejte ujít tento díl Tváří vzdoru.

Středa 24. dubna

Sirotci Velké války

Války nejsou jen o bitvách, velkých vítězstvích a drtivých prohrách. Jsou především o lidech, kterým ničí životy - o zraněných lidech na těle i na duši, o vojácích, kteří přijdou o život, o jejich rodinách, o sirotcích, kteří po nich zůstali. A nejinak tomu bylo i během Velké války - té, které dnes říkáme první...

Cesty - Příběhy pomalým krokem: Romea Strata
Cestopisný dokument vypráví o putování začínajícím na řece Pád, o cestě po poutní stezce Romea Strata. Už v minulosti po ní procházeli poutníci i obchodníci ze severní Evropy od Baltského moře do Říma, k hrobům zakladatelů křesťanské víry: apoštolů Petra a Pavla. 

Čtvrtek 25. dubna

Střípky z ostravské archeologie: Dívka jménem Mariana
V Ostravě byl při archeologických průzkumech odkryt hřbitov zaniklý v 19. století a i když u žádného z hrobů nebyl náhrobek, v rámci mezioborové spolupráce se podařilo určit jméno jedné pohřbené. Podívejte se nejen na okolnosti celého bádání, ale i na překvapivá zjištění, která se odhalila po identifikaci pohřbené dívky, dívky jménem Mariana. 

Rozumíme médiím: Proč potřebujeme regionální média
"K čemu vydávat každý měsíc obecní zpravodaj?" slýchám občas. Přitom zrovna regionální média jsou poměrně důležitá - jednoduše řečeno, čím menší okruh, tím podrobnější zaměření. Takže zatímco v Deníku N se nebude řešit blokové čištění a proč bude letos jen dvakrát, v onom obecním zpravodaji bude tomuto tématu věnovaný minimálně jeden sloupek. Na více otázek na téma "Proč si hýčkat místní média" bude odpovídat Lenka Waschková. 

Pátek 26. dubna

Historie a současnost Matice svatohostýnské
Kdo na Hostýně nebyl, aspoň o něm slyšel. O ty, kteří svou pouť míří právě sem, se už skoro 130 let stará Matice svatohostýnská, zajišťuje jim stravu i ubytování, a díky ní jsou tak poutníci nejen oblaženi duchovně, ale mají i nohy v teple a něco dobrého do žaludku. 

Kaplani naděje: Dagmar Sližová

Práce v hospici je neskutečně náročná především po psychické stránce. Být účasten někdy i dlouhému umírání vyčerpává nejen zaměstnance, ale i samotné pacienty. Dagmar Sližová je pastorační asistentka a nemocniční kaplanka v Domě léčby bolesti s hospicem sv. Josefa v Rajhradě a je k dispozici pacientům v hospici. Věnuje se ale také rodinným příslušníkům, kolegům a dobrovolníkům. 

Sobota 27. dubna

Rozumíme médiím: Digitální média a nástup AI
Koho AI neznervózňuje, má buď nervy z ocele nebo se mu hodně líbil film Matrix. Jsme sotva pár týdnů od chvíle, kdy v podstatě nebude rozeznatelné pouhým okem, jestli video či fotku nevytvořila umělá inteligence (té naštěstí zatím úplně nejdou ruce). AI se vyvíjí bleskově rychle a my jsme zaspali - či spíše ti, kteří by měli co nejrychleji vymyslet její omezení a především etiku užívání. 

Sabina

Sabina Wurmbrandová je křesťanka žijící v židovském prostředí. Nacisté ji připravili o rodinu a ona přesto dokáže odpustit - ve filmu je vyprávěn její příběh o lásce a milosrdenství v náročné době druhé světové války, kdy odpouštět bylo těžší než kdy jindy. 

Foto: Petr Horálek

Neděle 28. dubna

Stvořil Bůh ratolest: Koncert a povídání věnované osobnosti Karla Kryla
Minulý týden jsme o Karlu Krylovi psali, tento týden si můžete na Noe pustit netradiční aranžmá jeho textů kapelou Missa, navíc doplněné glosami, verši a projekcí. 

Poutníci času s Petrem Horálkem
Někdy naše životy ovlivní vlastně docela maličkost. Petrovi v dětství ukázala babička Velký vůz a tím z něj udělala astronomického nadšence, astrofotografa a velkého populizátora astronomie. Jeho fotografie vesmíru pravidelně publikuje NASA a dokonce se po něm jmenuje jedna planetka. 

Pondělí 29. dubna

Outdoor Films s Pavlem Klegou: Stopem do Afriky

Že stopujete do vedlejšího města nebo dokonce přes půlku republiky, to je ještě poměrně běžná záležitost. Co když se ale rozhodnete „obstopovat“ celý svět? Přesně o tohle se pokusil Pavel Klega a nakonec po dvou a půl roce skončil v Africe. Co všechno ho potkalo? A jak se stopuje letadlo?

Přesah o Bohumilu Hrabalovi
Před 110 lety se v brněnských Židenicích narodil Bohumil Hrabal, rozhodně jeden z nejznámějších českých spisovatelů. V pořadu na něj bude vzpomínat Tomáš Mazal, jeho přítel a autor biografie, a také Pavel Hošek, který letos vydal knihu Evangelium podle Bohumila Hrabala, které odhaluje Hrabalovo propojení s křesťanstvím.