Matěj Jirsa byl sám ještě nedávno student a nyní je z něj takřka učební pomůcka. Studenti Vyšší odborné školy publicistiky se na něm budou učit vést rozhovor... No tak dobře, prostě si s ním budou před kamerou povídat. My si s ním také povídáme rádi, dva rozhovory jsme s ním už vydali, takže tuhle volbu chápeme. Od doby našeho posledního rozhovoru uplynul nějaký čas, Matěj se zabydlel na faře ve Vlašimi a má lepší představu o tom, co práce duchovního na venkově obnáší. Taky jste zvědaví? My si rozhovor v televizi Noe určitě pustíme.

Zdroj: Římskokatolická farnost Veliš - Oficiální stránky obce Veliš (obecvelis.cz)

Úterý 30. dubna

Jan Bula - Mučednická smrt a proces blahořečení

„Pán Bůh vyměřil mi krátký život, ale věřím, že nebyl nadarmo.“ Tak zní úryvek z dopisu na rozloučenou, který napsal komunisty popravený kněz Jan Bula den před popravou. Od těchto události nás dělí na sedmdesát let. Jaký byl jeho život a proč musel zemřít?

Na startu s Matějem Jirsou, katolickým knězem
Studenti Vyšší odborné školy publicistiky si k rozhovoru pozvali vlašimského kaplana Matěje Jirsu. Proč nemá rád oslovení “otče” a proč se vydal na kněžskou dráhu? Matěj se zamýšlí i nad úlohou církve a její malou srozumitelností pro mladé lidi. V rozhovoru se nevyhýbá ani ožehavým otázkám na tělo.

Středa 1. května

Dvojče

Právě se topíte ve velké hospodářské krizi třicátých let a místo jednoho dítěte se vám narodí dvojčata. Situace se zdá bezvýchodná - jak obě děti uživit? Reverend Wade a jeho žena naopak děti mít nemohou - a tak dvojčata rozdělíte a doufáte, že jste druhému z bratrů právě zajistili lepší život...

Nebe
Novináře Tomáše Etzlera známe z poslední doby hlavně ze soudních síní, kde vyhrává nad dezinformátory. Má na kontě ale i něco jiného - například celovečerní dokument o tajném katolickém sirotčinci v srdci komunistické Číny...

Čtvrtek 2. května

Za obzorem: Homesharing
Víte, co to je homesharing? U nás celkem neznámý koncept v zahraničí funguje už léta a pomáhá znevýhodněným lidem. Jaké jsou jeho výhody a nevýhody a jak se do něj zapojit vysvětlí Jan Svojanovský a Zdeněk Uher. 

Kulatý stůl: Překážky rodin

Jakým problémům dnes čelí rodiny? Reaguje státní rodinná a sociální politika dostatečně? Jak předcházet rozpadu rodiny? Lze harmonizovat život v rodině se zaměstnáním? O tom budeme mluvit s Marií Oujezdskou z Národního centra pro rodinu, učitelem etiky Pavlem Motyčkou z Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži a Petem Luptonem z organizace Ne pornu. 

Pátek 3. května

Dokořán s Olgou Sommerovou

Schopnost zachytit krásu, velikost, neopakovatelnost i dramatičnost života je velké umění. Tento dar je vlastní české dokumentaristce Olze Sommerové, která se v pořadu DOKOŘÁN podělila o osobní zkušenosti a bohatství svého nitra, myšlenek i poznání.

Se sládkem

Moderátor Jakub Šmíd zavítal do světoznámého plzeňského pivovaru. Místní sládek ho provede celým procesem výroby zlatavého moku a bezpochyby se dostane i na ochutnávání. 

Sobota 4. května

Tiché hrozby - Krajina v pohybu

Krajina se stále vyvíjí a dokáže až překvapivě rychle reagovat na změny, které v ní my lidé často necitlivě děláme. Film ukáže praktické příklady toho, jak se pro nás může stát hrozbou i zdánlivě nehybná krajina, a to často naším vlastním přičiněním. 

Rozumíme médiím: Proč potřebujeme malá média
Malých médií je v naší republice celá řada a přestože se zdá, že jsou mnohem náchylnější k šíření ne úplně pravdivých informací, jsou také často nezávislými a objektivními komentátory společenského i politického dění. V rozhovoru bude o boomu menších médií mluvit šéfredaktor magazínu Reportér Robert Čásenský. 

Neděle 5. května

Svatý Benedikt z Nursie

Svatý Benedikt z Nursie byl katolický mnich, zakladatel západního mnišství. Podle tradice je autorem tzv. Benediktovy řehole a podle legendy sepsané papežem Řehořem I. Velikým založil okolo roku 529 klášter na Montecassinu ve střední Itálii. Jaký byl jeho život se dozvíte v tomto dokumentu.

Hriňovský kostelík na Islandu

V nádherném prostředí islandských fjordů a sopečných hor postavili slovenští kapucíni dřevěný kostelík. Kvůli financím se jej ovšem rozhodli postavit na Slovensku, následně rozebrat a převézt na Island. Jak se cestuje s kostelem se dozvíte v krátkém dokumentu.

Pondělí 6. května

S chutí přes práh: Misionáři obláti v Dolní Bělé
Jaké zajímavé jídlo bude "vařící" tým TV Noe tvořit u misionářů oblátů? Pravděpodobně něco exotického, protože i obyvatelé misijního domu v Dolní Bělé jsou národnostně rozmanití a vařit s nimi bude řeholník, který do Česka přicestoval až ze vzdálené Srí Lanky. 

Příběhy Starého zákona - Královna Ester
Pamatujete si příběh krásné královny Ester? Pokud ne, připomeňte si ho spolu s nejmenšími diváky díky dalšímu dílu animovaných biblických příběhů.