Vyznat se v situaci křesťanů v naší společnosti dnes není nic lehkého. Jaký by vlastně měl být ideální stav? Je lepší církev státem podporovaná, nebo církev na státu nezávislá? V jakém zřízení se daří lépe církvi a v jakém je pro jednotlivé křesťany snazší žít křesťanský život? Co je lepší pro zítřek se můžeme dohadovat, ale budeme méně vařit z vody, pokud se podíváme, jak to bylo dřív a jaké situace měly jaké důsledky. Ukázat nám to může nejlépe církevní historik, například Tomáš Petráček, který je hostem Noční univerzity v televizi Noe. (A jestli vám v předchozích uvedeních utekl film Strom na dřeváky, tak už si ho tenhle týden pusťte. :-))

zdroj

Úterý 31. října

Příroda kolem nás: Lovy na Konopišti a procházka z pole do lesa
Konopiště je s myslivostí, respektive lovem, spojeno díky osobě Františka Ferdinanda d'Este, který trpěl až nezdravou loveckou vášní. Bezpochyby se věnoval i sokolnictví - tedy lovu pomocí cvičených dravců. Něco o tomto odvětví myslivosti se dozvíte právě v tomto dokumentu.

Svět – Neobyčejné ženy
Řádové sestry jsou všechny velmi neobyčejné ženy, ať už svůj život odevzdávají tichu naplněnému Bohem, nebo se za cenu únavy a vyčerpání věnují potřebným. A právě o druhé skupině řeholnic vypráví tento dokument - šest příběhů z celého světa, které dokazují, že ženy vůbec nejsou slabé, naopak. 

Středa 1. listopadu

Noční univerzita: Tomáš Petráček - Neodvratné rozdělení? Náboženská situace na prahu 1. republiky
První republika víru nijak nezakazovala, začínala ale být považována za cosi staromilského, za přežitek již neexistujícího Rakousko-Uherska. Jak postupně docházelo k oddělení státu a církve přiblíží Tomáš Petráček, který se specializuje (nejen) na církevní dějiny. 

Setkání: Jaromíra Vítková - kostel svatého Jakuba Staršího a židovská synagoga
Boskovice jsou moje hodně oblíbené město s podivuhodným geniem loci. Nejlíp nám o něm ale vždycky bude vyprávět ten, kdo se zde narodil a celý život v něm žije. Na procházku rodným městem a hlavně do místního kostela a synagogy nás vezme Jaromíra Vítková. 

Čtvrtek 2. listopadu

Za obzorem speciál: Památka zesnulých
Několik osobností, které už odešly za obzor, budou promlouvat z archivních příspěvků a předají divákům své poselství. Vše je doplněno slovy modlitby za všechny zemřelé.

Jak potkávat svět s Jindřichem Štreitem
Jindřich Štreit nefotí krásné modelky a utěšené krajinky. Hledáčkem foťáku naopak celý život hledá příběhy lidí, kteří jsou na pohled docela obyčejní - zemědělci, dělníci, lidé z vesnice, v poslední době fotí handicapované, drogově závislé a celkově lidi, kteří jsou spíš na okraji společnosti. Proč míří aparátem právě na ně se svěří Jiřímu Pavlicovi. 

Pátek 3. listopadu

Zachraňme kostely: poutní kostel svaté Anny na Annabergu - Andělské hoře
Okolí Andělské hory je protkáno štolami a šachtami, pozůstatky po těžbě zlata a rud. Snad i proto mohl na kopci nad městem vyrůst velký poutní chrám, kam až do roku 1970 mířily kroky tisíců poutníků. Právě okolní šachty stojí za zmarem tohoto poutního místa - velká stavba má narušenou statiku a nevyhnuli se jí ani vandalové.

Bačkorám navzdory: Alice v říši divů
My, kteří jsme vyrůstali společně s technikou, jsme na pohyb v kyberprostoru zvyklí. Většina z nás dokáže celkem bezpečně vyhodnotit co je pravda a co ne - a tak je vlastně na nás, abychom to naučili i naše prarodiče, kteří se s množstvím informací, z nichž ne všechny jsou pravdivé, teprve učí bojovat. 

Sobota 4. listopadu

Animované příběhy velikánů dějin: Maria Curie-Sklodowska (1867 – 1934)
Marii od mala vštěpovali, že vzdělání je hodně důležité. Ona si to vzala k srdci - a přes všechny překážky, nedostatek peněz a zdraví se jí povedlo udělat ohromný průlom ve vědě a získat hned dvě Nobelovky, což se do té doby nepovedlo vůbec nikomu. Otevřela tak svět vědy dalším ženám a dokázala vědeckým kruhům, že nové prvky se dají objevovat, i když by vás všichni nejradši viděli jen u plotny. 

Strom na dřeváky
Život na venkově v 19. století, hlavně když jste neměli svou půdu a museli dřít na cizím, rozhodně nebyl žádný med. I v takové situaci se ale dají najít drobné radosti každodenního života a režisérova babička mu o nich vyprávěla velmi podrobně - takže je mohl vzít a zachytit v tomto filmu. 

Neděle 5. listopadu

S chutí přes práh: Komunita Blahoslavenství v Dolanech u Olomouce
Chcete vědět, jak upéct šabatový chléb? Pak musíte vidět další díl „kuchařské roadshow“. Tentokrát se bude kuchtit v kuchyni v Dolanech a bude to zajímavá všehochuť - ve zdejší komunitě žijí řádoví bratři i sestry, kněží, rodiny, páry i laici - a krom křesťanství tady potkáte i inspiraci židovskými tradicemi. 

Bedřich Smetana: Libuše. Klášter u Nepomuku
Kdo by neznal příběh o kněžně Libuši, která předpověděla velkou slávu českých zemí. Z paměti možná vylovíte, že „Li“ v mnemotechnické pomůcce na opery Bedřicha Smetany znamená právě Libuše. V nepomuckém klášteře její roli zazpívá Eva Urbanová spolu s herci z pražského Národního divadla a Severočeského divadla. 

Pondělí 6. listopadu

Zebra bez hřívy
Obrovská stáda nejrůznějších zvířat se prohánějí africkou savanou... tomu tak bývalo, dnes bohužel divoká africká stvoření z volné přírody mizí, především kvůli pytlákům. Některé druhy tak byly de facto zcela vyhubeny a česká expedice má za úkol zjistit, jestli tenhle osud potkal i zebru bezhřívou.

Léta letí k andělům: Marek Jícha – kameraman
Šikovný kameraman dokáže s filmem udělat zázraky a Marek Jícha to umí. Krom dokumentaristiky spolupracoval i na známých filmech jako Gympl, Colette, Cesta z města nebo Pramen života. Jaké to je, stát za kamerou? S čím se musí takový kameraman potýkat a co všechno vlastně jeho práce obnáší?