Když se postaráte, aby vám někdo nestál v cestě, natolik důkladně, že má pak dotyčný pohřeb, je dobré si kromě nájemných vrahů opatřit také šikovného advokáta. A to i v případě, že jste kněžna. Netradiční muzikálové zpracování historie rodiny svatého Václava vytvořili v Ostravě a můžete ho - kromě mnoha jiných zajímavých pořadů - vidět v televizi Noe.

zdroj

Úterý 17. října

Řád svatého Huberta
"Myslivci jsou ti, co střílí ubohá zvířátka!" Dokument nejen o české myslivosti vás přesvědčí, že to tak docela není a seznámí vás se staletí udržovanými tradicemi a etikou mysliveckého poslání. A kdy jindy si ho pustit, než když se blíží svátek svatého Huberta, patrona všech myslivců. 

Ludmila!!! - Rodinný dýchánek
Příběh světice Ludmily jako muzikál? Ostatně, proč ne. Ostravští umělci (operní pěvkyně Eva Dřízgová-Jirušová, muzikálová zpěvačka a šansoniérka Hana Fialová, zpěvák Tomáš Savka a Juraj Čiernik) si připravili netradiční pojetí tradičního příběhu - pojali ho jako soudní proces, ve kterém je Drahomíra obžalována, Boleslav ji hájí a Václav je žalobcem. 

zdroj

Středa 18. října

Libérie – Rýmy a rytmy Libérie
Jméno této zemičky na západním pobřeží Afriky možná vykutáme ze zavřeného šuplíku s nápisem Zeměpis. V osmdesátých letech se jí ale přehnal konflikt, kterému sami Liberijci říkají třetí světová válka a ze kterého se dodnes nevzpamatovali. Dá se ostatně z něčeho takového vzpamatovat za tak krátkou dobu? Vždyť občanské války skončily teprve před dvaceti lety.

Když vyschnou studny
I druhý tip na středu vás zavede do Afriky a bude to stejně vážné. Okres Marsabit v Keni trpí silným suchem, kvůli kterému vysychají studny i řeky. Salesiánská misie v Korr se snaží pomáhat místním, kteří trpí nejen nedostatkem pitné vody, ale také léků a jídla. 

zdroj

Čtvrtek 19. října

Cvrlikání: Pavel Čadek
Víte, co je to cellofolk? Pokud ne, rád vám to vysvětlí písničkář Pavel Čadek, který místo kytary hraje na nástroj poněkud větší - violoncello. Kromě povídání dojde samozřejmě i na muziku a zazní jeho největší hity, což nejsou jen legrácky, ale především lyrická a často hodně teskná tvorba.

Pod lampou o zázracích fyziky: Oppenheimer, jaderná reakce a kvanta
Po letošním létě snad každý v republice ví, kdo je Oppenheimer (a doufám, že to hodně lidí vědělo i předtím). Jak to ale je doopravdy? Jak funguje Slunce a co má společného s atomovou bombou? A drží se film o jejím vynálezci reality? Na podobně záludné otázky odpoví Martin Mojžíš.

zdroj

Pátek 20. října

Všechno nebo nic - sestra Clare Crockett
Narodila se do katolické rodiny v Irsku, odmala ji to táhlo do světa showbyznysu, vystupovala v televizi i psala divadelní hry, v osmnácti se při poněkud nedobrovolné pouti do Španělska rozhodla stát řádovou sestrou. V řádu strávila naplněných patnáct let - a potom přišlo zemětřesení v Ekvádoru.

Příroda kolem nás: Hadilov písař a dančí říje na Vysočině
Hadilov písař je velmi zajímavý pták - dokáže ulovit i jedovatéhho hada takřka bez mrknutí oka. Lovit se bude ostatně i v druhé části pořadu - vždyť čím jiným je říje, než lovem partnerky. Kamera bude sledovat říji našich českých lopatáčů - daňků. 

zdroj

Sobota 21. října

Ich bin: Já jsem
Vždycky máme na výběr mezi dobrem a zlem, ale někdy je naše volba mnohem těžší - hlavně když kolem zuří druhá světová válka. Belgický dokument sleduje osudy mladých lidí, kteří se vzepřeli zlu - i když je to mnohdy stálo cenu nejvyšší...

A. Dvořák: Stabat Mater, op. 58: Podzimní festival duchovní hudby 2023
Stabat Mater Antonína Dvořáka je známá po celém světě. Pokud se vám zatím vyhýbala, pusťte si živý přenos z olomouckého koncertu. Zahraje zlínská filharmonie, zpívat bude brněnský filharmonický sbor a celé se to odehraje pod taktovkou výborného dirigenta Leoše Svárovského. 

zdroj

Neděle 22. října

Dvojče
Právě se topíte ve velké hospodářské krizi třicátých let a místo jednoho dítěte se vám narodí dvojčata. Situace se zdá bezvýchodná - jak obě děti uživit? Reverend Wade a jeho žena naopak děti mít nemohou - a tak dvojčata rozdělíte a doufáte, že jste druhému z bratrů právě zajistili lepší život...

Dobrodružství před kamerou
Italské jezero Lago di Garda je ledové a hluboké. Podaří se polskému potapěči překonat světový rekord a dosáhnout hloubky 333 metrů? Dá se sjet skoro čtyřtisícová turecká hora, dosud nepokořená, na lyžích? Na otázky odpoví dva dokumenty: Ticho hlubin a Aladaglar Skiexpress.

zdroj

Pondělí 23. října

Kambodža - První generace
Lun Kimleang (tanečnice), Oum Samean (hudebník) a Bang Sovanna (novinář) jsou tři mladí Kambodžané, kteří zakusili, jak jejich životy proměnila katolická víra. Jak se jim žije v zemi, která má nad sebou stále krvavý stín brutální minulosti? Jaké je vyrůstat a stát se katolíkem v Kambodži?

Václav Drbola - Mučednická smrt a proces blahořečení
Popravených nebo umučených kněží bylo bohužel v minulém režimu několik. Václav Drbola, kněz z moravskobudějických Babic, uvěřil v padesátých letech nesprávnému člověku a stal se tak součástí monstrózního babického případu - a zaplatil za to životem.