Světové dny mládeže v Lisabonu se kvapem blíží. Ti, kdo se tam chystají, už určitě netrpělivě sledují kalendář. I my ostatní jsme ale zvědaví, jaké to tam bude a zda se naplní očekávání účastníků. Zorganizovat tak velké setkání stojí mnoho úsilí a peněz. Stojí to za to? Proč lidé jezdí takovou dálku, aby se potkali se statisíci až miliony (opravdu, jednou se sešly čtyři miliony mladých křesťanů!) souvěrců? Co jim to dává? Přečtěte si, s jakými představami tam někteří odjíždějí.

Zdroj: 2023-05-02-Voluntários Parque Nações-Elsa Vitorino | Flickr

Kateřina Odvodyová, Tiskové středisko ČBK

Jaká je Tvá role při přípravách Světových dnů mládeže v Lisabonu?

Mým úkolem je koordinovat a spolupracovat s českými médii, informovat o dění na SDM v Lisabonu, zprostředkovávat rozhovory a posílat tiskové zprávy médiím.

Jak dlouho už na přípravě pracuješ a co všechno jsi udělala?

Tento úkol mi byl přidělen koncem minulého roku. Zatím proběhla schůzka s českými médii, kde jsme se seznámili a probrali fungování a spolupráci během SDM v Lisabonu. Všechna média musela do poloviny července provést akreditaci. V této záležitosti jsem jim také byla nápomocná. Pokud se naskytly problémy, tak jsem to s nimi řešila. Dále překládáme s kolegyněmi zprávy o přípravách. S kolegyní Kristýnou Šimůnkovou spravujeme také instagramový účet lisboa2023.cz a spolupracujeme s českou dobrovolnicí, která je v mezinárodním mediálním týmu.

Kolik lidí v naší republice je do přípravy zapojeno?

To je dobrá otázka. Komunikaci s účastníky, koordinaci dopravy, přihlašovací formuláře a další organizační záležitosti řeší celkem čtyři lidé. Do příprav jsou ale také zapojeny scholy, které už strávily několik hodin zkouškami. Dále budou také na místě pomáhat dobrovolníci na letištích při odletu i příletu.

Chystá se nějaký český příspěvek do programu kromě zmíněné hudby? 

Ano, každý den dopoledne bude program v českém centru: katecheze biskupů, modlitby, mše svaté, které budou doprovázet zmíněné scholy. Pak mají mladí možnost zapojit se do Festivalu mladých (Youth festival) a City of Joy (více tady: https://www.svetovednymladeze.cz/clanek.php?id=1555)

Kolik účastníků z České republiky je přihlášeno?

Z České republiky je oficiálně přihlášeno 3 136 mladých (viz tisková zpráva https://www.cirkev.cz/pres-tri-tisicovky-mladych-z-ceske-republiky-se-chystaji-do-lisabonu-na-setkani-s-papezem_24930). Toto číslo ale není finální. Řada mladých přijede po vlastní ose a ti do této statistiky nejsou započítaní.

Co Tě čeká za úkoly přímo na místě?

Na místě budeme s dalšími kolegyněmi přinášet každodenní zpravodajství. V případě zájmu budeme také odpovídat na dotazy médií. Každý den během SDM budu spolu s dalšími kolegyněmi zpracovávat souhrnný článek o tom, co čeští poutníci prožívají. Články budou na webu svetovednymladeze.cz nebo na zpravodajském webu cirkev.cz Pravidelně budeme také zveřejňovat fotogalerie. Naším úkolem bude také spravovat sociální sítě, zejména Instagram.

Proč jsou podle Tebe podobná setkání důležitá?

Myslím si, že taková velká setkání dávají mladým naději, že nejsou sami a že mohou svou víru sdílet se svými vrstevníky napříč celým světem. Každá národnost prožívá víru jiným způsobem. Je nádherné vidět právě tu rozmanitost, i když nás spojuje jeden Bůh. Podle mě obzvláště po pandemii covid-19 bude pro nás mladé toto setkání o to víc vzácnější a důležitější. Víru nemůžeme žít sami v sobě, ale je třeba ji také sdílet s ostatními a inspirovat se na cestě ke Kristu.

Na co se nejvíc těšíš a z čeho máš největší radost?

Těším se na setkání s mladými a hlavně také na papeže. Nejvíce se těším na vigilii s papežem, která proběhne na louce na okraji Lisabonu a zúčastní se jí přes milion mladých. Mám radost, když vidím, že mladí žijí pro Krista a tu radost sdílí s dalšími. Raduji se z toho, že mohu na toto setkání jet a setkat se s mladými bez roušky tváří v tvář a sdílet s nimi svoje životní radosti i starosti. Tak na viděnou v Lisabonu!


Pešu, studentka filosofické fakulty v Olomouci

Byla jsi už na nějakých Světových dnech mládeže?

Na světovém setkání jsem nikdy nebyla. Když jsem byla mladší, tak mě ještě křesťanské akce moc nebraly, ale čím jsem starší, tím víc mě to táhne. :-)

Na jakých velkých křesťanských akcích pro mládež jsi byla?

Podle mě největší byl pro mě UNITED, na který jsem dřív jezdila každý rok, letos taky Dny lidí dobré vůle na Velehradě a Arcidiecézní setkání mládeže.

Co sis z těchto akcí odnesla?

Pro mě vždycky byla nejdůležitější hudba, přednášky a zážitky s kamarády – ze všech výše jmenovaných akcí jsem si tyto věci odnesla, pokaždé něco trochu jiného.

Co od setkání očekáváš a na co se nejvíc těšíš?

Já se hlavně těším do Porta na Dny v diecézích, kde se dostaneme do úplně jiného prostředí a uvidíme, jak portugalské farnosti skutečně fungují. Myslím, že jak už pak bude v Lisabonu hlava na hlavě, tyto pro Portugalce přirozené věci už se nedozvíme. A samozřejmě se taky těším na setkání s papežem Františkem, celkově na tu atmosféru nabitou pozitivní energií – předpokládám, že si to tak všichni jedou užít a prožít, takže budeme s mladými z celého světa na jedné vlně.

Proč jsou podle Tebe podobná setkání důležitá?

Podle mě je důležité tvořit společenství a jednotu v tom společenství, jednotu v modlitbě. Když budeme všichni na jedné vlně, jak už jsem zmínila v předchozí otázce, síla modlitby bude ohromná a Pán se bude radovat – a my s ním. A to je hrozně důležité nejen pro ty lidi, kteří na setkání budou, ale i pro jejich blízké, za kterými se potom vrátí.


Vašek, student historie na vysoké škole a milovník deskovek

Byl jsi už na nějakých Světových dnech mládeže?

Byl jsem už na setkání v Krakově, a chtěl jsem i do Panamy, ale to mi bohužel nevyšlo, hlavně z finančních důvodů.

Na jakých velkých křesťanských akcích pro mládež jsi byl?

Krom setkání v Krakově jsem zažil i další velké křesťanské akce, od celostátních setkání mládeže až třeba po festival United.

Co sis z těchto akcí odnesl?

Obrovské množství intenzivních zážitků, duchovní impulzy do života a také mnohá přátelství na celý život.

Jak ses dozvěděl o setkání v Lisabonu?

Dozvěděl jsem se o něm hned v době, kdy bylo jeho konání oznámeno. Na další celosvětové setkání jsem se totiž velmi těšil a předpokládal jsem, že tentokrát bude v Evropě. Oznámení jsem navíc sledoval o to intenzivněji, protože se proslýchalo, že se jako o místu setkání uvažovalo i o Praze.

Přišlo Ti, že bylo během roku o setkání dost informací a byly snadno dohledatelné? Ocenil bys něco jinak?

Za mě bych řekl, že ano. Nicméně vím, že kolem mě byli někteří lidé, kteří si stěžovali především na pozdní oznámení místa předprogramu. To bylo ohlášeno až v době, kdy už většina lidí měla koupené letenky.

Tentokrát jedeš jako účastník; byl jsi někdy na větší akci v roli organizátora nebo pomocníka?

Ano, byl jsem v organizaci například na celostátním setkání mládeže. Z programu jsem kvůli tomu de facto nic neměl, protože práce bylo opravdu mnoho (pomáhal jsem současně hned ve dvou přípravných týmech). Nicméně jsem za své rozhodnutí rád, protože jsem díky němu paradoxně akci prožil snad ještě intenzivněji. Práce, kterou jsme dělali, mi totiž přišla užitečná a navíc mě bavila a měl jsem při ní též možnost poznat lidi, se kterými bych se jinak nesetkal.

Jedeš společně s nějakou skupinou? Co si myslíš, že pro vás tento společný zážitek bude znamenat?

Jedeme se skupinou několika kamarádů, se kterou se ohledně Lisabonu bavíme už několik měsíců. Díky tomu mi přijde, že se u nás neobjevily takové ty obavy před cestou, protože jsme všechno začali řešit včas (na můj vkus někdy možná až příliš, ale nechtěli jsme nic zanedbat). Ale zároveň se můžeme společně těšit.

Co od setkání očekáváš a na co se nejvíc těšíš?

Očekávám hlavně setkání s křesťany z celého světa, což mi přijde velmi obohacující. A zároveň právě na setkávání s lidmi se těším nejvíce. Když jsem byl v Krakově, měl jsem tam deníček, do kterého jsem chtěl získat vzkazy od co nejvíce lidí různých národností, pokud možno v různých jazycích. Díky tomu jsem se seznámil s obrovským množstvím mladých křesťanů z celého světa – a to pro mě byla vlastně nejhezčí zkušenost z Krakova, kterou bych v Lisabonu rád nějakým způsobem zopakoval.

Proč jsou podle Tebe podobná setkání důležitá?

Hlavně proto, aby si mladý člověk uvědomil, že víra v Boha není něčím divným. Když kolem sebe člověk vidí tisíce mladých lidí majících stejnou víru, dokáže jej to velmi povzbudit.


Ema, studentka střední pedagogické školy

Byla jsi už na nějaké vetší křesťanské akci pro mládež ?

Ne, SDM bude mojí první větší křesťanskou akcí pro mládež. Chtěla jsem jet v loni do Hradce, ale byla jsem zrovna na dovolené. Nikdy jsem nebyla ani na diecézním setkání mládeže. Byla jsem jen na předlisabonském setkání v Praze v Nazaretě.

S čím jsi ze setkání v Praze odjížděla?

Z předlisabonského setkání jsem si odnesla spoustu nových informací o setkání a poznala jsem nové lidi, kteří do Lisabonu pojedou.

Jak jsi se dozvěděla o setkání v Lisabonu?

Řekl mi o něm jeden kamarád, který se už zúčastnil několika světových setkání mládeže a chtěl, aby na portugalském setkání bylo spousta účastníků z našeho města.

Přišlo Ti, že bylo během roku o setkání dost informací a byly snadno dohledatelné? Ocenila bys něco jinak?

Ano, často jsem se dívala na webové stránky sdm, kde je opravdu hodně informací a sledovala jsem je i na instagramu. Hodně jsem se toho dozvěděla na předlisabonském setkání a spoustu informací od svých kamarádů, se kterými jedu.

Co si myslíš, že pro vás jako skupinu přátel bude tento společný zážitek znamenat?

Jede nás společně z našeho města šestnáct (z toho dva nejedou na předprogram). Doufám, že získáme společně spoustu nových zážitků, zkušeností a také že poznáme spoustu nových lidí.

Co od setkání očekáváš a na co se nejvíc těšíš?

Těším se, že poznám novou zemi – jejich kulturu, zvyklosti, jídlo a že poznám spoustu nových lidí z celého světa. Že si užijeme program, ale zároveň se trochu bojím velkého vedra, nedostatku spánku a také davů lidí všude.

Proč jsou podle Tebe podobná setkání důležitá?

Umožní nám to poznat nové kultury, země a lidi. Můžeme se dozvědět spoustu nových věcí a získáme spoustu nových zkušeností.