Ne každý má to štěstí, že se může zúčastnit Světových dnů mládeže. Lisabon sice není příliš daleko, ale i tak cesta něco stojí, někdo nemá tolik volna, někdo je moc mladý nebo moc starý. Televize nám samozřejmě nezajistí rovnocenný zážitek, ale může ukojit naši zvědavost. Když už nejsme přitom, můžeme být alespoň v obraze. A jestli vás Světové dny mládeže nezajímají, snad si vyberete z ostatních tipů na vysílání televize Noe.

zdroj

Úterý 25. července

Za obzorem: Kavárny - místa setkávání

Kdo by si občas rád nezašel do kavárny na kafe a dortík. Fenomén kaváren je ovšem nejen o jídle a pití - je také o kultuře, umění a občanských aktivitách. O tom, co všechno vlastně kavárna je, hovoří moderátorka Marie Hodinářová s Petrem Pánkem z Centra PANT.

Za tajemným krokodýlem do Konga
Krokodýl konžský je poněkud zapeklitý druh krokodýla - objeven byl před sto lety a není ani uznán jako samostatný druh. Čeští herpetologové Václav Gvoždík a Matej Dolinay se na dva měsíce vypravili do neprostupných pralesů a bažin střední Afriky, aby získali cenná data o zvířeti, které ohrožuje lov pro maso. 

Středa 26. července

Když bolí duše: Patologická religiozita, nezdravá víra

Člověk, který má příznaky patologické religiozity - nezdravé víry, žije ve vadných náboženských postojích, obvykle netrpí nedostatkem teologicko-náboženských informací, nýbrž strachem, pocity viny nebo potlačenou, nevyřešenou vnitřní bolestí a zlostí. Proto mu nepomůžete sebelépe míněnými informacemi o víře a diskuzemi o víře – i když o ně sám žádá – ale opatrným odhalením jeho zmateného vnitřního, citového světa.

Labyrintem víry s Tomášem Halíkem: Dotkni se ran

Kniha Dotkni se ran vychází ze zkušenosti Tomáše Halíka s bolestí a bídou, kterých byl svědkem v Indii. Ke křesťanské víře patří odvaha vidět rány tohoto světa a schopnost dotýkat se jich s vírou i nadějí. Halík hovoří o víře zraněné, o vztahu víry a zrání člověka, o církvi zraňované i o dvojím možném pohledu na Kristovy rány.

Čtvrtek 27. července

Za obzorem: archeolog Luděk Galuška o sv. Cyrilovi

V tomto díle pořadu Za obzorem vás čeká povídání o sv. Cyrilovi. Co dělal sv. Cyril před příchodem na Velkou Moravu? Kam přesně přišel, kde se usadil? Co bylo jeho polem působnosti v rámci mise? Tyto a mnohé další otázky položila panu archeologovi Luďku Galuškovi moderátorka Stanislava Fojtová.

Pod lampou o zázracích fyziky: Nejzajímavější experiment v dějinách
Fyzika nemusí být jen utrpení zakončené ztěžka vydřenou trojkou na vysvědčení, umí být i zajímavá. Jak vypadá dvouštěrbinový experiment? Co nám říká o hmotnosti? Jsou částice vlastně vlny? Jaký druh vln? Jaká je tedy podstata celého pozorovatelného světa? O tomhle všem bude povídat Martin Mojžiš.

Pátek 28. července

Zprávy ze Světových dnů mládeže 

Po celou dobu setkání v Lisabonu budou kamery televize Noe doprovázet tisíce mladých poutníků. V pátek je na pořadu dne přípravný týden v diecézi Porto. Pokud chcete zažít atmosféru setkání zblízka, sledujte každý den Zprávy ze Světových dnů mládeže na Noe!

Kulatý stůl: Dnešní doba a mládež

Jací jsou dnešní mladí lidé s co hledají? Co jim může nabídnout křesťanství a dokáží církve oslovit mladé lidi i z nevěřících rodin? O tom budou diskutovat kněz věnující se mládeži P. Roman Kubín, terapeutka zaměřená na práci s mladými lidmi Barbora Racková a evangelická farářka Saša Jacobea, která si našla svou vlastní cestu ke křesťanství. Ptát se bude moderátorka Daniela Brůhová. Připojte se svými dotazy a postřehy i vy.

Sobota 29. července

Jehňátko
Kulisou příběhu obyčejných bezbranných lidí, kteří marně zápasí o záblesk naděje, je vyprahlá pustina Sardinie. Hlavní postavou je sedmnáctiletá Anita, která žije s otcem Jacopem na venkově, kde Jacopův otec Tonino chová ovce. Kamenité pastviny sousedí s vojenskou základnou, která po léta ničí zdraví a životy místních obyvatel...

Flešbeky: Zuzana Božíková - Bydlela jsem ve sklepě v San Francisku
Zuzana Božíková je vlogerka a misionářka, která se živila marketingem, když ji Pán povolal do služby. Co všechno podniká a co dělá TCKompas vypráví v Godzone podcastu.

Neděle 30. července

Outdoor Films s Márou Holečkem: Horolezec a cestovatel

Mára Holeček je jedním z našich nejúspěšnějších a nejzkušenějších horolezců současnosti, skalní lezec a pískař. Jako první Čech v historii získal hlavní cenu prestižního ocenění Piolet d'Or (tzv. Zlatý cepín) za prvovýstup alpským stylem jihozápadní stěnou jedenácté nejvyšší hory světa - Gašebrum I. Vyprávět bude nejen o skalách, ale i o lákavých dálkách. 

Kaplani naděje - Sr. Pavla Hana Martínková
Být kaplanem v nemocnici je samo o sobě náročné poslání. Sloužit ale na psychiatrické klinice je úkol opravdu složitý. Své o tom ví sestra Pavla Hana Martínková, která je nemocniční kaplankou v Kroměříži. V dokumentu představuje, jak se k tomuto poslání dostala a jak moc ji obohacuje starat se o pacienty na psychiatrickém oddělení.

Pondělí 31. července

Církev za oponou: Celibát

Moderátor Ondřej Dvořák se pokusí odpovědět na otázky, na které jste se báli zeptat - za oponou se tentokrát bude věnovat celibátu. 

Dobrodružství před kamerou

Hned dvě dobrodružství zachycená na kameru - 10 let s kardiostimulátrem je příběh Markéty Hanákové, kterou před šestitisícovkami nezastavil ani kardiostimulátor, Trabantem za polární kruh pojednává o dámské sólo jízdě cestovatelky Peggy Kýrové a trabantu, kterému bylo skoro půl století.