V neděli 23. 10. 2022 proběhne Světový den misií. Světový den misií (Misijní neděle) byl vyhlášen v roce 1926 papežem Piem XI. Při bohoslužbách na celém světě, i z nejchudších oblastí, se každou předposlední neděli v říjnu plní světový fond solidarity Papežského misijního díla šíření víry. Všechny sbírky tohoto dne putují na projekty, jimiž se podporuje šíření Božího slova až do těch nejzapadlejších koutů zeměkoule.

Blíží se Světový den misií - Církev.cz | Zprávy (cirkev.cz)

Papež František vybral za motto letošního ročníku sbírky slova „Budete mými svědky“ s odkazem na biblický verš: „Ale až na vás sestoupí Duch Svatý, dostanete moc a budete mými svědky v Jeruzalémě, v celém Judsku a Samařsku, ano až na konec země“ (Sk 1,8). Ve svém poselství k tomu dále říká: „Učedníci jsou vyzýváni, aby prožívali svůj osobní život v misijním duchu: Ježíš je poslal do světa nejen proto, aby se misii věnovali, ale především aby byli misií, kterou jim Pán svěřil. Aby nejen vydávali svědectví, ale především aby byli Kristovými svědky. ... Podstatou misie je svědčit o Kristu, tedy o jeho životě, utrpení, smrti a zmrtvýchvstání z lásky k Otci a k lidstvu. ... Kristovi misionáři nejsou posláni proto, aby hlásali sebe, aby ukázali své přesvědčivé vlastnosti a schopnosti nebo manažerské vlohy. Naopak, mají tu velikou čest přinášet Krista slovem i skutkem, zvěstovat všem radostnou zvěst o jeho spáse s radostí a upřímností jako první apoštolové.“ Celé poselství je rozděleno na pasáže podle úvodního biblického citátu: Budete mými svědky – všichni křesťané jsou povoláni, aby svědčili o Kristu, Až na konec země – evangelizační poslání je univerzální a stále aktuální, Dostanete moc Ducha Svatého – nechat se posilovat a vést Duchem Svatým. Končí přáním a zároveň upozorněním na roli a význam každého jednotlivého křesťana: „Ano, kéž bychom v církvi byli všichni tím, čím už díky křtu jsme: Pánovi proroci, svědci, misionáři! Přinášejme svědectví v síle Ducha Svatého až na konec země.“

 

Údaje pro odeslání sbírek na šíření víry: číslo účtu 72540444/2700, VS – 10 (Podpora základní světové misijní činnosti Církve, Misijní neděle). Přispět lze také kartou na webu missio.cz. Za Vaše dary a modlitby ze srdce děkují organizátoři sbírky.