Kdy došlo k první zaznamenané krádeži bicyklu v naší zemi? Už v devátém století, vždyť je známo, že Cyril a Metoděj přišli o kolo roku 863. A i když nadále museli chodit pěšky, protože jiné tu tehdy k sehnání nebylo, stihli toho udělat docela dost. Nebo možná právě proto: nevěnovali se cyklistice a měli čas na takové věci, jako je tvorba písma nebo překlad liturgických knih. Jak to bylo doopravdy vypráví dokument televize Noe.

Zdroj: https://www.tvnoe.cz/porad/28544-na-usvitu-spolecnych-dejin

Úterý 11. června

Irsko, hluboce zakořeněná víra

Irsko bylo vždy katolickou zemí a to i za cenu perzekucí ze strany protestantské anglické koruny. P. Luke Demasi, který je v Irsku na misiích, vypráví o kořenech irské hluboké víry a čemu všemu musela za staletí čelit.

Dokořán s Michaelem Kocábem
Michael Kocáb je český hudební skladatel, zpěvák, občanský aktivista, politik, který se výraznou měrou zapsal do paměti národa především událostmi spojenými s porevolučními změnami a s odsunem sovětských vojsk z naší země. Přesto se téma rozhovoru nese především v duchu osobního života, tvorby, hodnot, duchovních otázek a zamyšlení nad různými otázkami současnosti. 

Středa 12. června

Okřídlení sousedé: Obyvatelé půd

Na půdách nežijí jen strašidla, ale taky okřídlení nájemníci - rorýsi, kavky, sovy či netopýři. S člověkem se naučili žít už před mnoha staletími a mnohdy si jejich přítomnosti ani nemusíme všimnout. Dokument České společnosti ornitologické a České společnosti pro ochranu netopýrů nahlíží do tajemného života zvířecích obyvatel půd.

ARTBITR - Kulturní magazín s íránským filmem
Hamed Soleimanzadeh pochází z Iránu a loni byl porotcem na MFF Karlovy Vary. Právě tam vznikl rozhovor, ve kterém mluví nejen o tom, jak Evropa vnímá iránskou kinematografii a o tom, jak se vyvíjí po islámské revoluci, režisér promluvil i o důvodech, kvůli kterým se do domovské země nemůže vrátit. 

Čtvrtek 13. června

Příběhy psané životem: Sen českého miliardáře

Přestát smrt syna, rozvod, vydírání, přijít o firmu spiknutím nejbližších spolupracovníků či čelit objednávce své vraždy a nakonec se přece jen vrátit na vrchol – to všechno se zdá jako součásti akčního filmu. Seznamte se s neobyčejně silným životním příběhem Radima Passera, v němž klíčovou roli hraje jeho obrácení se k Bohu.

Na úsvitu společných dějin

Příběh slovanských věrozvěstů otevírá neznámý poutník, který v Modré u Velehradu přemýšlí nad vším, co nám bratři zanechali. Polohraný dokument, natáčený na autentických místech působení sv. Cyrila a Metoděje, provází originální řecká hudba včetně staré ukolébavky, kterou mohli bratři jako malí slýchat před spaním.

Pátek 14. června

Kulatý stůl: Volný čas jako dar

Proč je třeba aktivně odpočívat a jak dát volnému času řád? A proč je volný čas důležitý pro naše blaho a osobní rozvoj a jak takový odpočinek může vypadat? O tom budou diskutovat teolog a salesián Michal Kaplánek, Petr Jan Vinš, člen odboru duchovní výchovy Junáka, a Miťa Kaněrová, socioložka, která působí ve sdružení Život 90. Ptát se bude Daniela Brůhová.

Když bolí tělo: Chronická onemocnění v neurologii
Neurologická onemocnění jsou jedním z našich největších strašáků a občas máme pocit, že o nich vlastně nic moc nevíme. O diagnostice a léčbě problémů nervové soustavy bude mluvit neurolog Ondřej Volný. 

Sobota 15. června

Poutníkova cesta

O filmu Poutníkova cesta už jsme na Vánoce psali v samostatném článku. Animovaný film, vhodný pro děti i dospělé, na motivy alegorického románu Johna Bunyana, jedné z nejvýznamnějších křesťanských knih.

Koncert, který pomáhá
Živý přenos benefičního koncertu pro Nadační fond dětské onkologie Krtek. Vystoupí skupina RB: BOYS, kteří zahrají smyčcové covery známých nejen filmových melodií. Těšit se můžete i na zpěvačky Nikol Vorubová a Dorota Ingrová, děti ZUŠ Slovácko a kapela THE VIBE.

Neděle 16. června

Vroucí srdce: Neviditelná síla touží zachránit svět
Lupe Valdés je úspěšná spisovatelka, která s expertkou na záhady Marií objevuje život a poselství svaté Markéty Marie Alacoque a postupně se tak seznamuje s bohatou historií úcty k Nejsvětějšímu Srdci Ježíšovu. Na cestě se ale začnou nečekaně ozývat i staré rány, které potřebují vyléčit.

Kaplani naděje: P. Jiří Barhoň
Jiří Barhoň má důležité poslání - do plzeňského hospice svatého Lazara přináší naději a duchovní útěchu. Následuje tak Mons. Antonína Hýžu, který službě nemocným věnoval čtyřicet let svého života. Kromě hospice vás další z kaplanů naděje provede i po jiných zajímavých místech v Plzni a okolí. 

Pondělí 17. června

Za obzorem: Příběh zvonů zabavených za války nacisty
Zvony nemívaly během válek mnoho štěstí - stávaly se snadným zdrojem kovu a byly taveny a využity k výrobě zbraní. Zpátky na zvonice se vracely jen ztěžka. Dokument se věnuje zvonům, které by se měly vracet do ostravsko-opavské diecéze ve spolupráci s diecézí Rottenburg-Stuttgart. Sledujte jejich osudy živě. 

Outdoor Films s Richardem Štěpánkem: Vzdát můžeš zítra

Richard Štěpánek je vrcholový handicapovaný sportovec, který přišel kvůli vážnému úrazu o ruku. Nevzdal se ale a dál pokračoval v tom, co miluje nejvíc - ve sportu. Jeho vůle, um a fyzická kondice jsou obdivuhodné a mohou být příkladem pro mnohé z nás.