Budete letos na Noci kostelů takříkajíc pracovně, tedy budete ve svém kostele chystat program, nebo plánujete navštívit jiné kostely kvůli programu, který tam pro návštěvníky připravují? My pro vás máme pár tipů, co se bude v pátek večer dít.

Zdroj: Noc kostelů - Fotogalerie (nockostelu.cz)

Pokud chcete jít s dobou, nestačí vám stránky nockostelu.cz, ale využijte připravené aplikace do mobilu. Tak snad předejdete tomu, že něco prošvihnete nebo budete bloudit po městě. 

Následující tipy jsou jen ukázkou toho, co vše se bude v pátek večer dít. Snad vás to naláká a zjistíte si, co se děje právě ve vašem okolí a také vyrazíte - buď do kostelů jiných církví, kam byste se jinak ostýchali jít, nebo třeba do svého kostela, kde můžete být k dispozici návštěvníkům a odpovídat na jejich otázky. Když narazí na vstřícné lidi, třeba se vrátí i jindy.

V Chebu se toho bude dít opravdu hodně, například tam v kostele sv. Mikuláše a Alžběty vystoupí písničkářka Iva Folajtárová.

V Karlových Varech nabízejí pomocnou ruku všem, pro které je mše nesrozumitelná a k večerní mši připojí komentář, který bude jednotlivé části vysvětlovat.

V Domažlicích ve sboru ČCE bude možnost si poslechnout koncert kapely PPLP, což ocení zvláště pamětníci, kteří vědí, kolik názvů už se pod touto zkratkou skrývalo. ;-)

V Plzni můžete navštívit třeba sbor ECM, kde si mohou děti zahrát deskovky a bude zde také prodejní výstava obrazů ředitele pražské Veselé školy s uměleckým jménem Ralf Mošt.

V katedrále svatého Bartoloměje v Plzni mají připravený program až do půlnoci. Končí modlitbou za město Plzeň.

Od 17 do 22 je připravený program i v klášteře v Roudnici. V sedm hodin začíná předpremiéra představení GOOD JOB Jana Horáka (už jsme o něm několikrát psali).

U pražského Jezulátka můžete poslouchat swing v zahradě, a program je připraven i pro děti.

Už od čtyř hodin můžete chodit do Komunitního centra Matky Terezy v Praze. napřed je program uzpůsoben dětem, ale od 20:45 se pro starší návštěvníky chystá koncert skupiny EPYDEMYE. A pokud někde poblíž bydlíte a budete se pozdě večer vracet domů, můžete se v jedenáct večer přidat k požehnání Jižnímu městu.

V Jablonném v Podještědí můžete po setmění vystoupat na vyhlídkovou věž.

Husité v Hradci Králové zahájí program čtením Broučků.

V Chotěboři bude v kostele celý večer přítomen kněz a bude připraven na rozhovory nejen duchovní.

Minorité v Brně nabídnou gregoriánský chorál a výstavu fotografií Člověka a víry.

Bošovice u Brna pořádají hned dva koncerty, které stojí za pozornost: napřed bude hrát Dobrá Otázka a pak Pavel Helan.

Ve Fryštáku se budou tančit biblické tance a zpívat zpěvy z Taize.

V Ostravě Heřmanicích bude součástí Noci kostelů i beseda s ředitelem televize Noe P. Leošem Ryškou SDB.