Někdy si říkám, že by bylo snazší sepsat, co naše Marta nedělá, než to, co dělá. Pořád se totiž objevují další a další aktivity, na kterých se podílí. Teď dala na facebook pozvánku na brněnskou Ženskou konferenci, které se koná 1. června. Je to první ročník, tak si zaslouží představit. Přihlašování ještě stíháte, tak pokud splňujete základní podmínku, třeba je to akce pro vás. Ti, co nesplňují podmínku, mohou z rozhovoru odhalit, co dělají ženy, když si organizují akci samy pro sebe. :-) Odpovídaly organizátoky Marta Sýkorová, Veronika Bečicová, Klára Bernardová, Anička Bradáčová a Marie Severová.

Zdroj


Tak hned zkraje: Co si má člověk představit pod názvem Ženská konference? Bude se tam mluvit o znevýhodnění žen, ženské vnitřní síle, nebo snad tančit na louce? 😊

Marta: 😁 To je dobrý nápad! Myslím, že bychom tam zvýhodnění žen určitě měly dodat - a tančení na louce zní též skvěle! 😁🤦‍♀️ Ne, vážně, spíš se chceme navzájem inspirovat, povzbudit v prožívání svých životů, své víry, vnímání sebe sama. Ale nebudeme u toho jen sedět! 

Verča: Na louce bych tančila hned! Každopádně konference je kromě setkání a sdílení hlavně o zvědomění si našeho poslání. Každá z nás jsme dcerou, každá je povolaná do toho být matkou, tzn. starat se nějakým způsobem o druhé, a každá má i své naprosto originální, jedinečné a vzrušující obdarování, jehož odhalovaním se odkrývá i to poslání. 

Klára: Taky myslím, že konference bude o propojení nás žen, a doufám, že to bude místo přijetí, vzájemné podpory a obohacení. Místo, kde mezi sebou ženy vůbec nesoupeří, ale radují se ze setkávání a sdílení. 

Anička: Námi organizovaná ženská konference by měla být o ženskosti. A to co se týká specifičnosti síly modlitby jako nás žen, tak i místa pro sdílení, tvoření či přednášky na téma poslání ženy. Cílem naší konference pro ženy je vytvořit i společenství žen v Brně, které se mohou podporovat a vytvářet takovou komunitu. 

Dobře, tak břišní tance asi nebudou. V Praze se konává Sobota pro ženy, kdy se sjedou ženy všemožného věku, poslechnou si dvě přednášky, ve skupinkách se sdílí a účastní se mše - bude to tedy něco podobného?

Marta: Myslím, že naše konference bude něco mezi těmito dvěma póly – tančení na louce a poslouchání přednášek. Chceme spojit ženy z Brna a okolí, seznámit se víc než jen “Jsem Marta a ty?” pomocí icebreakerů, které má na starost Verča. Naše představa je, že konference nebude “jedna z”, ale to, co momentálně každou z nás svým specifickým způsobem zasáhne a promění. Rády bychom spolu mluvily, přejeme si, aby všechny ženy byly součástí, ne pouhými pozorovatelkami přednášky nebo mše. Budeme swapovat oblečení, učit se od sebe navzájem v rámci workshopů, diskutovat, chválit. 

Verča: Já bych si přála, aby tato konference byla hlavně plná opravdovosti. Žádné cpaní se do nádob očekávání a stylizování se do toho, ”jak by to mělo být a vypadat”. Hodně je to i o nás, organizačním týmu, s jakou energií k tomu přistoupíme. 

Anička: Neřekla bych, že centrem naší konference bude pouze přednáška. Ano, bude důležitá, odvíjí se od ní téma a následný program. Ale snad důležitější budou pak společné modlitby ve skupinkách, kdy se budeme modlit a vzájemně si žehnat do naší ženské jedinečnosti a poslání.

Pokud chcete, aby se všechny účastnice opravdu aktivně zapojily, nemůže to být žádná megaakce. Pro kolik žen akci pořádáte?

Marta: To je dobrá otázka. Mega akce to přímo nebude, ale pokud se lidé rozdělí během programu na menší skupinky, zapojení může být taky dost intenzivní. Takže maximální kapacita je sto až sto deset lidí.

Verča: Aktivní zapojení všech bude ve skupinkách, ať bude počet účastnic jakýkoli, ve chvále je to též free a při přednášce se všichni zapojujeme pasivně a na počtu nezáleží. :-) Každopádně budeme dopředu vědět počet účastnic a podle toho úměrně uzpůsobíme strukturu programu. 

Má konference nějaké konkrétní téma? 

Maruška: Téma konference je “Poslání”. Je to inspirace knížkou o ženství jedné vzácné ženy - Katriny Zeno. Tato žena sama na sobě objevovala, jaké jí dal Bůh poslání, a to ne snadnou cestou, ale skrz pády a těžkosti, které zažívala. Tato cesta ji postupně budovala, a ona se pak stala tou, která pomáhá dalším ženám, aby objevily své poslání, nejen skrze osobní doprovázení, ale i díky této knížce, kterou napsala. Rády bychom tedy ženám nabídly takové zastavení se a čas k sebereflexi, aby zjistily, kde se na cestě svého poslání nachází. 

Klára: Nejlepší na tom je, že jistou část poslání máme z podstaty stejnou a přitom naše individuální poslání jsou velmi rozdílná, tak rozdílná jako povahy každé z nás. Těším se na to, až budu moct blíž poznat spoustu žen, které zatím z Brna znám jen od vidění z kostela nebo společenství, a zjistit, co je ta jejich vášeň, pro co jim hoří srdce. Zároveň mě to vede, jak už holky zmiňovaly, k vlastní reflexi, “co je to moje? “. 

Anička: Přemýšlím, jak to tady mám moc rozvádět. Přijde mi, že Maruška napsala hezkou upoutávku, která dostatečně vysvětluje téma konference - poslání ženy. Napovím, že poslání ženy má tři roviny. Ale zbytek si radši nenechte ujít od skvělé Alžběty Manové, která bude přednášet. :-)

Koho napadlo konferenci uspořádat a co bylo impulsem?

Anička: S nápadem ženské konference jsem přišla nejdříve asi já. Jezdím letos na Líderskou animátorskou školu (LAŠ) na Slovensko a máme absolvovat stáž. Když jsem se o tom dozvěděla, hned mi blesklo hlavou, že bych v rámci toho konečně mohla realizovat tu touhu, co mám v srdci. Touhu budovat ženské společenství, kde můžeme být sami sebou, ženami a být si navzájem oporou. A tak jsem pak přibrala k sobě Marušku a Verču, které taky jezdí na LAŠ, a společně jsme to rozjely a moc se na konferenci žen těšíme!

Jaké máte vy konkétně role v organizaci celé akce?

Marta: Konferenci budu provázet slovem, moderovat gauchtalk a vést jeden z workshopů (jaký, to se nechte překvapit!).

Verča: Jsem v úzkém týmu, do kterého jsem se přidala až později, když už holky měly kostru vymyšlenou. Proto zastávám spíše roli takového připomínkovače a jsem zodpovědná za část dění jako jsou workshopy nebo chvály. 

Klárka: Moje místo není v nejužším týmu, mám na starosti především výzdobu a zajištění, abychom to tam na místě měli pěkné (i funkční :-D) . Pro někoho možná okrajová část, ale věřím, že spoustě žen to může přispět k lepšímu prožití. Zkrátka mám ráda krásno a ráda ho dělám kolem sebe. :-) 

Maruška: Já mám na starosti swap, registraci, propagaci a také zajišťuju hlídání dětí.

Anička: Jsem jedna z hlavních organizátorek a iniciátorka konference. Budu se starat, abychom se všichni najedli a napili (i kafíčko bude ;-) ), měli tam hezké prostory, vyšli s penězi a také budu řešit registraci. Tak snad budete spokojeni. ;-) 

Na co se mohou účastnice těšit? Jaký program plánujete?

Maruška: Ženy se mohou těšit na modlitbu chval, přednášku Alžběty Manové, dále již zmíněné icebreakové aktivity a oběd. Po obědě bude na výběr několik workshopů, nebude chybět občerstvení s kávou, gauchtalk, sdílení ve skupinkách a závěrečná modlitba s žehnáním si navzájem. Během programu bude také zajištěno hlídání dětí, což jistě ocení všechny maminky 😀.  

Klára: Na programu máme taky tzv. swap oblečení, což znamená, že každá z nás může přinést nějaký kousek ze svého šatníku, který už nenosí a vyměnit ho za kus od jiné účastnice, který ji nadchne. Takový sekáč v přímém přenosu a bez peněz :D. 


Přihláška: Přihláška na Ženskou konferenci (google.com)