Festival UNITED city letos opět přivedl dohromady mladé toužící po hudbě, inspiraci a hlubokých myšlenkách. Festival, který proběhl 20. dubna 2024 v Českých Budějovicích, lákal na společenství, nabitý program a prostor pro zamyšlení. Co bylo možné v tu sobotu v Budějovicích zažít popisuje Kristýna Vaculíková.

Hlavním tahákem festivalu byly koncerty různých žánrů. Mezi vystupujícími byl i českobudějovický písničkář Petr Wohlgemuth. „Petra Wohlgemutha poslouchám už asi rok a bylo skvělé ho slyšet naživo, koncert jsem si moc užila. Líbilo se mi, že hrál hodně písniček ze svého nového alba, které je úžasné,” řekla jedna z účastnic, Katka. 

Odpoledne patřilo seminářům, talkshows a workshopům. V rámci seminářů se otevírala témata jako Síla malé víry, Spiritualita sportu, Sebepoškozování nebo Jak na nejistotu a strach, který navštívil i účastník Jirka: „Myslím si, že téma strachu dnešní společností hodně rezonuje a to, jak David Novák toto téma uchopil, bylo skvělé. Seminář mluvil do mé aktuální situace a mohl jsem z něj načerpat. Líbila se mi i následná diskuze, která se hodně točila kolem spojitosti strachu z Pána Boha a Božího trestu a David dokázal pohotově a věcně reagovat.“ 

Největší zájem byl o večerní program, ve kterém zahrála českobudějovická kapela TWB. Zaznělo i kázání od Davida Nováka, který kázal na text „Pojďte ke mně všichni, co se namáháte.“ Z podia zněly modlitby a požehnání za účastníky a mladé v Jihočeském kraji. 

Součástí večerního programu byl i worship set amerického vedoucího chval Barucha Sancheze. Tento čas přinesl momenty oslavy a radosti z Boží lásky, ale také chvíle hlubokého uctívání. „Na festivalu se nám moc líbilo. Cítili jsme se jako doma a opravdu jsme si užívali chválit našeho Boha spolu s účastníky. V sále byla cítit Boží radost a vnímali jsme, že Bůh na festivalu dělá něco speciálního. Největším zážitkem pro mě bylo vidět tolik mladých lidí, jak zpívají Ježíši a zvedají ruce k uctívání,“ vzpomíná na své vystoupení Baruch. 

Celý festival zakončilo energické vystoupení slovenských rapperů Tow Meot a koncert chval pod vedením místní hudebnice Michaely Kadlecové. 

Letošní ročník festivalu UNITED city nabídl nejen bohatý program plný hudby a umění, ale také prostředí pro sdílení, inspiraci a načerpání nových myšlenek. Účastníci se z festivalu vrátili s novými přátelstvími, skvělými zážitky a s větší touhou a energií budovat vztah s Pánem Bohem. Festival ale nemá přínos jen pro účastníky, ale i pro místní církve, protože otevírá nové možnosti spolupráce. Jsme Pánu Bohu moc vděční, že si letošní ročník opět použil. 

V srpnu chystáme již 14. ročník festivalu UNITED na Vsetíně, který se letos uskuteční od 22. do 24. srpna. Více informací a vstupenky naleznete na www.festivalunited.cz.

Autorkou textu je Kristýna Vaculíková, fotky pocházejí z archivu UNITED.