Narodit se za války v ghettu není start života, který by si člověk vysnil. Nikdy nepoznat otce, který válku nepřežil, to je další břemeno, které člověk musí do konce života nést. Jenže podobné zkušenosti mohou také způsobit, že je člověk odolnější a citlivější k bolesti druhých. Fedor Gál v životě udělal hodně smysluplné práce ve snaze, aby podobně těžké dětství další lidé mít nemuseli. Pokud ho neznáte, pusťte si dokument televize Noe.

 

Úterý 14. května

Koruna pro českého krále
Že nechal korunu pro české krále vytvořit Karel IV., to si z hodin vlastivědy nejspíš pamatujeme všichni. Víte ale, že patří k nejstarším v Evropě? O svatováclavské koruně, jejím vzniku i symbolice bude mluvit profesor Jihočeské univerzity, Martin Weis. 

U tří Terezií

Jedné deštivé noci se mladý seminarista Jan Delacroix zastaví v zájezdním hostinci „U tří Terezií“, protože se mu po cestě pokazil moped. Seznámí se s jeho majiteli, od kterých se dovídá pohnutou historii tohoto místa. Mladý kandidát kněžství následně prožije dobrodružnou cestu, jež ho přivede až k pramenům spirituality karmelitánského řádu, ale vše nakonec dopadne jinak, než by se na první pohled mohlo zdát…

Středa 15. května

Studio Navalis 2024
Slyšeli jste někdy o slavnosti Navalis? Odehrávají se především ve svatojánský večer pod Karlovým mostem na počest svatého Jana Nepomuckého. Pokud na ně do Prahy nemůžete zajet, pusťte si aspoň přímý přenos z Noe a neunikne vám nic z bohatého programu. 

Když bolí tělo: Akutní neurologie
Když vás zlobí nervy, jde to vážně na nervy. Co jsou nervová vlákna, které z nich je nejsilnější a kolik kilometrů jich v těle máme? Je lepší tlumit bolest prášky nebo odpočívat? Opravdu stojí za bloknutými zády skřípnutý nerv? Jak poznat příznaky cévní mozkové příhody a co v dané situaci dělat? A věděli jste, že neurologie byla ještě nedávno součástí psychiatrie? 

Čtvrtek 16. května

Přežil jsem holocaust - svědectví Luďka Eliáše
Luďku Eliášovi bylo při nástupu nacismu šestnáct let a protektorát se s ním nemazlil - kvůli svému původu prošel Terezínem, Osvětimí i Sachsenhausenem. V besedě se studenty ostravských gymnázií bude vzpomínat nejen na nacistické věznění, ale i na poválečný život v komunistickém Československu. 

Barberbieni

Chcete dětem pustit film? Zkuste Barberbieni! Desetiletá Pavlínka, dcera velitele vatikánské Švýcarské gardy, se právě přestěhovala s rodiči do Vatikánu. Hned první den služby jejího otce však dojde ke krádeži papežského kříže. Pavlínka je zoufalá a její slzy oživí tři včelky z erbu slavného rodu Barberbieni. Podaří se jim vypátrat zloděje a pomoci tak tatínkovi?

Pátek 17. května

Za obzorem: Ohlédnutí za životem Josefa kardinála Berana
Kardinál Beran byl velice významná (a výrazná) osobnost. Věznili ho nacisti i komunisti, dlouhá léta strávil v internaci, poslední roky života strávil ve vyhnanství ve Vatikánu, jeho víru a odhodlání to ale nezlomilo. 

Paměť národa - Tváře vzdoru 1989: Fedor Gál
Narodil se na samém konci druhé světové války v terezínském ghettu, otce nikdy nepoznal, statek, na kterém s matkou a bratrem žili, byl znárodněn. Fedor Gál se ale přes všechnu nepřízeň osudu stal jednou z nejvýraznějších slovenských revolučních osobností - stal se spoluzakladatelem hnutí Verejnosť proti násiliu. 

Sobota 18. května

Můj poslední den
Přemýšleli jste, jaký bude váš poslední den? Zločinec, který byl ukřižovaný s Ježíšem, si určitě nepředstavoval, že vedle něj zemře na kříži Boží syn. Animovaný film sleduje události Velkého pátku právě očima spoluukřižovaného zločince. 

Outdoorová videa Štěpána Dvořáka: Korsika

Korsika je poslední dobou stále častějším cílem českých turistů. Ne tak docela probádaný ostrov nabízí hory, jezera, útesy, pláže i doušek historie. Štěpán Dvořák vás naloží do batohu a proveze po všech krásách stále ještě trochu tajuplného ostrova, rodiště Napoleona Bonaparte.

Neděle 19. května

Chudoba - Sestra Ráchel

Jen Bůh stačí? Opravdu i v dnešní době? Tváří v tvář nepřeberným možnostem, které moderní svět přináší? Může snad někdo plný života, třeba i šťastně zamilovaný a zasnoubený vsadit všechno na jedinou kartu, na kartu s křížovým Králem? Příběh sestry Ráchel, příběh o štěstí, kterému "jenom" Bůh stačí.

Galicijský poutník

Cristina Maró se spolu s ostatními poutníky vydává na nejznámější pouť - svatojakubskou. Během putování objevuje přírodní, kulturní, místní a společenské krásy různých cest v Galicii - a všechny cesty tentokrát nevedou do Říma, ale do Santiaga de Compostela.

Pondělí 20. května

Dokořán se Zdeňkem Chlopčíkem

Jestli stejně jako já milujete Stardance, jméno Zdeněk Chlopčík vám jistě není neznámé. V dalším díle pořadu Dokořán se rozpovídá nejen o oblíbené taneční show, ale i o tom, co ho k tanci přivedlo a jaké je vést vlastní taneční školu.

Stopy apoštola Pavla v srdci Evropy: 30 let paulínek v ČR

Andreu Hýblovou ze Signálů asi znáte. Pokud vás zajímá, co paulínky za třicet let působení v České republice stihly, tak ona může být ta pravá, kdo vám o tom něco poví.

Můj chrám: Profesor Jan Royt, prorektor Univerzity Karlovy v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha

Nechat si od pana profesora Royta vyprávět o jakémkoli chrámu je zážitek. Pokud mluví o chrámu, který má osobně rád, tak to bude zážitek dvojnásobný. A dozvědět něco o svatovítské katedrále se hodí každému, ne?