O existenci encykliky Laudato si slyšel asi každý. I ti, kdo ji nečetli, tuší, že se nějak týká ekologie. To jedny motivuje k tomu, aby si zjistili víc, druhé to spolehlivě odradí. Zákaz plastových brček a zálohování pet lahví přece nikoho netěší, že. Za ty, kdo mají podobně rezervovaný přístup, jsem se organizátora nadcházejícího Laudato si animátor kurzu Josefa Zvoníčka ptala já, Theodora. A za ty, které kurz zaujme, se pak ptala na bližší informace Marta. Slovy Marty: Kurz, který je pořádán ve spolupráci s hnutím Laudato si Movement, organizací Františkova ekonomika a Žít Laudato si v České republice, nabízí mladým lidem jedinečnou příležitost zkoumat témata klimatické změny, pohledu církve na ochranu životního prostředí, ekologické spirituality a konverze a poslechnout si sdílení zkušeností z celého světa. Kurz je otevřený pro všechny, kteří chtějí snít, diskutovat a hledat společně s dalšími mladými lidmi cesty k pozitivní změně, kterou tak naléhavě potřebujeme.

Zdroj: Flickr

Thea: I když mnoho lidí asi ví, co si má představit, když slyší „Laudato si“ v souvislosti s papežem Františkem, tak jsou určitě i lidé, kteří si pod těmi slovy nic nepředstaví, případně si řeknou, že to je pro ty hrozně „zažraný“ katolíky, co sledují zprávy z Říma, ale nic pro normálního kluka a holku, kteří řeší zítřejší písemku z matiky a jestli bude v sobotu hezky na procházku, nebo bude lepší si koupit lístky do kina. Proč by náš rozhovor měl číst někdo, kdo vůbec neví, o co jde?

Ano, souhlasím, že název nějakého kurzu v latinštině nemusí moc lidí z vně naší bubliny „zažraných katolíků“ zaujmout. Nicméně pokud bych měl mladé lidi nalákat, aby alespoň zjistili, o co jde, zmíním slovo „Udržitelnost“. Pro určitou skupinu mladých lidí nejdůležitější slovo dnešní doby, pro jinou vyprázdněné slovo spojené s ekonesmysly. V tomto kurzu si na své přijdou obě skupiny. V tom mi pohled církve na celou ekologickou problematiku dává hluboký smysl. Nedívá se totiž povrchně, ale propojuje smysl našeho života s naší vírou a životním stylem. A to jsou témata, která jsou vlastní každému člověku, zvláště mladým lidem dnešní doby, kteří se mnohem více než kdo jiný ptají po smyslu a hledí do budoucnosti jako na cestu, která je teprve čeká a kterou mohou ovlivnit. A k tomu, věřím, malou měrou přispěje i tato iniciativa. Proto čtěte dále a lístky do kina si kupte na jindy než následující středy. :-)  

Thea: Pořád je to hodně teoretické vysvětlení. Jakmile se řekne „eko“, hodně lidí se lekne a předpokládá, že se dozví, jak žije nezodpovědně a že má přestat dělat spoustu příjemných věcí a začít dělat spoustu nepříjemných věcí, tak to raději rovnou vzdá. Pokud nejsem ze své povahy aktivista ani mučedník, co mi může dát se touto problematikou zabývat? 

Ono asi záleží, jak to kdo vnímá a jakou má osobní zkušenost. Můžeme se bavit o tom, co se komu vybaví, když se řekne „eko” a jak toto téma rezonuje ve společnosti, ale nedostaneme se k podstatě a budeme se točit kolem plastových brček (ke kterým mám také své výhrady) a nebo zálohování PETek (v tom se mimochodem točí také velké peníze, protože PET je to nejcennější, co házíte do žlutého kontejneru, a nejde tak jen o eko iniciativu).

Zkusím to ale jinak. Zeptám se vás na otázku. Když se řekne příroda, co se vám jako první vybaví? Někdo řekne místo, kde byl na dovolené, někdo řeka, strom, les a tak dále. Ale co člověk? Je také součástí přírody? Celé to, proč řešíme „eko“ témata ve společnosti, je, protože jsme se jako lidé vyčlenili z přírody. Není to o mučednictví ani o aktivismu, ale jednoduše o uvědomění, že jsme součástí celého stvořeného světa, na kterém jsme životně závislí. Proto mi dává smysl jednat tak, aby to život na Planetě nepoškozovalo, ale podporovalo. Snažím se vždy říkat, že to, co děláme ve prospěch přírody a naší planety, by nám mělo dělat radost a dávat smysl. Jinak opravdu půjde o mučednictví, které nám dlouho nevydrží. Pokud přírodu vnímáme jako něco vzácného a důležitého, pak pro nás pojem „eko“ dostává nový význam a je něčím, co děláme s radostí, než abychom to vnímali jako sebeomezování a dělání nepříjemných věcí. Z tohoto pohledu ochrana přírody není pro aktivistu ani mučedníka, ale pro každého z nás a nepůsobí nám omezení, ale radost a naplnění. :-)

Ale ať klidně do komentářů napíšou mladí lidé, kteří čtou tento článek, jak sami vnímají ochranu přírody v dnešním době.

Thea: Je pravda, že pokud člověk s přírodou trochu žije, je skaut, tomík nebo neorganizovaný turista, ale i zahrádkář nebo vodák, má k ochraně přírody a životu v rovnováze blíž, protože chrání něco, co je pro něj zdrojem radosti. Pro koho je příroda strom, pod kterým nechce parkovat, aby neměl auto od listí a ptačího trusu, ten o tom musí víc přemýšlet. 🙂

Ale předjímejme dál nedůvěřivého čtenáře: Proč ekologie a křesťanství? Proč se tím zabývá papež? Ekologická sekce Křesťanské akademie, budiž. Ale copak papež nemá řešit jen teologii a vnitrocírkevní záležitosti?

Jak chápeme církev a její působení v dnešním světě? Chápeme ji jako nějakou skupinu, která se zaměřuje jen na své vnitrocírkevní záležitosti a svou teologii, nebo jako otevřenou náruč Boha, která má na zřeteli svět lidí, totiž celou lidskou rodinu s hmotným světem a která chápe, že problémy světa jsou i jejími problémy?

Pokud je nám bližší druhý pohled, pak to, že se církev v čele s papežem zabývá krizí vztahu člověka a přírody, je něco přirozeného a nemělo by nás to udivovat. Události a poznání dnešní doby pak jen potvrzují a zviditelňují, že jde o realitu a problém v celosvětovém měřítku. Církev se v minulosti vždy vyjadřovala v různé míře k nepravostem jako bylo otroctví, porušování lidských práv, k různým konfliktům a teď i k ohrožení způsobenému neudržitelným zacházením s naší Planetou a jejími zdroji. Opírá se přitom o evangelia a tradici církve počínaje Ježíšovými podobenstvími s prvky přírody, až po Františka z Assisi, který přírodu nazýval svou rozšířenou rodinou. 

Jestli by se měl někdo zabývat rolí církve v dnešním světě, tak je to především papež a biskupové. Příkladem toho je biskup Tomáš Holub, který si uvědomuje přesah církve mimo vnitrocírkevní záležitosti.

Marta: Co konkrétně vás přivedlo k tomu, abyste uspořádali Laudato si animátor kurz (dále LSA kurz)?

Prvotní impuls byl ze strany Laudato si Movement (dále LSM), které šíří celosvětově povědomí o myšlenkách papežovy encykliky Laudato si. Oslovili nás společně s Žít Laudato si, jestli bychom jim nepomohli s propagací v Česku a byli k dispozici našim českým účastníkům. LSM pravidelně pořádá LSA kurz, ale v tomto případě se speciálně zaměřuje na mladou generaci. V tom se s Františkovou ekonomikou protínáme, protože mladí lidé jsou cílovou skupinou našich aktivit a projektů.

Marta: Co má účast na tomto kurzu lidem přinést? Co získají, co si odnesou?

LSA kurz má za cíl přiblížit mladým lidem pohled církve na aktuální celosvětové výzvy, mezi které patří v první řadě klimatická krize. Nejde ale jen o tento, řekněme, hlavně ekologický problém, ale o jeho dopady na naši společnost a každého jednotlivce, především pak na ty nejzranitelnější. V tom je pohled církve jedinečný, nezaměřuje se jen na ničení naší Planety, ale dívá se na celý problém komplexně. Ostatně je to i jedna z hlavních myšlenek papežovy encykliky Laudato si, kde František píše, že vše je propojené (LS 91). LSA kurz má především mladé lidi povzbudit, aby jejich víra a spiritualita měla praktický rozměr v péči o naši planetu a druhé lidi.

Součástí kurzu bude i motivace k uskutečnění tzv. semínkového projektu (seed project). Záměrem je mladé lidi povzbudit, aby nabyté znalosti prakticky aplikovali ve svém okolí. Může jít například o aktivitu spojenou s místní farností, třeba uspořádání promítání filmu The Letter nebo napsání krátkého článku do farního občasníku. Může jít téměř o cokoliv, klidně i jen o reflexi toho, co jsem se v kurzu naučil. A tím se dostávám k odpovědi na otázku. Mladí lidé mohou očekávat nabytí znalostí, ale také podporu v tom, jak je přetavit do praxe. Nejde totiž jen o znalosti, ale o to, jak já osobně na základě svého uvědomění odpovídám na Boží výzvu péče o naši planetu a druhé lidi. 

Marta: Jaký je vztah mezi vaší organizací a hnutím Laudato si Movement? Jakým způsobem spolupracujete?

S Laudato si Movement se navzájem doplňujeme. Společně je nám velmi blízké Sociální učení církve, což je pohled církve na fungování společnosti a hospodářství tak, aby sloužilo člověku, a ne naopak. Součástí tohoto pohledu církve, který má za sebou již sto třicet let, je i papežova encyklika Laudato si. 

S LSM jednáme o užší spolupráci, která by zahrnovala šíření myšlenek encykliky a Sociálního učení církve nejen mezi věřícími v naší zemi, ale i obecně do české společnosti. A například LSA kurz je krásným příkladem možné další spolupráce, která se nemusí zaměřovat jen na jednotlivce, ale i na farnosti a církev jako takovou.

Marta: Pokud v někom tento text vzbudil zájem a chtěl by se kurzu zúčastnit, co pro to má udělat? 

Stačí se zaregistrovat na oficiálním webu. Více informací ke kurzu máme na FB události nebo našem webu. Celý kurz probíhá on-line v pěti po sobě jdoucích webinářích, každou středu od 18 hodin. Všechny informace a podklady jsou s účastníky sdíleny také na platformě Thinkfic, kde budou také záznamy z webinářů. Cílem je dát mladým lidem co nejpestřejší škálu možností a nástrojů, jak se o myšlenkách encykliky Laudato si dozvědět co nejvíce, a uvést je do naší každodenní životní praxe.

Co dalšího v souvislosti s kurzem pořádáte, kam můžete naše čtenáře pozvat?

V rámci Františkovy ekonomiky nabízíme mladým lidem stáže. Mohou se zapojit do tvorby neformálního vzdělávání mladých lidí, které zahrnuje témata Laudato si kurzu a nebo být součástí projektu udržitelného hospodaření farností, ve kterém chceme církev motivovat k udržitelnému hospodaření na své zemědělské půdě. Oba projekty stavíme na iniciativě mladých lidí, aby to byli právě oni, kteří jsou hlavními aktéry změny směrem k udržitelnější společnosti. V tom je nám velkou inspirací a podporou papež František, který mladé lidi neustále povzbuzuje, aby nechali vyvstat své nápady a sny. 

Potřebujete pomoci s šířením informací o kurzu? Jak vám mohou pomoci třeba naši čtenáři?

Jsme velmi vděční všem, které jsme oslovili s prosbou o sdílení informací o kurzu. Dokonce mi z LSM říkali, že z Česka je nejvíce přihlášených z celé Evropy. Myslím, že nejlepší reklamou je, když se mladí lidé pozvou navzájem nebo se hecnou, aby společně prošli kurzem.

Máte nějakou inspirativní zprávu nebo radu pro mladé lidi, kteří by se chtěli zapojit do této akce?

Ve mně osobně zanechalo absolvování kurzu několik silných myšlenek, které ovlivnily pohled mojí víry na mou roli ve společnosti. Kurz mi pomohl uvědomit si můj vliv a zodpovědnost a popostrčil mě směrem k praktickému životnímu stylu, který chválí Boha a poznává ho trochu jinak než předtím.