Ochrana přírody je dnes už naprostá samozřejmost. Všichni vědí, že nemají mýt auto u vody (myje si vůbec ještě někdo sám auto?) a že se nemají vyhazovat odpadky na černé skládky (to, bohužel, pořád ještě leckdo dělá, i když jsou všude sběrné dvory zdarma). Na střechách domů vznikají zahrady a přibývá míst, kde smíte chodit jen po vyznačených cestičkách. To, co tolik vidět není, pokud se nevydáme na výlet po dešti a nedoneseme si to domů na botách, je půda - ta většinou pod povrchem skrytá věc, která dává život všemu, co z ní roste, a to zase tomu, co po ní běhá. Co ji ohrožuje a co pro ni můžeme udělat my sami, aby to, co z ní roste, bylo zdravé a abychom zůstali zdraví i my? To se, kromě mnoha jiných věcí, můžeme tento týden dozvědět v televizi Noe.

zdroj

Úterý 10. října

Outdoor Films s Jiřím Kráčalíkem
Kdo jiný by měl moderovat pořad o cestování a sportu než sportovec a cestovatel. A přesně to je Jirka Kráčalík, kterému je věnovaná stá epizoda pořadu Outdoor Films. A bude mluvit nejen o natáčení, ale taky o vlastních dobrodružstvích!

Léta letí k andělům: Josef Koláček - bývalý šéf Radio Vaticana
Páter Koláček je pro Brňáky jméno velmi dobře známé. Prožil bohatý a leckdy napínavý život nejen v moravské metropoli, v 50. letech se stal obětí komunistické zvůle a prožil část života v Římě jako redaktor a později šéf Vatikánského rozhlasu. Zemřel v devadesáti letech před čtyřmi roky.

Středa 11. října

Tiché hrozby - Mizející půda
Všechno je z půdy, my si to ale moc neuvědomujeme. Nebavíme se jen o obilí, ze kterého se upeče chleba, nebo o stromech, ze kterých se vyrobí papír. Na „zdraví“ půdy závisí stabilita ekosystému, ve kterém žijeme. Co všechno ji ohrožuje a jak se v našem českém prostředí dá chránit?

Noční univerzita: Zdeněk Opatrný - Genové manipulace u rostlin ve vztahu k přírodě a víře
Co všechno znamená genetická modifikace rostlin? Jaká jsou jejjí rizika a jak se posuzuje z hlediska etiky, ať už vědecké, nebo křesťanské? A hrozí, že nám zanedlouho mrkev vynadá, až ji budeme krájet do polévky? Na podobné otázky odpoví profesor Zdeněk Opatrný z UK.

Čtvrtek 12. října

Jan Bula - Mučednická smrt a proces blahořečení

„Pán Bůh vyměřil mi krátký život, ale věřím, že nebyl nadarmo.“ Tak zní úryvek z dopisu na rozloučenou, který napsal komunisty popravený kněz Jan Bula den před popravou. Od těchto události nás dělí na 70 let. Jaký byl jeho život a proč musel zemřít?

Zakarpatská Ukrajina

Zakarpatská oblast, též zvaná Zakarpatská Ukrajina, je nejzápadnější oblast Ukrajiny, víceméně shodná s někdejší Podkarpatskou Rusí. Co všechno vás v této pozapomenuté krajině může potkat? 

Pátek 13. října

Island - Napříč ledovou pustinou
Island je malý a vlastně docela nehostinný. Pohostit vás tam ale může komunita kapucínů, tři muži, kteří zasvětili svůj život službě malé katolické komunitě v této zemi. Snímek představuje život církve v odlehlých končinách Islandu, kde právě víra může přinášet světlo v nekonečné polární noci.

Kulatý stůl: Ženy v kultuře Evropy
„Jsme bohužel dědici dějin, které značně nepříznivě ovlivnily a ve všech dobách a na každém místě ztížily cestu ženy, které byla upírána její důstojnost a jejíž přednosti byly deformovány,“ napsal papež Jan Pavel II. ve svém Listu ženám. Co na to řeknou naši hosté - historička Eva Doležalová, novinářka Tereza Šimůnková a kněz a literát P. Petr Beneš CSsR?

Sobota 14. října

Otazníky kolem Jana Nepomuckého
Jana Nepomuckého jistě netřeba představovat, jeho sochu najdete snad v každé obci na návsi nebo na mostě. Snad právě pro jeho notorickou známost se kolem něho vytvořila řada otázek, na které tento pořad pokusí odpovědět. 

Ozvěny SDM: koncert Scholy brněnské mládeže

Přenos koncertu SBM pod vedením Štěpána Policera jako poděkování za Světové dny mládeže. V průběhu koncertu zazní vybrané hymny Světových dnů mládeže od Čenstochové až po Lisabon, doplněné o texty a myšlenky papežů, kteří mladé lidi na Světové dny zvali. Koncertem provází Stanislava Fojtová.

Neděle 15. října

Kaplani naděje: P. Václav Tomiczek
Duchovní služba v nemocnici není jen svátostech a o pomazání nemocných. Kaplan přichází ke každému, kdo si ho zavolá, vyslechne ho, poradí... Své o tom ví P. Václav Tomiczek, nemocniční kaplan ve Fakultní nemocnici v Ostravě.
Dokořán s Ester Janečkovou

Ester Janečková je česká herečka známá nejvíce z pořadu Pošta pro tebe. Jaké pro ni bylo natáčení poměrně emotivního pořadu a co dalšího ji v životě ovlivnilo bude vyprávět v dalším díle pořadu Dokořán.

Pondělí 16. října

Outdoor Films s Pavlem Klegou: Stopem do Afriky
Že stopujete do vedlejšího města nebo dokonce přes půlku republiky, to je ještě poměrně běžná záležitost. Co když se ale rozhodnete „obstopovat“ celý svět? Přesně o tohle se pokusil Pavel Klega a nakonec po dvou a půl roce skončil v Africe. Co všechno ho potkalo? A jak se stopuje letadlo?

Tajemná radost: Matka Rosa Vůjtěchová

Dokumentární film popisuje nevšední životní příběh zakladatelky Kongregace sester Těšitelek Božského Srdce Ježíšova - Matky Rosy Vůjtěchové. Na pozadí jejího životního příběhu vykresluje také historické události doby - Velkou válku i tu druhou, která měla být poslední a krátce po jejímž skončení sestra zemřela...