Blížíte se k domovu a začínají se vám klepat kolena? Těžko se vám polyká a jdete stále pomaleji? Říkáte si, jak by bylo fajn, kdyby doma nikdo nebyl? Někdy se to stane, že doma není bezpečno. Možná někoho takového znáte, rádi byste mu poradili. Co si počít, když je člověk doma nebo ve škole vystaven násilí, poradí v televizi Noe odborníci z Bílého kruhu bezpečí.

Zdroj

Úterý 19. září

V souvislostech - David Klimeš: Koncesionářské poplatky
Minimálně starší čtenářstvo diskuzi týkající se zvyšování koncesionářských poplatků určitě zaznamenalo. Jak to vlastně je? A má cenu si platit veřejnoprávní média? Aktuální téma probere moderátorka Kateřina Rózsová se svým hostem Davidem Klimešem. 

Chorvatsko - Moře modliteb
Ora et labora je známé heslo benediktinského řádu. A přesně tak žijí sestry benediktinky na chorvatském ostrově Rab. V odkumentu se seznámíte s příběhy jednotlivých řeholnic a s jejich životem na nevelkém ostrově obklopeném modrými vodami Jadranu.

Středa 20. září

Neoblomný kardinál

Poněkud kontroverzní osoba zahřebského arcibiskupa Aloysia Viktora Stepinaca je u nás vcelku neznámá. Jaký byl muž, kterého po druhé světové válce soudili z kolaborace s nacisty a papež Jan Pavel II. ho v roce 1998 beatifikoval? V dokumentu vypovídají pamětníci a očití svědci.
Hovory z Rekovic: Richard Konkolski (1. část)
Že už dnes nejsou hrdinní mořeplavci? Omyl. Richard Konkolski je živým důkazem. Podařilo se mu třikrát obeplout zeměkouli (samotnému!) a vyhrál řadu prestižních námořních závodů. Vlny brázdí na vlastnoručně vyrobené jachtě Níké a do toho píše cestopisy o svém toulání po mořských pláních. 

Čtvrtek 21. září

Pod lampou o zázracích fyziky: Jak pan Bohr pochopil atom
Přiznejme si, že fyziku jsme na škole většinou nesnášeli. Jak je ale člověk starší, najednou zjišťuje, že to není žádná nuda - naopak, odhaluje se vám neskutečný svět, který funguje do puntíku propracovaně a dokonale. V tomto díle pořadu Pod lampou bude Martin Mojžíš mluvit o slavném fyziku Nielsi Bohrovi, který popsal doslova podstatu světa. 

Příběhy psané životem: Neobyčejný dar
Jak se říká, přátelé jsou rodina, kterou si vybíráme sami a něco na tom je. Pravý přítel nezaváhá, když je třeba udělat něco hodně výjimečného... Luděk Svrček a František Tomanec se znají už více než padesát let a jednou, v jedné nečekané situaci, se však ukázalo, že jejich přátelství nebylo jen dlouhodobé, ale také i hluboké.

Pátek 22. září

Když bolí duše: Domácí násilí
Domov by měl být útočištěm, bezpečným místem, bohužel tomu tak ale poměrně často není. Domácí násilí, ať už fyzické, psychické, sexuální nebo ekonomické, se dotýká až hrozivého procenta dětí i dospělých v naší zemi. Jednou z organizací, na kterou se mohou oběti anonymně obrátit, je Bílý kruh bezpečí. O problematice, která ze společnosti nejspíš nikdy nezmizí, bude mluvit Lucie Papersteinová, vedoucí ostravského intervenčního centra Bílého kruhu. 

Škola tmou
Inkluze ve školství byla jednoho času velice probírané téma. Nevidomý Jaromír chodí do normální základní školy. Jak to zvládá on a jeho okolí? Jaké jsou reakce učitelů i spolužáků? A jak to pomůže nejen jemu, ale i ostatním dětem ve třídě?

Sobota 23. září

Bella
Chodit pozdě do práce se nevyplácí. To zjistí Nina, kterou kvůli tomu před všemi kolegy vyhodí šéf restaurace, ve které dělá. Dá se do řeči s Josém, šéfovým bratrem, svěří se mu, že čeká dítě a chce jít na potrat. Podaří se Josému jí její plán vymluvit? 

Chudoba - Sestra Ráchel

Jen Bůh stačí. Opravdu i v dnešní době? Tváří v tvář nepřeberným možnostem, které moderní svět přináší? Může snad někdo plný života, třeba i šťastně zamilovaný a zasnoubený vsadit všechno na jedinou kartu, na kartu s křížovým Králem? Příběh sestry Ráchel, příběh o štěstí, kterému "jenom" Bůh stačí.

Neděle 24. září

Černobyl na kolečkách
Dá se s roztroušenou sklerózou, na invalidním vozíku, dojet do Černobylu? Dá. Dokazuje to Honza, který nejdříve zvládl cestu do Santiaga a teď navštívil nejen Černobyl, ale také Kyjev a pokořil nejvyšší ukrajinskou horu. 

Kaplani naděje: Ondřej Doskočil a Ludmila Míchalová Mikšíková
Oba pracují jako nemocniční kaplani a přináší naději nemocným a umírajícím v nemocnici v Českých Budějovicích. Jaké to je, propojit duchovní službu se službou nemocným, bude mluvit kněz Ondřej Doskočil a farářka Ludmila Míchalová Mikšíková.

Pondělí 25. září

Křižovatka v Příchovicích
"To se stalo v Příchovicích" je zaklínadlo, kterým začíná spousta prázdninových příběhů našich rodičů. Vesnici na hranicích proslavil kněz Miroslav Šimáček, kterého sem poslali v osmdesátých letech za trest a on ze staré fary udělal místo tajného setkávání mládeže - a to trvá dodnes. Jak se zrodila Křižovatka Příchovice? 

Cínovec
Kostel Nanebevzetí Panny Marie leží doslova na hraniční čáře s Německem, navíc v důlní oblasti Cínovce, takže je jasné, že se přes něj hnaly dějiny. Co všechno má poutní místo za sebou a jaké je to v rozdělené obci dnes?