Největší stres z konce prázdnin a návratu do drsné reality už je snad za námi. Ať už jsme studenti střední nebo vysoké školy, chodíme do práce nebo máme na starost smečku dětí školou povinných, jsou před námi dva měsíce relativního klidu. Na koupání ani vysedávání s pivem v parku už to nebude, takže nastává ideální čas na kulturu, volnočasové vzdělávání a třeba i duchovní rozvoj. Přinášíme vám tipy, co lze podnikat v měsíci říjnu. Klidně se k článku vracejte v průběhu měsíce, budeme tam doplňovat co najdeme a na co nás kdo upozorní. Začínáme hned jednou akcí, kde by se signálníci mohli potkat ve větším množství. Víte, co se chystá?

Zdroj: | Člověk a Víra (clovekavira.cz), autor: Jakub Hunal

30. 9. – 1. 10.
Útočiště – Dny otevřených ateliérů

Událost na facebooku

Dny otevřených ateliérů se konají po celé jižní Moravě v dílnách a ateliérech umělců všeho druhu. Letos se také otevře Útočiště! Vznikající ateliér kousek od Brna, uprostřed přírody na úpatí Vysočiny. Mrkněte na video z loňska nebo si přečtěte rozhovor s mladými tvůrkyněmi o ateliéru Útočiště.

 

30. 9. – 1. 10.

Konference Poslaný

Událost na facebooku

Toužíme se v tento čas společně modlit, formovat a sjednocovat pro budování Božího Království v naší zemi. Celá konference Poslaný je zaměřena na oblast služby, ať už pastorační či evangelizační. Je to čas formace, sdílení, inspirace a především čas modlitby, kdy se chceme společně sjednotit v modlitbě a vyvýšit jméno Ježíš nad celou naší službou a nechat se Jím nanovo proměnit. Konference je určena pro všechny, kteří jsou aktivně zapojení do života našich farností, křesťanských společenství, sborů, spolků a skupin. Toužíme, aby tento čas byl především novým načerpáním pro každého služebníka.

 

1. 10.

Primice br. Bruna - Suposlava

https://www.facebook.com/events/1433212670552773

V Olomouci se můžete zúčastnit primice kolegy signálníka Suposlava. Tak schválně, kolik se tam sejde lidí, kteří ho znají především virtuálně?

 

2. 10.

Matěj Jirsa slouží mši u karmelitek

Karmel Edith Steinové » Archiv » Znovu začínáme (cestanahoru.org)

Především ti, kdo studují v Praze, jsou zváni k sestrám karmelitkám na první mši tohoto akademického roku. Sloužit ji bude Matěj Jirsa, se kterým před dvěma lety dělala rozhovor Klára Staňková. Rozhovor se stal naším nejčtenějším článkem vůbec: má 47 tisíc přečtení. 

 

2. 10. 

Dominikánská 8: Klima a spravedlnost

Dominikánská 8 - Klima a spravedlnost (dominikanska8.cz) 

Debata je součástí festivalu take Care. Bude hledat mimo jiné odpověď na otázku, jak je environmentální krize propojena se sociální nespravedlností na lokální úrovni a jak na globální. Co můžeme udělat my?

 

3. 10. 

Den otevřených dveří a palačinková sešlost

Den otevřených dveří a palačinková sešlost | Facebook

Hnutí Brontosaurus zve na Den otevřených dveří a palačinkovou sešlost v 17:00.


3. 10.

Veni Sancte - mše sv. k zahájení akademického roku - Praha Salvátor

Veni Sancte - mše sv. k zahájení akademického roku - Události - Akademická farnost Praha (farnostsalvator.cz)

Jdete studovat do Prahy a chcete se seznámit s podobně smýšlejícími lidmi? Chcete se po prázdninách setkat s kamarády? Rádi byste nadcházející akademický rok svěřili do rukou Bohu a nechcete na to být sami? Zahajovací mše u Salvátora může všechny tyhle touhy vyřešit.

 

4. 10. 

Dominikánská 8: Umělá inteligence, ateismus a budoucnost náboženství

Dominikánská 8 - Umělá inteligence, ateismus a budoucnost náboženství (dominikanska8.cz)

Hrátky s umělou inteligencí jsou teď hitem internetu, ale naše životy ovlivňuje mnohem víc, než jsme si ochotni připustit. Pojďme se společně zamyslet nad jejími pozitivy a negativy. Spolupořadatelem setkání je Česká křesťanská akademie.

 

6. 10.

Benefiční koncert pro Slezskou diakonii

Benefiční koncert GENERACE GENERACÍM | Slezská diakonie (slezskadiakonie.cz)

V Českém Těšíně můžete zajít podpořit přestavbu domova pro seniory. 

 

6. – 8. 10. 

Sjezd (nejen) evangelické mládeže

Sjezd mládeže 2023 (sjezd23.cz)

Setkání mladých lidí především z Českobratrské církve evangelické, ale i jejich přátel. Spousta přednášek a workshopů, duchovního programu, sportu a kultury. A klasicky spaní v tělocvičnách, hromadné přesuny po městě a spousta legrace. 

 

6. – 8. 10.

Biblická konference

https://resolved.cz/

V Hrádku nad Olší se můžete setkat s těmi, kdo berou Boží slovo vážně a chtějí ho společně studovat a modlit se.

 

7. 10. 

Zdravotník v síti vztahů

Setkání zdravotníků pod Petřínem — Sestry Boromejky

Celodenní setkání zdravotníků u boromejek v nemocnici Pod Petřínem. Těšit se můžete třeba na promluvu Katky Lachmanové nebo divadlo Jana Horáka.

 

8. 10.

Koncert kapely Učedníci

Úvod | Učedníci (ucednici.cz)

V Drahotuších můžete zajít na koncert kapely Učedníci.

 

10. 10.

Člověk v Dialogu: Karel Satoria: Kde nejsi?

Karel Satoria: Kde nejsi? | Facebook

Představovat Karla Satoriu snad není nutné. U karmelitánů bude mluvit o mystice, kontemplaci a potřebě samoty. (Kdo to má do Prahy daleko, najde to později na stránkách nahrané tak jako ostatní přednášky tohoto cyklu. Ale kdo to má blízko, o mnoho by se ochudil, kdyby nedorazil osobně.)

 

13. – 14. 10.

Konference Revival Brno

Událost na facebooku

Jste zváni na 8. ročník konference Revival 2023! Téma tohoto ročníku je: ROOTED (Zakořeněný). Proč ROOTED? Inspirací jsou verše z Písma Ef 3,14-20. Být upevnění ve víře a zakořenění v Kristově lásce, je klíčové pro to, abychom zvládali výzvy, které dnešní svět přináší. Současné krize (pandemie či válka) testují naše zakořenění v Kristu. Pokud je pevné a zdravé, odoláme a ze zkoušek vycházíme posilnění. Když nás ale začne ovládat strach a ztrácíme pokoj, je potřebné si uvědomit, na čem stojí základy našeho života. Téma Rooted (Zakořenění) je tak pro naši současnost nesmírně důležité. Přijďte proto obnovit a pročistit své zakořenění v Kristu. Hosté konference jsou P. Juraj Ďurnek SchP., Jana Zubajová a Lukáš Zubaj (PIAR Music / Heartbeat), Jakub Barbierik a mnozí další.

 

13. – 14. 10.

Fórum dialogu: Politické zneužívání náboženství

Facebook

Sdružení Ackermann-Gemeinde zve na 9. ročník diskusního cyklu Fórum dialogu do Kroměříže. Součástí bude beseda s Tomášem Halíkem nebo panelové diskuse. Moderátorem celé akce bude Pavel Hošek.

 

13. – 15. 10.

Kreativní víkend pro matku a dceru (10–⁠18 let) v Březí u Čachrova

Kreativní víkend pro matku a dceru (10–⁠18 let) v Březí u Čachrova - Diecéze plzeňská (bip.cz)

Potřebujete se nezabít se svou matkou nebo dcerou a věříte tomu, že společně strávený čas by vám v tom mohl pomoci? Můžete zkusit vyrazit na Kreativní víkend. Pokud to nepomůže vám dvěma, třeba se tam alespoň seznámíte s jinými matkami a dcerami. :-) (A jestli máte dcery mladší, počkejte, v listopadu se chystá podobná akce pro matky s dcerami od šesti do deseti let.)

 

13. - 15. 10.

Duchovní obnova pro muže v Hájku

ofm.cz

Staň se Božím mužem! Bratři františkáni zvou muže svobodné i ženaté na víkendovou duchovní obnovu.

 

14. 10.

Setkání sborů Plzeňské diecéze

Setkání sborů plzeňské diecéze 2023 - Diecéze plzeňská (bip.cz)

Do Klatov se můžete vydat, pokud jste členem nějaké scholy, tak pokud si toužíte nějakou poslechnout - napřed vystoupí každá zvlášť a později odpoledne všechny dohromady.

 

18. 10. – 10. 1.

Brno - Manželské večery

Brno - Manželské večery - informace

Manželské večery je kurz pro manželské páry, nebo páry, které žijí v dlouhodobém soužití. Je to skvělá příležitost pro manželské páry jak spolu strávit kvalitní čas, mít spolu romantické rande. Jádrem večera jsou rozhovory k tématu pouze ve dvou.

 

19. 10. 

Koncert pro Jabok v Malostranské besedě

Koncert pro Jabok v Malostranské besedě | JABOK – Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická

Benefiční koncert Pohřební kapely ve prospěch Nadačního fondu Janua Jabok. Součást oslav třiceti let existence církevní vyšší odborné školy Jabok.

 

19. 10. 

Dominikánská 8: Svatý Augustin

Dominikánská 8 - Svatý Augustin (dominikanska8.cz)

Jak dnes číst církevní otce? Jak je vnímali jejich současníci a jak se pojetí jejich děl od té doby změnilo. Co mohou slova z dávné historie obohatit naše životy? Debatovat bude Robert Horka, Lenka Karfíková a Jiří Šubrt, moderovat večer bude David Vopřada.

 

20. – 22. 10.

Podzimní školka

Podzimní školka - Klobouky u Brna | Facebook

Akce pro evangelickou mládež, která chce poznat sebe ve víře a ve vztahu k sobě samému. Čekají vás dílny, sport, čajovna i talent show. Je třeba se přihlásit do 15. října.

 

27. - 29. 10.

Víkend v klášteře: Nepřestávej objevovat

https://www.facebook.com/skolskesestry

Pobyt pro ženy od 18 do 35 let.

 

23.–28. 10. (vždy 18:00–21:00)

GODZONE TOUR

https://tour.godzone.sk/

Téma: Nebojte sa
Hudebně-taneční program, příběhy lidí, videoprodukce,... Vstup zdarma!
23. 10., Prešov (SK, Tatran Handball Aréna)
24. 10., Žilina (SK, Niké Aréna)
25. 10., Zlín (Sportovní hala Datart)
26. 10., Brno (Výstaviště)
27. 10., Bratislava (SK, Incheba Expo Aréna)
28. 10., Banská Bystrica (SK, Tipsport Aréna)