(Nejen) pro katolíky je nová církev s několikaletou tradicí šokující. Tedy byla by, kdyby se o ní dozvěděli, což se většinou nestane, takže se šoku vyhnou. Ovšem ne tak naši čtenáři. My máme Jochy, Jochy je členkou ICF a zve nás na koncert plný chval. Možná mávnete rukou, že na to nejste nebo to máte doma svoje, takže proč byste chodili k sousedům, ale pokud vám moderní křesťanská hudba vyloženě nevadí a ekumena pro vás není neslušné slovo, co nezkusit jednou chválit Boha s těmi, kdo se snaží šít bohoslužby na míru dnešním mladým lidem?

Ke křesťanství patří nejen společné setkávání nad Biblí, ale i společné setkávání k uctívání Otce v Nebesích. Je to společný čas, který skrze hudbu a slova patří jen Nebesům. U nás v Čechách se tomuto času říká „chvály“. Ale v cizině, v jiném jazyce se tomu říká „worship“. Ve 21. století se chvály začaly využívat pro křesťanské hudební festivaly. Takovéto hudební festivaly či koncerty podporují růst duchovního života a přispívají i k začlenění mladých lidí, kteří by jinak nešli úplně nadšeně do církve, do kostela, ale rádi se zúčastní festivalu či koncertu. Osobně hodně sleduji hudební křesťanskou scénu, především tu vznikající mimo Čechy, ale musím uznat, že už i naše zem se začala v tomto více rozvíjet. Vzniká mnoho mladých chválících kapel, sólistů a hudebních instrumentálních interpretů. Ne každému může nový proud křesťanské hudby vyhovovat, ale jiným zase nemusí vyhovovat to, co slyšeli nebo prožili doposud, a rádi by třeba objevili něco nového. A právě pro tyto zvídavce je tento článek, pozvánka na koncert, který se bude konat v Plzni v září.

Jak jsem výše zmínila, chvály jsou v cizině (přesněji v anglickém jazyce) nazývány jako „worship“. A přesně toto slovo vystihuje kapelu, která přijede k nám do Čech a díky které budeme mít společné setkání během jejich koncertu. Píšu o chválící kapele, jedné z největších na světě, ICF Worship, která bude koncertovat v Plzni 7. 9. 2023.

ICF Worship pochází z církve ICF v Curychu ve Švýcarsku, kde jsou hlavními pastory zakladatelé Leo a jeho žena Susanna Bigger, kteří řekli o ICF Curych a ICF Worship toto:

ICF Curych, který začal v roce 1996 s vášní oslovovat lidi po celé zemi současným a relevantním způsobem, se rozrostl v nedenominační církev čítající přes 3 300 víkendových účastníků rozmístěných na pěti různých místech ve městě a jeho okolí. ICF je také jedním z největších církevních hnutí v německy mluvící sféře s více než šedesáti církvemi ve dvanácti zemích.“  Zde vznikla kapela ICF Wroship. Je to skupina složená z úspěšných skladatelů a interpretů. Texty můžete poslouchat v angličtině a němčině na několika jejich vydaných albech.“ (Leo Bigger)

Působení ICF Worship na hudební scéně trvá již deset let, kdy díky svým textům oslovují mnoho lidí a zároveň se díky tomu rozrůstá jejich církev, která se nachází i u nás v Česku, a to v Praze, Brně a Plzni. Kapela se skládá ze tří žen a tří mužů. Jejich cílem je psát písně (chvály), které zvěstují evangelium i mimo zdi kostela. Celý tým kapely přenáší své pocity a prožitky s Bohem do textů chval, tvoří svou vlastní tvorbu. Největším jejich albem je „ICF Worship Choose To Praise“, které je k dispozici na platformách Spotify a Youtube. Kapela v září zahájí své turné, jehož jedna zastávka bude v ICF církvi v České Republice.

Tou jednou zastávkou u nás bude v ICF Plzeň. Celý band dorazí i se zakladatelem ICF Curych Leo Biggrem. V Plzni se nyní zakládá Startup ICF, kde se skupina lidí z původního ICF Praha a jiných sešla, aby zde mohlo vzniknout další Boží dílo v tomto duchu. Pracují pod vedením manželů Barbary a Thomase Trunec, kteří tvoří zázemí pro všechny, kdo chtějí být součástí ICF v Plzni.  Cílem je tvořit církevní podmínky, které jdou s dobou a umožňují přijímat každého, kdo hledá odpovědi na život či jenom partu lidí, kde by se cítili dobře.

Manželům Trunec jsem položila pár otázek a požádala je i o jejich osobní pozvánku na koncert:

Jak byste popsali ICF Startup Plzeň?

Barbara: „ICF je moderní církev, která jde v rytmu doby. V Plzni jsme Startup, což znamená, že jsme na začátku a jsme menší skupina lidí. Jsme součástí mezinárodní církve, kde máme kontakty a jsme spolu provázaní. Ale jsme velmi otevřená Duchovní rodina, může sem přijít každý a třeba se to pro něho může stát Duchovním domovem. ICF také hodně zapojuje lidi do jejího fungování, takže se můžeš třeba časem zapojit i ty. Dává možnost objevit díky tomu dary lidí a používat je.“

Thomas: „Jsme hlavně nadšení (smích) a autentičtí. A chceme budovat přátelství, a když se chce někdo přidat k nám nebo zapojit do služby, nemusí být perfektní a dokonalý. Jak říkala moje manželka, jsme součástí ICF Movemant, které je už v Praze a v Brně.“

Co mohou návštěvníci ICF Startup Plzeň očekávat?

Barbara: „Určitě se mohou nyní těšit na Worship tour: večer plný hudby, jehož součástí bude i vstup Lea Biggera s krátkým inspirativním zamyšlení; Leo Bigger je zakladatelem ICF Curych.“

Thomas: „A jinak od září máme community sunday každou neděli v 16 hodin na Doubravce v Plzni. Je nás tam kolem dvaceti lidí a jsme otevření pro každého. V tato nedělní setkání můžeš očekávat moderní worship songs, krátké kázání, které nám pomáhá v praktickém denním životě, růst s Bohem a modlitbu. A samozřejmě se najde i čas na povídání a občerstvení. Nově máme během tohoto programu taky program pro děti. Celé setkání se nese ve stylu moderní doby, takže máme nahlas hudbu a jsme happy, protože oslavujeme život s Bohem.“ (smích)

Barbara: „Jinak ICF hnutí je kreativní, inovativní a někdy trochu bláznivé, (smích) takže rozhodně nečekej žádný nudný a zaprášený kostel.“ (smích)

Jak dlouho zde s rodinou působíte?

Thomas: „Žijeme v Česku čtyři roky a v ICF působíme tak dva roky.“

Jak byste pozvali svými slovy naše čtenáře na nadcházející koncert?

Barbara: „Je to opravdu jedinečná příležitost v Česku zažít live koncert od ICF Zurich band a všichni jsou vítaní. Chceme vám dát možnost nás a lidi z ICF Plzeň poznat, a pokud jste z Plzně a okolí a hledáte duchovní rodinu nebo místo, kde se můžete víc dozvědět o Bohu, tak se přijďte podívat.“

Thomas: „Možná máte kamarády, kteří by jinak do kostela nešli, ale na koncert by se třeba podívali, tak je určitě vezměte s sebou. Koncert bude v našich prostorách, kde se pravidelně scházíme.“

Na závěr článku bych chtěla manželům Truncům poděkovat za rozhovor a popřát jim Boží požehnání v tom, co společně s týmem v Plzni rozvíjejí. A vás čtenáře si přeji tímto článkem nadchnout, pozvat na koncert ICF Worship, který se bude konat 7. 9. 2023 v 19:30 v ICF Startup Plzeň, kde se můžete potkat s různými lidmi, najít třeba nová přátelství či si rozšířit hudební obzory. Přeji vám všem krásné poslední letní dny a možná se na akci potkáme.

 Autorkou textu je Jana Jochy Šarközyová.