Již páté dobrodružství slavného archeologa Idiana Jonese s ikonickým kloboukem a bičem v ruce. Patnáct let od čtvrtého dílu se částečně vrací také Steven Spielberg, režisér všech předchozích filmů, ovšem poprvé nesedí na režisérském křesle, které přenechal Jamesi Mangoldovi, jenž natočil snímky jako Walk the Line, Logan: Wolverine či Le Mans ´66. Co je však podstatné, že zpět ve své nezapomenutelné roli je osmdesátiletý Harrison Ford. A ani tentokrát ve svém věku neztratil nic na svém osobitém kouzlu, stejně jako film, ačkoli je znát, že Indiana Jones a nástroj osudu má nového režiséra a tím pádem se jedná o trochu jiný film než minulé díly.

Zdroj: CSFD

Hned v úvodu snímku Mangold velmi zřetelně odkazuje ke třetímu dílu (Indiana Jones a  Poslední křížová výprava), kdy hlavního hrdinu vrací do období konce druhé světové války, ve které musí uprchnout ze zajetí a ukrást nacistům starodávnou relikvii z rozjetého vlaku. Pro zachování autentičnosti byl Harrison Ford digitálně omlazen, díky technologii de-aging CGI. Výsledek je velmi kvalitní a nejde poznat, že sledujeme starého Forda. Na úkor toho však akční vlaková pasáž vypadá až příliš uměle.

Zdroj: CSFD

Až po této skoro půlhodinové akční jízdě se děj příběhu posune do roku 1969, ve kterém již vidíme starého profesora archeologie, jenž odchází do důchodu. Z letargie všedních dnů ho nečekaně vytrhne sebejistá, ovšem nepředvídatelná kmotřenka Helena, která se snaží získat dohromady starobylou relikvii, Archimédův číselník, se kterou měl co do činění právě Indy za války. A znovu u toho jsou bývalí nacisté, kteří chtějí samozřejmě artefakt dostat zpět do vlastních rukou.

Zdroj: CSFD

Příběh je už trochu otřepaný, když se hlavní hrdina přetahuje s padouchy o určitý předmět a zažívá přitom různá dobrodružství, při nichž procestuje půlku světa, ale nemůžeme říct, že bychom se u snímku nudili. Stále se něco děje: potápíme se k vraku lodi, luštíme tajný kód nebo hledáme ukrytou hrobku. Jen tomu chybí větší hravost, vyvrcholení, či ještě lepší originálnější nápad, který by ohromil. Něco, co nám předkládal v úvodu zmíněný Steven Spielberg v předchozích snímcích.

Zdroj: CSFD

V novém filmu se k H. Fordovi v ústřední roli připojuje Phoebe Waller-Bridge jako jeho kmotřenka Helena, jejíž postava ztělesňuje novou krev a pozvedá celý film; zlodějíček Teddy v podání Ethann Isidore ovšem až příliš připomíná kluka z druhého dílu (Idiana Jones a Chrám zkázy). Jejich protivníka představuje známý Mad Mikkelsen jako nacistický doktor Voller, jenž nevypadá vůbec špatně, ale nemá dostatek prostoru k rozvoji. Všechny však i ve svém pokročilém věku herecky zastiňuje Harrison Ford. Na to, v kolika letech snímek natáčel, si zaslouží největší úctu a respekt. Stejně tak jeho hrdina, který stále zvládá ohánět se bičem, dát pořádnou ránu či prohánět se na koni, ačkoli je znát, že už není nejmladší, což film ale nepopírá. A navíc si dokáže udělat legraci i ze sebe sama a svého stáří.

Zdroj: CSFD

Důležitou složkou nového snímku je jeho hudební stránka, kterou obstarává legendární John Williams, jenž je podepsán pod všemi předchozími díly. Nechybí klasická melodie, ale ani nové prvky.

Zdroj: CSFD

Indiana Jones a nástroj osudu je i přes svou dlouhou stopáž - je nejdelší ze všech filmů série - důstojným pokračováním, které nedělá ostudu svému jménu, přestože má své nedostatky a někdy se snaží až příliš okatě napodobit původní filmy režírované Stevenem Spielbergem.


 

Idiana Jones a nástroj osudu                                             Hodnocení: 70%

 

USA, 2023, 154 min                                                                                     

 

Režie: James Mangold
Scénář: James Mangold, David Koepp, Jez Butterworth, John-Henry Butterworth
Kamera: Phedon Papamichael
Střih: Shaunette Renée Wilson, Michael McCusker, Dirk Westervelt 
Hudba: John Williams
Hrají: Harrison Ford (Idiana Jones), Phoebe Waller-Bridge (Helena), Mads Mikkelsen (Dr. Voller), Ethann Isidore (Teddy), Boyd Holbrook (Klaber), Antonio Banderas (Renaldo), Toby Jones (Basil Shaw), John Rhys-Davies (Sallah), Thomas Kretschmann (Colonel Weber), Shaunette Renée Wilson (Mason), aj.