Z Porta jsme se v pondělí 31. července plynule přesunuli do Lisabonu, každý trochu jinak. Někteří jeli Flixbusem, někteří měli předem objednanou hromadnou dopravu. Sešli jsme se pak postupně na ubytováních. Ze strany portugalských organizátorů došlo k chybě – mnoha lidem se stalo, že byli ubytovaní s úplně jinou diecézí daleko od svých přátel, takže první dva dny se řešilo stěhování – za to moc děkujeme českým dobrovolníkům, kteří tyto problémy trpělivě žehlili.

Zdroj: | Člověk a Víra (clovekavira.cz), autor: Hrabovský Petr

Naší skupině se více méně podařilo zdárně ubytovat. Zjistili jsme, že na více místech v Lisabonu (včetně našeho ubytování) se toaletní papíry nemohou splachovat do záchodu a že sprchy máme venkovní, což některým holkám slušně narušuje komfortní zónu. Naštěstí to ale všechny bereme s klidem a smějeme se tomu. Jediné, co nám opravdu vadí, jsou švábi v našem pokoji.

Pro setkání mládeže v Lisabonu byla vyvinuta organizátory speciální mobilní aplikace, která dobře funguje. Jsou v ní k naleznutí všechny restaurace, toalety, registrace, seznam akcí i s časy. V nabídce programu je mnoho aktivit – muzikály, koncerty, workshopy, přehlídky, muzea… zkrátka člověk se tu nenudí.

My jsme zatím stihly navštívit katedrálu, v níž zrovna probíhala tichá adorace, která byla moc příjemná a konečně nás trochu více vtáhla do duchovního světa. Po adoraci jsme zamířily smočit nohy do oceánu, ale pláže poblíž centra Lisabonu jsou plné odpadků a vkročit dovnitř bosky je na vlastní nebezpečí. Nicméně místní tam stavěli velká zvířata z písku a to bylo hodně zajímavé!

Zdroj: | Člověk a Víra (clovekavira.cz), autor: Michael Bujnovský

Potom jsme se zamířily osvěžit ledovým pitím a vyhlédly si francouzský muzikál o poslech Božích, který jsme sice kompletně nepochopily, ale bylo to skvělé! Jedna milá Francouzka nám napsala název písničky, kterou zpívali v průběhu i na závěr muzikálu a která je zřejmě ve Francii známá, protože ji zpívalo celé publikum. Bylo skvělé, že jsme mohli na telefonech sledovat anglické titulky.

Dalšího dne jsme se s českou výpravou vydaly autobusem do Fatimy, poutního místa, kde se v roce 1917 zjevovala Panna Maria třem dětem – Lucii, Hyacintě a Františkovi. Zde jsme zavítaly do moderní katedrály, u sochy Panny Marie jsme prožily krásnou portugalskou mši svatou, navštívily baziliku Panny Marie Růžencové, napustily si do flaštiček fatimskou vodu, která údajně léčí trávící problémy, nakoupily růžence a frčely zpět do Lisabonu.

Zdroj: | Člověk a Víra (clovekavira.cz), autor: Autor: Vojtěch Hlávka

Nyní jsme na cestě k oceánu na noční koupání. Zjistily jsme, že naše mhd kartičky platí i na trajekt, takže se řítíme po zálivu/řece (nejsme si úplně jisté, co to je) a těšíme se, až skočíme do ledové vody Atlantiku!

Autorkou textu je Anna Pešu Pešlová, neoznačené fotografie poskytla autorka.