Zdravím všechny poutníky, jejichž cesta v následujících dnech povede daleko do Portugalska. Jmenuji se Anna a s kamarádkami jsme se rozhodly, že cestu do Lisabonu na SDM, Světové dny mládeže, podnikneme taky, ale trošku jiným způsobem než velká většina mladých – vezmeme auto a vydáme se na roadtrip po Evropě, cílová destinace: Porto. 

Proč jsme se rozhodly pro tento způsob dopravy? Řekla bych, že hlavní je se se spolucestujícími shodnout na těchto zásadních věcech: touha po zážitcích a cestování, odvaha a dostatek času a finančních prostředků. Říkaly jsme si, že když už jedeme do Portugalska, proč to rovnou nevzít přes Švýcarsko a krásy jeho národních parků, jižní Francii a po pobřeží se dostat až do španělské Barcelony, poté se vydat Španělskem co nejpřímější cestou do Porta, kde začínají 26. července dny v diecézích – předprogram k samotnému setkání v Lisabonu. Zpět do České republiky se pak budeme vracet přes západní a střední Francii – Orleans, Paříž a pak už nám bude zbývat jen kus cesty přes Německo domů.

Na první pohled ta cesta může vypadat hodně lákavě, dokud se nad tím člověk hlouběji nezamyslí a nezjistí, kolik komplikací a nástrah nás může potkat: porouchané auto, špatně vyznačená trasa v mapách, parkování, místo na spaní, dálniční známky - to je pouze pár věcí, které se alespoň dají předpokládat. Vlastně si ani jedna z nás nedokáže představit, s čím vším se můžeme potkat. Nemůžeme být připraveny na všechno.

Naše auto má čtyři pasažéry. Tři studentky pocházejí z Olomouce – já, Kika a Anička, které všechny studujeme na filozofické fakultě. Já s Kikou bohemistiku, Kika k tomu druhý obor historii a Anička francouzštinu a konzervatoř. Čtvrtou pasažérkou je Viky, která v Brně studuje hydrobiologii, a už nás varovala, že cestou musíme zastavovat u vody, aby mohla sbírat šneky z různých regionů. Každá máme trochu jiné koníčky, spojuje nás ale hudba, turistika a chuť cestovat. S Kikou a ještě jednou kamarádkou jsme například minulý rok podnikly busking trip do Neapole, kde jsme hrály na ulici na kytaru a zpívaly, s Viky a pár dalšími jsme před pár lety zase odjeli na měsíc do Anglie a sbírali tam jahody na jedné farmě.

Tento roadtrip do Lisabonu je zatím ale největší výprava na vlastní pěst, kterou jsme podnikly. 

Ještě před začátkem cesty bych chtěla všechny poutníky povzbudit. Ať už letíte letadlem, jedete hromadným autobusem, stopem, pěškobusem, nebo taky autem jako my, bude to rozhodně stát za to – Pán si povede nás všechny a nemusíme mít z ničeho strach. On je ten nejlepší navigátor, kterému můžeme věřit.

Rady a tipy, co si sbalit s sebou na SDM: 

Hezky a přehledně zpracovaný seznam věcí, která brát a nebrat s sebou do Lisabonu, najdete přímo na stránkách SDM.

Já si však dovolím to zde trochu rozepsat.

Co se týče zavazadla, my všechny volíme turistický batoh, v něm spacák a na něm připevněnou karimatku – je snadnější na přenášení nejen po cestě, když budeme přespávat v přírodě, ale i v samotném Portu a Lisabonu. Pokud do Portugalska poletíte letadlem, velikost vašeho zavadla si musíte zvolit podle vaší letenky (musí splňovat maximální rozměry a hmotnost). Je dobré mít zavazadlo podepsané na jmenovce, popř. u něj napsané i telefonní číslo nebo e-mail. Pokud se váš kufr ztratí, má nálezce možnost vás kontaktovat.

Při balení je důležité nechat doma zbytečnosti, u každé věci alespoň dvakrát vyhodnotit, jestli to skutečně využiju, nebo ne. Nebudete potřebovat mnoho oblečení a už vůbec ne objemného oblečení – stačí pár lehkých kousků, které při nejhorším vyperete v ruce a na sluníčku vám zase rychle uschnou. Jedna mikina se vám ale bude hodit a možná využijete i pláštěnku. Velký vykřičník si vyžaduje pokrývka hlavy. Úžeh by vám mohl hodně znepříjemnit pobyt v Portugalsku.

Při výběru obuvi je potřeba myslet na to, že bude horko a že v ní budete trávit klidně i celý den na nohách; boty tedy musí být pohodlné a prodyšné. K moři je příhodné mít boty do vody.

V poutním balíčku všichni automaticky dostaneme malý batůžek, klobouček, lahev na vodu a SDM tričko, takže kdybyste nějakou z těchto důležitých věcí zapomněli doma, tak to zase tolik nevadí.

Organizátoři SDM dobře podotýkají, že nutnostní je smartphone a powerbanka; tyhle dvě věci je potřeba neztratit, stejně jako peneženku s doklady: občanský průkaz nebo pas, letenky, karta mladších (tu mají všichni mladší 18 let a osoby odpovědné za mladšího 18 let).

Když už jsme u toho smartphonu, organizátoři doporučují několik aplikací: mapy.cz, do které je nutné si stánout offline mapu Portugalska, pokud nemáte k dispozici velký objem dat. Jinak se bude hodit i aplikace Zpěvník pro scholy, kde jistě najdete většinu písní, které se budou zpívat. A na instagramu jsou aktuální informace zejména na @lisboa2023.cz. Hodit se taky bude aplikace TV Noe, na které budou do češtiny překládány společné programy. A pokud jsem to pochopila správně, bude zprovozněna i oficiální aplikace WYD (Světových dnů mládeže), kterou jsem na AppStore zatím nenašla.

Co se týče peněz, organizátoři zajišťují to nejdůležitější (ubytování, stravu). Poslední strava zajištěná organizátory je snídaně 7. 8., poté už si budeme shánět vlastní. Jízdenky na MHD jsou organizátory zajištěny také, ale pouze do 6. 8. – poté už si je každý zajišťuje sám. Lístek na metro lze koupit za 1,5 euro. Peníze budeš potřebovat i na své osobní nákupy typu suvenýry, zmrzlina atd. Směň si dostatek euro!

Ubytování je zatím trochu neznámá – vzhledem k tomu, že zatím nevíme, zda jsme ubytovaní v hostitelských rodinách, nebo v tělocvičnách, je potřeba být připraven na obě varianty. Určitě si sbal jak spacák, tak karimatu. Pro komfort organizátoři doporučují např. i špunty do uší, masku na oči a nafukovací polštářek.

Určitě si nezapomeň léky, které běžně užíváš. Pokud letíš letadlem, zabal si je do příručního zavazadla, v odbaveném být nesmí. Doporučuje se vzít si i potvrzení od lékaře o tom, že léky skutečně užíváš (pokud jsou na předpis) a je dobré je mít v originálním balení s farmaceutickým letáčkem uvnitř. Pak je taky dobré si vzít léky jako Ibalgin, Paralen, Panadol, Ataralgin atd. na bolest hlavy, horečku, alergii, průjem, cokoli tě může potkat – tyto léky jsou veřejně prodejné v lékárně a je dobré jich pár mít u sebe, abys kvůli bolesti hlavy nemusel nahánět zdravotníky nebo hledat portugalské názvy léků v lékárnách. Ve své osobní lékárničce můžeš mít kromě léků i elastický obvaz (např. kdyby tě bolel kotník/koleno, protože budeš celý den na nohách), hodit se budou obyčejné náplasti i speciální náplasti na puchýře, které ti můžou pobyt v Lisabonu značně zpříjemnit. Na vyčištění malých i větších ran je dobré mít dezinfekci; jednoduše párkrát stříkneš a zalepíš náplastí, na to nepotřebuješ ani zdravotníka. Na střevní problémy si můžeš sbalit Endiaron, Smectu nebo živočišné uhlí. Na odpuzení komárů repelent, panthenol na spáleniny. A pak už je na tobě, jestli si chceš pouť ozvláštnit vitamínem C, nebo rozpustným magnesiem, které jednoduše hodíš do flašky s vodou. Pokud jedete s nějakou skupinkou, můžete si třeba rozdělit, kdo co z lékárničky vezme, ať nemusí všechno tahat jeden člověk.

Pak je samozřejmě důležitá taštička s hygienou, od čištění zubů přes sprchování, antiperspiranty atd.; často využiješ i vlhčené ubrousky. Osobně si beru jak větší balení do turistického batohu, tak menší kapesní balení do batůžku, který budu nosit každý den.

Nezapomeňte na ručník – nejlépe rychleschnoucí, je nejskladnější. Využiješ určitě i plavky (do sprch, nebo ve volném čase u moře). 

Drobnosti, které by se ti mohly také hodit, jsou například: sluneční brýle, šátek, karetní hra na volné chvilky, státní vlajka nebo vlaječka... A dárek pro hostitelskou rodinu – nějaká drobnost, kterou lidem, kteří vás ubytují, poděkujete.

Nezbývá mi, než všem popřát spoustu sil a odhodlání k balení a cestě. My na náš roadtrip Evropou vyjíždíme v neděli 16. července a budu vás informovat o jeho průběhu. Kdo ví, třeba i vás naše cesta bude inspirovat k objevování. Potkáme se v Lisabonu!

Autorkou textu je Pešu - Anna Pešlová. Fotografii poskytla autorka.