Když jsem si tuhle neděli nevzala do kostela zpěvník a po chvíli usoudila, že by se mi hodil, podívala jsem se k poličce, kde zpěvníky ležely... a stáhla si zpěvník do mobilu, protože to bylo snazší. Mobil nám dávno neslouží jen k telefonování a psaní textovek, telefonem platíme, vyřizujeme v něm e-maily, kupujeme si lístky, čteme noviny i posloucháme hudbu. A když chceme věnovat čas duchovním tématům, rozhodně nemusíme pouštět mobil z ruky (i když alespoň někdy by to bylo vhodné) - na youtube najdete mnoho videí, která mají křesťanský obsah. Inspirací vám může být dokument televize Noe, a vy můžete ostatní upozornit na svůj oblíbený podcast nebo jiný pořad tady v komentářích. 

Zdroj: Flickr

Úterý 2. července

Doma, to je něco úžasnýho...
Nad vlastní smrtí většinou moc nepřemýšlíme, ale každý z nás by nejspíš rád naposledy vydechl doma ve své vlastní posteli, obklopený nejbližšími... Tento dokument popisuje možnosti domácí péče i jak za pomoci hospicových pracovníků probíhá, co obnáší pro rodinu a blízké, kteří chtějí o nemocného pečovat. 

Zakarpatská Ukrajina
Podkarpatská Rus/Zakarpatská Ukrajina byla až docela donedávna součástí Československé republiky. Je to zvláštní krajina, do které se její návštěvníci rádi vracejí, žijí zde zvláštní lidé, na které rádi vzpomínají. 

Středa 3. července

Nicu

Moldavsko je země, kam se turisté zrovna moc nehrnou. Právě tady ale žije hrdina dokumentu, který sleduje jeho dospívání v kruté realitě postsovětského státu. Příběh chlapce a jeho cesty k sebepoznání, dospělosti a zrání v rigidním a odcizeném prostředí na předměstí Kišiněva v Moldavsku natočili režiséři Riccardo Bianco a Maurizio Fedeleh.

Světla a stíny baroka

Zámek Manětín najdete na půl cesty mezi Karlovými Vary a Plzní. Krom samotné stavby stojí za to obdivovat i park nebo zámeckou oranžerii. Ostatně - kde jinde si povídat o baroku, než právě tady, na zámku, který reprezentuje vrcholné baroko. 

Stopy Boží na Youtube
Každý den platforma Youtube přehraje víc než čtyři miliardy videí - podcasty, streamy, short filmy, rozhovory, gameplaye nebo jednoduše jen hudbu. Na Youtube najdete doslova všechno - a platí to i pro Boha. 

Čtvrtek 4. července

Příběhy psané životem: Se střízlivou hlavou

"Ty si jako nedáš pivo? Nedělej zagorku, aspoň zelenou si s náma dej, ne..." Alkohol je v naší republice hodně velký a hodně opomíjený problém. Své o tom ví čtyři hrdinové dokumentu, kteří právě s alkoholem docela dlouho bojovali a nakonec tento těžký boj vyhráli. 

Za obzorem: Petr Jašek o situaci křesťanů v Indii

Rozhovor s Petrem Jaškem, spolupracovníkem organizace Hlas mučedníků, o rostoucím pronásledování křesťanů nejen v Indii. V rozhovoru přiblíží aktuální situaci a nelehký zápas věřících v Indii, kde v posledních letech roste hinduistický nacionalismus. Zároveň na několka svědectvích ukáže živou víru a odvahu křesťanů pronásledovaných pro svou víru a možnosti a formy pomoci.

Pátek 5. července

Přenos Dnů dobré vůle

Červencová pouť na Velehrad je každý rok nabitá nejen duchovnem, ale také hudbou. Noe přenáší všechny hlavní události cyrilometodějského víkendu živě, nenechte si je ujít!

Za obzorem: archeolog Luděk Galuška o sv. Cyrilovi
Cyril a Metoděj se zdají být neoddělitelní. Co když ale zaostříme jen na svatého Cyrila? Co dělal před příchodem na Velkou Moravu? Kam přesně přišel, kde se usadil? Co bylo jeho polem působnosti v rámci mise? 

Sobota 6. července

Bůh je s námi
Janovo evangelium jako animák? Proč ne! Vydejte se na cestu s Ježíšem a setkejte se s jeho zázraky, ohromujícím učením a nepřekonatelnou statečností. Objevte sílu a lásku Ježíše Krista a zjistěte, proč jeho následovníci riskovali vše, aby šířili jeho poselství až na konec světa. 

Paměť národa - Tváře vzdoru 1989: Petruška Šustrová
Když jsem narazila na tento příběh v podcastu Paměti národa, nejvíc mě zaujalo to jméno - Petruška. Přestože evokuje jemnou ženu, Petruška Šustrová nebyla žádné ořezávatko, naopak, byla jednou z hlavních tváří disentu, odseděla si dva roky kvůli založení Hnutí revoluční mládeže, později spoluzakládala VONS, stala se mluvčí Charty 77 a velmi aktivně se podílela na (po)revolučních událostech.

Neděle 7. července

Příběhy psané životem: BanglaKids - únik z chudoby

Bangladéš je jednou z nejlidnatějších a nejchudších zemí světa. Projekt BanglaKids pomáhá změnit život alespoň některým dětem, které zde žijí a bojují s nedostatkem vzdělání, lékařské péče i bezpečného domova. 

Až navěky

Michael a Michelle, dva studenti středních škol, se do sebe šíleně zamilují. Jejich životy jsou plné smíchu, když společně plánují budoucnost, ale sny mladého páru jsou přerušeny, když je Michaelovi diagnostikována vzácná forma rakoviny. A tak přichází boj s těžkou nemocí a víra a odhodlání mladé dvojice prochází zkouškou.

Pondělí 8. července

Setkání: Pavla Lowentalová

Krnov je městem neustálého pohybu lidí, přistěhovalců z českých zemí i zahraničí. A to se dělo v historii tohoto města od nepaměti. Krnovská rodačka diváky provede po místech, kde se spojují příběhy mnoha kultur, po místech, které možná v průvodcích nenaleznete, ale stojí za to je vidět.

Tiché hrozby - Zemětřesné roje

Zemětřesení určitě není hrozba, která by nad naší republikou visela jako Damoklův meč. Takzvané zemětřesné roje ovšem mohou zasáhnout západní Čechy - domy při nich padat nebudou, ale jak ovlivní vodní nádrže neboí lázeňské prameny? Západní Čechy jsou pro české vědce díky výskytu těchto menších zemětřesení unikátní přírodní laboratoří a vy v dokumentu uvidíte, jak je monitorují a zkoumají, i co vše se při nich odehrává.