Taky si kladete otázku, jak dobře vychovat své děti? Jak zajistit nejen to, aby uměly jíst příborem a věděly, že cizím dospělým mají vykat a v autobuse mají být potichu, ale i to, že úspěch se neměří penězi a že pomoci někomu je důležitější než mít klid a pohodu. Možná, když se víc dozvíme o lidech, jejichž děti očividně mají hodnotový žebříček srovnaný dobře, že si některé věci sami ujasníme a budeme víc vědět, co pro to udělat. V televizi Noe můžete vidět rozhovor Daniela Kroupy, filosofa a chartisty, se synem Mikulášem, zakladatelem organizace Post bellum, která pamětníky jen nevyužívá k tvorbě sbírky vzpomínek, ale v případě potřeby jim i pomáhá.

Zdroj: Paměť národa - Tváře vzdoru 1989: Daniel Kroupa | TV Noe

Úterý 21. května

Hadí pohotovost
Hady většina z nás příliš v lásce nemá, a pokud žijete někde, kde zemřou po uštknutí hadem každý rok deseti tisíce lidí, určitě byste z toho nadšení nebyli. Dokument se věnuje organizaci Snake rescue call, která se snaží vyřešit problematické soužití mezi Indy a nejjedovatějšími hady. 

Když vyschnou studny

Voda je život, o to víc v místech, kde panují vysoké teploty a nehostinné podmínky. Okres Marsabit v Keni trpí silným suchem, kvůli kterému vysychají studny i řeky. Salesiánská misie v Korr se snaží pomáhat místním, kteří trpí nejen nedostatkem pitné vody, ale také léků a jídla. 

Středa 22. května

Noční univerzita: Jeroným Klimeš - Lidé s černou duší aneb dystymie
Slyšeli jste někdy o dystimii? Nejspíš ne a přitom je docela pravděpodobné, že znáte někoho, kdo jí trpí - je to totiž v podstatě lehčí forma deprese. Mluvit o ní bude psycholog Jeroným Klimeš, který se poslední dobou zabývá hlavně psychologií rodiny. 

Jak potkávat svět s Pavlem Režným
Pavel Režný je rozený sbormistr. Za sebou má působení v nejrůznějších sborech především v Přerově, Olomouci a Ostravě, nahrával s nimi pro Český rozhlas i televizi a jeho zpěváci posbírali mnoho ocenění na prestižních sborových festivalech. O tom, že být sbormistr neznamená jen máchat hůlkou, bude vyprávět Jiřímu Pavlicovi. 

Čtvrtek 23. května

Silva Gabreta: Jak se rodí šumavský horský les
Šumavské lesy jsou pro odborníky nekončícím zdrojem sporů a k současné situaci lze dohledat spoustu více či méně odborných článků. Tento dokument vznikal v roce 2011, je proto celkem zajímavou sondou do plánů tehdejších ochránců přírody, kteří se pokoušeli rozpadající se smrkové porosty správně uchopit. 

Pod lampou: Je ohroženo bezpečí lidí na Slovensku?
Poslední dobou a speciálně po událostech minulého týdne se Slovensko zdá být sudem se střelným prachem. Jak Slovensko reagovalo na výhružný e-mail s ruskou adresou? Jak se změnila bezpečnost lidí po volbách? Proč naši spojenci nedůvěřují nové vládě a jejím tajným službám? Jak to lze změnit? Hostem pořadu je Štefan Hamran, bývalý policejní prezident. 

Pátek 24. května

Krajina pro motýly

Bílé Karpaty považuji za jednu z nejhezčích českých krajin - zvlněný obzor, vesničky v klínu kopců, lesy střídají květnaté louky, nad kterými se prohání desítky motýlů... A právě o motýlech se v tomto dokumentu bude mluvit. Kolik je u nás druhů? A jak moc je ovlivňují antropogenní vlivy v krajině?

Sestra Sára
"Aleluja tady jsem, pošli mě!" S těmito slovy šla na jistou smrt řádová sestra Sára Salkaháziová, košická rodačka, dědička hotelového impéria a novinářka. Věděla, že pronásledování v duchu kolektivní viny lze čelit pouze obětí života. 

Sobota 25. května

Otazníky kolem Jana Nepomuckého

Uřízli mu jazyk a hodili ho do řeky. Už z tohoto strohého popisu se dá dobře uhádnout, o kom je řeč - o Janu Nepomuckém, který byl generálním vikářem pražským v době vlády Václava IV. a od zmíněného panovníka vytrpěl hodně bezpráví - až to skončilo umučením a svržením jeho těla z Karlova mostu.

Paměť národa - Tváře vzdoru 1989: Daniel Kroupa

Daniel Kroupa se narodil do "buržoustské" rodiny - jeho otec totiž měl stěhovací firmu, o kterou pochopitelně po únoru přišel. Po invazi konvertoval ke křesťanství, externě začal studovat filosofii, oženil se a založil rodinu, podepsal Chartu, stal se výraznou tváří disentu. Není se co divit, že jeho syn Mikuláš Kroupa je zakladatelem organizace Post bellum a je to právě on, kdo se svého táty ptá na minulost, na niž bychom neměli zapomínat. 

Neděle 26. května

Poutníci času s Lesyí Kopchuk

Paní Lesya Kopchuk se narodila na Ukrajině, před dvaceti lety se ale přestěhovala do České republiky. Zpočátku se vystudovaná stavařka věnovala práci ve svému oboru, později začala obchodovat s módou a během covidové pandemie vše završila kolekcí šatů, které sama navrhla i ušila. Ve stejném duchu pokračovala po začátku války na Ukrajině. Jen místo známých českých hereček a zpěvaček začali její modely oblékat neznámí hrdinové, ukrajinští vojáci, kteří bojují také za naši bezpečnost a svobodu. 

Svatý Patrik
Svatý Patrik je spojován s Irskem - se zemí, v které po pádu římské říše žil a ve které začal znovuobjevovat svou víru. Film rozkrývá staleté legendy a mýty, kterými je opředen, a vypráví jeho skutečný příběh, příběh obyčejného člověka, který se stal světcem. 

Pondělí 27. května

Jak vzniká řeka Želivka
Želivka je jedna z nejčistších řek u nás. Pramení na Pelhřimovsku a pitnou vodou zásobuje Prahu, Středočeský kraj i Vysočinu. Pojďme se podívat na její pramen, na to, jak "vzniká" řeka. 

Bible v písku: Mojžíš

"Propusťte můj lid!" žádal Mojžší faraona. Přišel k němu, aby propustil hebrejské otroky ve jménu Boha Izraelitů. Příběh Mojžíše je zcela mimořádný. Byl synem otroka, stal se egyptským princem, ale také psancem. Nakonec ho Bůh někde uprostřed pouště zavolal...