Když čtete tento text, je jasné, že internet používáte nejen k práci a studiu, ale trávíte na něm i svůj volný čas. Kdy jste měli naposledy v ruce papírovou knihu? Používáte čtečku, nebo upřednostňujete audioknihy? K čemu je důležité číst a nesledovat jen filmy, i když pojednávají o tom samém? Četba je až na výjimky individuální záležitost, zatímco filmy můžeme sledovat ve skupině. Je to ale opravdu tak, že filmová zpracování podporují naše vztahy, zatímco četba nás z nich odvádí? Proč má smysl číst? Mluvit o tom budou spisovatelka Alena Ježková, bohemista P. Petr Beneš a spisovatel Pavel Hošek v pořadu televize Noe.

Zdroj: Flickr

Úterý 28. května

V souvislostech: Slovensko - kdo nese zodpovědnost?
Slovenský premiér Fico není sice zrovna sympatická persona, střílení politiků ale do civilizované země nepatří. V jaké situaci je momentálně Slovensko a proč u našich sousedů opakovaně dochází k poměrně extrémně násilným situacím? V souvislostech o tom budeme hovořit s novinářem Petrem Fischerem.

Tasovický Mojžíš: Klement Maria Hofbauer
Klement Maria Hofbauer patří k novodobějším a také méně známým světcům. Zasloužil se o to, že josefinské dekrety (ty, co zrušily řády a poměrně dost potlačovaly církev) byly zrušeny, přitom se původně vyučil pekařem. Sousedé z rodných Tasovic možná litovali, že jim nepeče housky, ale církev v českých zemích mu mohla být vděčná za mnohem víc než jen čerstvý chleba. Středa 29. května

První křesťané: Pohoršení kříže
Ježíšovo ukřižování bylo nejspíš pro mnoho jeho následovníků zklamáním. Takže takhle to celé skončí? Naštěstí to tím ale opravdu neskončilo a apoštolové se rozeběhli do celého světa mluvit o zmrtvýchvstání. Jaké k tomu měli nástroje? Jakým protivenstvím museli čelit? Jak je přijali židé a jak pohané a vládci impéria? 

Čtvrtek 30. května

Kulatý stůl: Proč číst?
To, že se dnes méně čte, je bohužel nezpochybnitelný fakt. U kulatého stolu se sejdou tři lidé, kteří mají ke čtení blízko - spisovatelka Alena Ježková, bohemista P. Petr Beneš a spisovatel Pavel Hošek - a pokusí se sumarizovat odpověď na otázku "Proč číst".

Outdoor Films s Arnoštem Vašíčkem
Nemá rád, když se mu říká záhadolog, vystihuje ho to ale asi nejlépe. Arnošt Vašíček se dlouhodobě věnuje právě "záhadám" - nevysvětleným archeologickým nálezům, tajemným úkazům nebo dávným rituálům. Přestože některá jeho prohlášení jsou sporná, patří díky množství knih k velkému popularizátorovi podobných témat. 

Pátek 31. května

Blízko nebe

Film režiséra a kameramana Zdeňka Zvonka nás zavede do švýcarských Alp, zcela mimo civilizaci. Staří manželé tu dodnes ručně vyrábí sýry a jejich poklidné životní tempo, radost z práce a přísný vnitřní řád a klid se podařilo autorovi přenést i do filmu.

K jádru věci
Volby do europarlamentu jsou u nás rozhodně nejmíň "populární". Proč k nim chodí tak málo voličů? Opravdu naši zástupci v celoevropském měřítku nic nezmění? A je Brusel jen trafika pro ty, kteří v Česku neuspěli? 

Sobota 1. června

Ježíš pro děti

Děti následují Ježíše, vidí jeho zázraky a naslouchají tomu, jak vyučuje. Ježíš vzkřísí dívku z mrtvých, učí každého tomu, aby byl milý a milosrdný. Hovoří k nim v podobenstvích. Ukazuje dětem úžasný, silný a laskavý způsob, jak žít.

Hlubinami vesmíru s dr. Martinem Jelínkem: Čerenkovovo záření a detekce gama
V tomto díle se Mgr. Martin Jelínek, Ph.D. zaměří ponejvíce na Čerenkovovo záření. Jak vzniká, jak se projevuje?

A co to vůbec je? Co víme či nevíme o tom, odkud a z jakých objektů z vesmíru přichází? Kde všude vznikají observatoře a jaké přístroje slouží k jeho výzkumu? 

Neděle 2. června

Max a divoká sedma
Max se s maminkou právě přestěhovali na hrad. To sice zní napínavě, sídlí tam ale domov důchodců a Maxovi to přijde jako nejnudnější místo na světě. Když dojde na opakované krádeže, je to právě malý kluk a parta stará dohromady víc než dvě stě let, kteří se pustí do vyšetřování. 

The Chosen II.: Hrom
Na Noe běží už druhá řada amerického seriálu. Mezi učedníky narůstá napětí, protože se potýkají s rostoucí slávou Ježíše v Samařsku. Ježíš kárá velkého Jakuba a Jana za jejich předsudky a po téměř násilném střetu jim dává novou přezdívku.

Pondělí 3. června

Cesta k andělům: Daniela Drtinová 
Zpravodajku Danielu Drtinovou asi není potřeba představovat. Režisér a moderátor talkshow Cesta k andělům Otakáro Maria Schmidt s ní hovořil o Terezii z Avili a o ženském postavení v pohanské a křesťanské Evropě. Také o hlubinné psychologii C. G. Junga, o konverzi a vztahu k jezuitům.

První křesťané: Obrácení impéria
Nesmíme zapomínat, že v době Ježíšovy smrti existovala "jediná" říše - říše římská. Apoštolové to neměli při své evangelizační cestě zrovna snadné a důkazem je, že většina z nich zemřela ne zrovna přirozenou smrtí. Vytrvali ale a právě Řím se nakonec stal domovem hlavy celé církve...