Udělat si názor na základě jedné věty je překvapivě snadné. Většinou tak máme názor na to, která strana je dobrá a která špatná, především u válečných konfliktů, o kterých nic nevíme. Čím víc o nich víme, tím méně si troufáme na jednoznačná hodnocení. A i když si myslíváme, že víme, co bychom sami udělali, rozhodnout se, když dojde na lámání chleba, bývá mnohem složitější. V těchto dnech si připomínáme konec druhé světové války. Tehdy si lidé mysleli, že něco podobného už se nemůže opakovat, přesto dnes lidé ve válečných konfliktech žijí, rodí se i umírají. Televize Noe připomíná toto výročí několika dokumenty a filmy. Seznámit se můžete například s příběhem záhřebského arcibiskupa Aloysia Viktora Stepinaca, který byl obviněn z kolaborace s nacisty a posléze Janem Pavlem II. beatifikován.

Zdroj: Neoblomný kardinál | TV Noe

Úterý 7. května

Kaplani naděje: P. Václav Tomiczek

Duchovní služba v nemocnici není jen svátostech a o pomazání nemocných. Kaplan přichází ke každému, kdo si ho zavolá, vyslechne ho, poradí... Své o tom ví P. Václav Tomiczek, nemocniční kaplan ve Fakultní nemocnici v Ostravě.

V souvislostech - Tomáš Cajthaml: Mikroplasty
Mikroplasty jsou všudypřítomné. Ať už v našem okolí nebo jako téma v médiích. Jak je to s nimi doopravdy a jestli je dobrý nápad používat plastové prkýnko na krájení odpoví host Tomáš Cajthaml, vedoucí Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. 

Neoblomný kardinál

Poněkud kontroverzní osoba záhřebského arcibiskupa Aloysia Viktora Stepinaca je u nás vcelku neznámá. Jaký byl muž, kterého po druhé světové válce soudili kvůli kolaboraci s nacisty a papež Jan Pavel II. ho v roce 1998 beatifikoval? V dokumentu vypovídají pamětníci a očití svědci.

Středa 8. května

Síť svobody

Francie, počátek druhé světové války. V čase, kdy zlo a násilí přebírá vládu nad světem, působí řeholnice Helena Studlerová jako zázrak. V nacistických koncentračních táborech se snaží zachránit co nejvíc životů a daří se jí to. Mezi těmi, kteří jí mohli děkovat, byl například i F. Mitterand. 

Ich bin: Já jsem

Vždycky máme na výběr mezi dobrem a zlem, ale někdy je naše volba mnohem těžší - hlavně když kolem zuří druhá světová válka. Belgický dokument sleduje osudy mladých lidí, kteří se vzepřeli zlu - i když je to mnohdy stálo cenu nejvyšší...

Čtvrtek 9. května

Za obzorem: Český filharmonický sbor Brno v Saudské Arábii
Věděli jste, že Brno je světové? Minimálně místní filharmonický sbor. Ten je momentálně v Rijádu a hraje tam v historicky první velké opeře napsané v Saudském království. Druhý sbormistr Joel Hána bude čerstvě po návratu povídat nejen o tom, jaké je nastudovat operu v arabské zemi.

Pod lampou: Tohle Slovensko ještě nezažilo, přijede 9 nositelů Nobelovy ceny a několik světových astronautů
Co je festival Starmus? Kombinace umění, hudby a vědy přivede na Slovensko nejen solidní řadu nobelistů, ale také "šimpanzí dámu" Jane Goodallovou, kapelu The Offspring nebo kytaristu Briana Maye. O festivalu bude mluvit jeho zakladatel Garik Israelian a hlavní partner Anton Zajac. 

Pátek 10. května

Outdoor Films s Annou Hanuš Kuchařovou: Můj život je slackline

Anna Hanuš Kuchařová je architektka a slacklinerka, vystudovala architekturu na ČVUT v Praze a čtyři roky pracovala ve firmě Space8. Díky této práci se dostala k zakázkám, o kterých si začínající architekt může nechat jen zdát, přesto ale z práce odchází a chce se naplno věnovat slackline. Bylo to nejtěžší rozhodnutí jejího života, opustit něco, co má ráda, pro něco, co miluje.

Druhá šance z nebe

Demetri na první pohled žije dokonalý život - moderuje svou vlastní talk show. Mimo kamery je ale vždycky všechno trochu jinak - populárnímu moderátorovi nedávno zemřela matka a rozpadlo se mu manželství. Jak si s osobními tragédiemi zvládne poradit ve chvíli, kdy je vyslyšena jeho modlitba a on má možnost dát si jeden týden svého života ještě jednou? 

Sobota 11. května

Cesta k andělům: Simona Postlerová
Jejím hlasem promlouvala Emma Thompson, Audrey Hepburn nebo Cate Blanchette. Hrála ve slušné řádce filmů, seriálů i divadelních inscenací. Na Simonu Postlerovou, která 5. května náhle odešla, si můžete zavzpomínat v pořadu TV Noe. 

Kaplani naděje: Ondřej Doskočil a Ludmila Míchalová Mikšíková

O tom, jak je občas těžké donést naději do srdcí vážně nemocných lidí, budou mluvit dva kaplani z českobudějovické nemocnice - katolický jáhen Ondřej Doskočil a evangelická farářka Ludmila Míchalová Mikšíková. 

Neděle 12. května

Moudrost mnichů: Práva žen, práva matek
Jak je to s rovnoprávností žen v církvi? Jsme zrozeny jen rodit nebo máme i jiné poslání? Rozhovor otce Leona s Judytou se bude točit právě kolem církevního pojetí rovnoprávnosti mezi ženami a muži a také kolem toho, co je to ten správný feminismus. 

Cesta k andělům: Miloslav Fiala - prezident České katolické Charity
Charitu máme spojenou hlavně s tříkrálovou a potravinovou sbírkou. Mají toho na kontě ale mnohem víc a obrátit se na ně může každý potřebný. O své cestě nejen k pomoci druhým bude vyprávět prezident České katolické charity, Miloslav Fiala. 

Pondělí 13. května

Zebra bez hřívy

Obrovská stáda nejrůznějších zvířat se prohánějí africkou savanou... tak tomu bývalo, dnes bohužel divoká africká stvoření z volné přírody mizí, především kvůli pytlákům. Některé druhy tak byly de facto zcela vyhubeny a česká expedice má za úkol zjistit, jestli tenhle osud potkal i zebru bezhřívou.

Kulatý stůl - Osamělá srdce
Za okny je jaro, všechno kvete a všude potkáváme skupinky kamarádů nebo rodiny na výletě. Jaké to ale je, když si s nikým nemůžete na jarní toulání vyjít? Jaké to je být úplně sám uprostřed jara? Jak se samotou bojovat budou probírat P. Michal Němeček, Kateřina Bohatá z Elpidy a tarapeut Vojtěch Kozlík.