Patříte mezi zanícené čtenáře Bible, kteří svůj ohmataný exemplář vytahují i při čekání na autobus, nebo spíš spoléháte na to, že všechno podstatné se dozvíte v kostele a celé biblické knihy jste v kuse vlastně nikdy nečetli? Evangelia patří mezi ty biblické knihy, které lidé znají docela dobře, a to i ti, kdo se za křesťany nepovažují. Vždyť Vánoce a Velikonoce chtějí slavit i ateisté. Většina lidí také tuší, že Ježíšův příběh je v Novém zákoně zaznamenán ve čtyřech verzích. Méně lidí už tuší, jak se tyto verze liší. Srovnat si jednotlivá evangelia můžete, i když se vám teď do čtení moc nechce, o letošních velikonocích vám to umožní televize Noe. A protože se tvůrci snažili o autentičnost, modrookého blonďáka s holubicí na rameni tam nehledejte.    

Úterý 26. března

P. Vojtěch Kodet - Postní obnova: Vjezd do Jeruzaléma
Pokud jste nestihli během půstu ani jednu obnovu, máte poslední příležitost. Tématem budou pochopitelně události Květné neděle. Připravme se modlitbou, pokáním, nasloucháním Božímu slovu na největší křesťanské svátky!

Bačkorám navzdory: Lubor jede na výlet
"Hurá na výlet!" není jen úderné heslo rodičů ve chvílích, kdy jaro začne vytahovat zelené listy stromů. Je to i spolek, který organizuje výlety pro seniory. Lubor Burka s nimi jezdí také, ale jako průvodce. Dělal průvodce celý život, a nechtěl se této své vášně nechtěl vzdát, ani když odešel do důchodu, proto teď bere na výlety své vrstevníky. 

Paměť národa - Tváře vzdoru 1989: Karol Sidon
Karol Sidon je vrchním zemským rabínem a přestože se narodil do česko-židovské rodiny, k judaismu začal inklinovat až po invazi v roce '68. Normalizace pro něj znamenala zákaz publikování a nucenou změnu zaměstnání. Represe ho ale nezlomily a podepsal Chartu, nakonec ale v roce 1983 emigroval. Jaké bylo nacházet víru během normalizace a jaký byl návrat do republiky?

Středa 27. března

Když bolí tělo: Rehabilitace

Před Velikonocemi jsme možná věnovali svůj čas spíš duchovním cvičením než těm fyzickým, ale mladí i staří čas od času zjistíme, že je třeba něco napravit i v našem těle a odcházíme od lékaře s žádankou na rehabilitaci. Pokud jsme se nestihli zeptat na to, co nás zajímá, možná svou odpověď dostaneme nyní.

Paměť národa - Tváře vzdoru 1989: Daniel Kroupa
Daniel Kroupa se narodil do "buržoustské" rodiny - jeho otec totiž měl stěhovací firmu, o kterou pochopitelně po únoru přišel. Po invazi konvertoval ke křesťanství, externě začal studovat filozofii, oženil se a založil rodinu, podepsal Chartu, stal se výraznou tváří disentu. Není se co divit, že jeho syn Mikuláš Kroupa je zakladatelem organizace Post bellum a je to právě on, kdo se svého táty ptá na minulost, na niž bychom neměli zapomínat. 

Čtvrtek 28. března

Svatý týden v liturgii

Velikonoční triduum je událostmi nabité. Každý den se většina praktikujících katolíků účastní několika tradičních obřadů. Jaký mají smysl? Co připomínají? A potřebujeme ještě dnes starobylé přímluvy, žehnání pokrmů anebo gesto mytí nohou? Nejen na tyto otázky hledá odpovědi ThLic. Petr Smolek spolu s moderátorkou Terezou Víchovou.

Svatá země - poslední poutník
Když rozhádaná rodina s manželstvím v krizi vyrazí na rodinný výlet do Svaté země, vypukne bouře, vyplavou na povrch potlačované pocity a může to dopadnout jakkoliv. Na cestě se hrdinové dokumentárního dramatu setkají s lidmi s působivými životy a svědectvími - dokáže je cesta znovu sjednotit?

Evangelium podle Marka
Markovo evangelium je považováno za nejstarší ze čtyř kanonických evangelií. Vypráví o Ježíšově veřejné službě, o tom, jak sloužil, učil a uzdravoval lidi. Natáčení epického celovečerního filmu režiséra Davida Battyho trvalo pět let. Na základě nejnovějších teologických, historických a archeologických výzkumů nabízí autentický popis Ježíšova života, smrti a Jeho vzkříšení. Vypráví o vyslání učedníků, kteří mají přinést do světa dobrou zprávu o Boží lásce.

Pátek 29. března

Vroucí srdce: Neviditelná síla touží zachránit svět
Lupe Valdés je úspěšná spisovatelka, která s expertkou na záhady Marií objevuje život a poselství svaté Markéty Marie Alacoque a postupně se tak seznamuje s bohatou historií úcty k Nejsvětějšímu Srdci Ježíšovu. Na cestě se ale začnou nečekaně ozývat i staré rány, které potřebují vyléčit.

Evangelium podle Lukáše

Stalo se v oněch dnech, že vyšlo nařízení od císaře Augusta, aby byl po celém světě proveden soupis lidu. Toto jsou první slavná slova vánočního příběhu v evangeliu podle Lukáše. Druhý díl velkofilmu Davida Battyho se zaměří právě na tuto biblickou knihu. 

Sobota 30. března

Komedie o umučení a slavném vzkříšení Pána a Spasitele našeho Ježíše Krista

Scénická variace podkrkonošských sousedských pašijových her z 18. a 19. století. Nechme se v dnešní uspěchané a podezíravé době alespoň na několik okamžiků okouzlit a inspirovat upřímností a prostotou podhorských sedláků vyprávějících svou vlastní optikou jeden z nejdůležitějších příběhů naší civilizace. 

Evangelium podle Jana
O Janovi coby autorovi evangelia je třetí díl filmu o evangelistech. Bible na televizní obrazovce ožívá zcela novým způsobem a přenáší diváka do Ježíšovy doby.

Světlo pro opuštěné
Olga se stará o svého těžce nemocného otce. Jelikož je zaneprázdněna prací v rodinné advokátní kanceláři, potřebuje pro něj v noci dalšího pečovatele, mnozí ale odmítli, protože její otec je velmi prchlivý a nepříjemný. Nakonec se rozhodne pro poslední, pro otce nepříliš přijatelnou možnost - zavolá sestru Inés z Kongregace služebnic Panny Marie, aby u něj zůstala...

Neděle 31. března

Poutníkova cesta

O filmu Poutníkova cesta už jsme na Vánoce psali v samostatném článku. Animovaný film, vhodný pro děti i dospělé, na motivy alegorického románu Johna Bunyana, jedné z nejvýznamnějších křesťanských knih.

Druhá šance z nebe
Demetri na první pohled žije dokonalý život - moderuje svou vlastní talk show. Mimo kamery je ale vždycky všechno trochu jinak - populárnímu moderátorovi nedávno zemřela matka a rozpadlo se mu manželství. Jak si s osobními tragédiemi zvládne poradit ve chvíli, kdy je vyslyšena jeho modlitba a on má možnost dát si jeden týden svého života ještě jednou? 

Pondělí 1. dubna

Krajina pro motýly
Bílé Karpaty považuji za jednu z nejhezčích českých krajin - zvlněný obzor, vesničky v klínu kopců, lesy střídají květnaté louky, nad kterými se prohání desítky motýlů... A právě o motýlech se v tomto dokumentu bude mluvit. Kolik je u nás druhů? A jak moc je ovlivňují antropogenní vlivy v krajině?

Dokořán s Petrou Burianovou

K rozhovoru nás Petra Burianová, vítězka soutěže Peče celá země, pozvala k sobě domů. Povídání nejen chutnalo, ale také vonělo životem, vlídností, zkušenostmi i připravenými dobrotami kuchyně, která je zároveň dílnou kurzů pro zájemce pekařského umění, ale také rukodělných, tradičních řemesel.