Jsou týdny, kdy přemýšlím, co z programu televize Noe vyzdvihnout a upozornit na to hned v prvních řádcích. A tentokrát vím, že nemůžu - zajímavých pořadů je tam tolik, že jeden vybrat nedokážu. Zajímá vás aktuální dění a tedy prezident naší země Petr Pavel, česko-německé vztahy nebo válečný konflikt v Izraeli? Chcete se dobře připravit na to, co může přijít, a hledáte poučení v oblasti první pomoci, případně se chcete dozvědět něco o problematice rozvodů, abyste ho nemuseli poznat na vlastní kůži? Máte nervy na informace o tom, jaké to je žít v Kambodži? Nechcete si ujít další díl Dekalogu Krzysztofa Kieślowského? Nebo zkusíte přes obrazovku načerpat ticho a smíření z trapistického kláštera v Poličanech? Tenhle týden sice láká do přírody, ale na televizi si najděte čas taky. Má vám co dát.

Zdroj: Flickr

Úterý 12. března

V souvislostech

Už rok je ve funkci českého prezidenta Petr Pavel. Jak se generál ve výslužbě dokázal sžít s rolí prezidenta České republiky? Daří se mu být nadstranickým prezidentem, který se snaží víc spojovat než rozdělovat? Hostem pořadu je komentátor Českého rozhlas Petr Hartman.

Kambodža – Zmrzačený Kristus

Během režimu Rudých Khmerů byly v Kambodži zabity skoro dva miliony lidí, zdecimována vzdělaná vrstva jako lékaři či učitelé a v zemi byla⁷ zanechána spousta výbušnin. I třicet let po konfliktu se dá narazit na nevybuchlou munici. V centru Arrupe se věnují právě těm, kteří takovou munici našli - a ta vybuchla. 

Středa 13. března

Příběhy psané životem: Rozvody

Více než polovina manželství končí v České republice rozvodem. Proč manželství a lásku chápeme jako zboží a v případě, že se něco pokazí, jsme připraveni ho zahodit a vyměnit za nové? Dá se nalomený vztah opravit? Zaposlouchejme se do výpovědí některých lidí, kteří rozvodem prošli...

Noční univerzita: Marek Orko Vácha - Krajina, zrcadlo duše
Každý, kdo někdy četl něco od Václava Cílka ví, že krajina je obrazem lidí, kteří ji obývají. Ve vztahu ke krajině, v níž žijeme, se současná Evropa nachází mezi dvěma extrémy: utilitaristickým přístupem, který vnímá hodnotu krajiny jako hodnotu minerálů v ní obsažených, a panteistickým zbožšťováním. 

Čtvrtek 14. března

Velké ticho v Poličanech
Komunita sester trapistek, založená v roce 2007, žije podle Řehole svatého Benedikta. Jejich každodenní život tvoří liturgická a osobní modlitba, rozjímání a manuální práce. Obklopeny krásnou přírodou svým mlčením promlouvají více, než kdyby křičely z plných plic. 

Pod lampou o Izraeli a Gaze: Kdo je oběť a jak z toho ven?
Ačkoliv už izraelsko-palestinský konflikt neplní titulky novin, stále trvá. Může Izrael po teroristickém útoku Hamásu vůbec vyjednávat? Kdo je dnes ochoten uzavřít mír? Jaká je cesta k soužití Židů a Arabů? Nad válkou, která zuří de facto už desítky let, se budou zamýšlet Irena Kalhousová a Peter Švec.

Pátek 15. března

Za obzorem: Umíte dát první pomoc?
První pomoc není jen zamašličkování rozseknuté nohy, což ostatně ví každý, kdo někdy jezdil na akce s dětmi. Co ale dělat, když se situace přiostří a vy musíte řešit například infarkt? Kromě univerzální a vždy platné rady "Volej 155" je dalších pár věcí, kterými můžete druhému zachránit život, jak názorně předvede Johana Habiballa, tisková mluvčí Oblastního spolku Českého červeného kříže Ostrava.

Kulatý stůl: Neuzavřené česko - německé vztahy?
Kdy jindy prodiskutovat toto téma, než právě 15. března? Jak je to vůbec mezi námi a Německem? Máme společnou nepěknou minulost opravdu vyřešenou, nebo nad námi stíny protektorátu, Sudet a odsunů stále visí?

Sobota 16. března

Dekalog VIII. - Osmé přikázání

Nepromluvíš křivého svědectví proti bližnímu svému nařizuje osmé přikázání, v jehož zpracování se starší renomovaná profesorka etiky Zofia setkává na fakultě s americkou židovkou Elzbietou, která jí kdysi tlumočila a nyní - po čtyřiceti letech - navštěvuje svou starou vlast. Elzbieta vzpomíná na situaci, kdy židovským dětem byla odepírána pomoc a kdy se vydávaly falešné doklady o jejich křtu.

Neděle 17. března

Svatá Kateřina Labouré - tichý posel Lásky
Znáte tuto francouzskou světici z devatenáctého století? Velmi pravděpodobně ne, ale rozhodně znáte něco, co je výsledkem její víry - mariánskou medailku, kterou nejspíš každý z nás má doma. Jaký byl osud dcery křesťanské lásky svatého Vincenta de Paul?

Až navěky

Michael a Michelle, dva studenti středních škol, se do sebe šíleně zamilují. Jejich životy jsou plné smíchu, když společně plánují budoucnost, ale sny mladého páru jsou přerušeny, když je Michaelovi diagnostikována vzácná forma rakoviny. A tak přichází boj s těžkou nemocí a víra a odhodlání mladé dvojice prochází zkouškou.

Pondělí 18. března

Magion - příběh družice
"Za oknem prší, běží Magion" zpívají v jedné písni UDG. Podle čeho se jmenoval dávný televizní pořad; co to bylo, ten Magion? Jedná se o první českou družici a v tomto dokumentu se dozvíte, kolik práce, překážek a problémů stálo za tím, aby v roce 1978 mohla vzlétnout na oběžnou dráhu.