Letos jsou Velikonoce nezvykle brzo, ale počasí kupodivu odpovídá spíš pozdějšímu termínu. Sehnat kočičky na minulou neděli byl leckde problém; prý je někdo zkoušel dokonce stříhat předčasně a uchovávat v mrazáku. My ostříhali v neděli ráno přerostou bobkovišeň. A co nás čeká následující dny? Máme všechno, co potřebujeme, abychom si z Velikonoc odnesli víc než únavu a frustraci, co zase nevyšlo?

Zdroj: | Člověk a Víra (clovekavira.cz), Autor: (c)_Frantisek_Ingr

Zelený čtvrtek  

Jestli nejste studenty základní nebo střední školy, máte pracovní den jako každý jiný. Do kostela pravděpodobně dorazíte trochu unavení. Kdysi jsme se tradičně scházely po mši s kamarádkou a chystaly si špenát s bramborovýma plackama. Protože jsme šly na nákup až cestou z kostela, pravidelně jsme večeřely třeba v deset večer. Tuto praxi nemohu doporučit, takže doufám, že jste si nakoupili s předstihem, ať už držíte českou tradici se špenátem, nebo chystáte dle moderních křesťanských trendů sederovou večeři v rodině nebo ve větším společenství.

Pokud chcete zkusit sederovou večeři, na internetu najdete mnoho různých návodů.

V případě, že jste se opravdu probrali na poslední chvíli, zjistili, že jste totálně nepřipravení a kvůli tomu se na celé svátky vlastně netěšíte, můžete si sednout k některému zpovědnímu zrcadlu a trochu si v sobě uklidit. Mávnout rukou, že letos to nevyšlo, tak snad za rok, by byla škoda. Je to možnost i pro ty, jejichž církev zpovědní praxi v katolické podobě neprovozuje, a oni cítí, že by jim podobná pomůcka úklid nitra usnadnila.

Co nabízí pro tento den internet: 

zpovědní zrcadlo papeže Františka

průběh sederové večeře z břevnovské farnosti v Praze

Zdroj: | Člověk a Víra (clovekavira.cz), Autor: (c)Vojta Pospisil

Velký pátek

Jejda, půst. A přísný. Takže kafe jo, nebo ne? Bez cukru a bez mlíka by to šlo? A co k němu? 

Pravidlo praví, že jíst se nesmí maso a najíst se dosyta můžeme tento den jen jednou. To je úkol snadno splnitelný, pro mnoho z nás by byl spíš problém, kdyby tyhle dvě věci byly přikázané, protože jsou vegetariáni a jedí podle tabulek, takže úplně dosyta nejedí nikdy. Takže většina lidí se snaží se s tím, co je povinné, nespokojit, a dodat něco, co pro ně opravdu újma bude. Velké úderníky je třeba upozornit, že pro někoho je vhodný i půst od půstu, tedy že hrdinné odpírání si jídla a všeho, co k životu potřebuju, za cenu psychických a fyzických kolapsů a vztahových konfliktů není žádoucí. Vybrat si něco, co pocítím jako újmu, ale nenaruší to mé vztahy, je prostě úkol. A nezapomenout, že to nepodstupuji proto, abych dokázal, že na to mám, ale proto, že si chci připomínat den Kristova utrpení, je úkol ještě větší.

Máme státem předepsaný volný den, takže v návštěvě kostela a křížové cesty nám nic nebrání. Hezké počasí samozřejmě láká k výletu - při troše snahy lze spojit s výše zmíněným a ještě získat čas na modlitbu v přírodě. Jen ty párky s pivem na autobusovém nádraží je lepší si odpustit.

Tradice velí neprovozovat hudbu, s dopravními podniky dodejme “ani reprodukovanou”, a domlouvat se na večer s kamarády na filmový maraton taky není vhodné. Pokud žijeme v rodině, která není křesťansky praktikující, budeme to mít těžké, ale tím spíš má smysl využít těch aktivit, které nabízí naše farnost.

Co nabízí pro tento den internet: 

černobílé obrázky křížové cesty s krátkými texty pro mladší děti

křížová cesta pro mladé s texty z Christus vivit, autorem je P. Kamil Strak

Zdroj: | Člověk a Víra (clovekavira.cz), Autor: (c) Vladimir Bimka

Bílá sobota

Matky pečou mazance, beránky a nádivky, děti už nedočkavě malují vajíčka. Co nejvíc z toho odložit na neděli a neomezit význam soboty jen jako času vnější přípravy na neděli stojí za to alespoň zkusit. Rodinná procházka nebo četba duchovní literatury připraví na vigilii přeci jen lépe, než stres ze spáleného mazance. Zítra už se budeme hlasitě radovat, takže dnešek můžeme využít k rozjímání nad tím, proč se vlastně radujeme a jak se to v našich životech projevuje. Také si můžeme vyhledat seznam světců, ke kterých se budeme v noci v litaniích obracet, a pokusit se dozvědět něco o těch, jejichž jména nám nic neříkají. Až v noci jejich jména uslyšíme, bude to, jako bychom se potkali s přáteli. Pokud máme děti, můžeme si s nimi projít průběh vigilie, vysvětlit si, co která část znamená, a případně si připravit nějaké pomůcky, které jim pomohou udržet v kostele pozornost, třeba tématické knížky nebo omalovánky. 

Co nabízí pro tento den internet: 

obrázky zachycující průběh vigilie pro malé děti

se staršími dětmi si můžeme připomenout průběh vigilie slovy

litanie a portréty světců 

Zdroj: | Člověk a Víra (clovekavira.cz), Autor: © Tomáš Cigánek OFS

Boží hod velikonoční

Je trochu těžké se donutit vstát a vrátit se do kostela, ze kterého člověk teprve před chvílí přišel. Jenže kdy jindy by tam člověk měl jít? Teď už se kafe s mlékem a cukrem smí a sladký mazanec k tomu, takže s podporou těchto zdrojů energie to snad všichni zvládneme.

Tenhle den by měl být nejslavnostnější ze všech dní v roce. Patří k němu slavnostní jídlo, oblečení i aktivity. Je to den vhodný na rodinnou návštěvu nebo společnou procházku s blízkými. Je samozřejmě fajn, pokud si každý člen rodiny může v programu najít něco, co dělá radost jemu - což může být samozřejmě záležitost na několik sezení u rodinného terapeuta, ale pokusit se o to můžeme i bez toho. 

Zdroj: | Člověk a Víra (clovekavira.cz), Autor: © Vojtěch Hlávka

Velikonoční pondělí

V mnoha farnostech se rozšířil zvyk dělat tento den společný výlet. Pokud se u vás nekoná a vám je to líto, je ještě šance zkusit nějaký zorganizovat, vyzkoušet si ho s pár lidmi a příští rok se do toho pustit i s letáčky měsíc předem. Je možné, že vaši blízcí čekají právě na vás!

Inspiraci můžete najít i v našich starších článcích:

Loni jsme psali jak o tom, jak využít jednotlivé dny Velikonoc duchovně včetně konkrétních aktivit, a v článku najdete i recepty na mazanec, beránka a perníčky.

V předloňském článku najdete odkaz na křížovou cestu v češtině a ukrajinštině, recept na Boží milosti a na přírodní barvení vajíček.