Studentský Velehrad se koná na začátku května a přihlašování už běží. Pokud trpíte při snaze nacpat do kalendáře o prázdninách všechny zajímavé akce, máte tak možnost se jedné zúčastnit ještě v akademickém roce. Prodloužený víkend zajistí, že se cesta vyplatí i ze vzdálenějších koutů republiky, a vedoucí přípravného týmu, Marie Hanušová, zve na akci i ty, kdo nemají žádnou partu, ke které by se přidali. Na jaké hosty a Workshopy se letos můžete těšit?

Ti, kdo jezdí na Studentský Velehrad opakovaně, asi vědí, co mohou čekat. Pojďme tuto akci představit pro ty, kdo o ní zatím jenom slyšeli. Jak dlouho se vlastně koná?

Studentský Velehrad se koná jednou za dva roky a letos připravujeme už sedmnáctý ročník, takže je to určitě akce s dlouhou tradicí. Je to setkání vysokoškoláků a mladých pracujících, kteří sem přijedou vytvořit takové velké společenství a kteří tady prožijí svůj čas v rámci přednášek, workshopů, koncertů, společenských večerů, ale samozřejmě také v modlitbě, duchovních rozhovorech a na mších.

Důležitou část tvoří také čas v tzv. skupinkách, kde je prostor pro diskuzi s vrstevníky a společné sdílení. Zamýšlet se budou jednak nad předpřipravenými tématy jednotlivých dnů, které vycházejí z našeho hlavního tématu „Zde jsem“, ale i nad dalšími, se kterými účastníci na SV přijedou.

Kdo přišel s nápadem podobnou akci vytvořit a kdo stojí za její za její současnou podobou?

První Studentský Velehrad se konal již v roce 1992 a již od prvního ročníku je spojen s organizací Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika nebo zkráceně VKH ČR, takže vždycky to organizovali mladí studenti a pracující. V našem týmu je nás letos jednadvacet a jsme z celé (nejen) České republiky – od Liberce až po Bratislavu. Jsou mezi námi studenti, tak i pracující. Všichni to dělají ve svém volném čase bez nároku na jakoukoliv odměnu, celé je to tedy dobrovolnický projekt.

V roce 1992 tuhle akci někdo vymyslel, nebo inspirace přišla ze zahraničí? Co bylo hlavním cílem?

Silným momentem, který u některých studentů odstartoval vnitřní běh myšlenek, které následně přerostly v realizaci samotné akce, byla návštěva papeže Jana Pavla II. v roce 1990. Nejprve to vedlo k zakládání VKH v Praze, Olomouci, Brně. Inspirace pro takto velké setkání vysokoškoláků přišla ze zahraničí, od studentů a duchovních, kteří sem začali po revoluci jezdit. Myšlenky setkání mladých věřících a jejich společně stráveného času, ve kterém mohou prožívat svou víru, se chopili především studenti z Olomouce, kteří dále do příprav vtáhli i studenty z jiných měst. Záštitu nad akcí převzal tehdejší provinciál jezuitů a otec Tomáš Halík.

Proměnila se za ty roky akce, prochází nějakým vývojem, nebo je na začátku zvolený model stále vyhovující a nebylo na něm co vylepšovat?

Akce určitě jistým vývojem prochází, každý přípravný tým přináší něco ze sebe, co charakter jednotlivých ročníků proměňuje a od sebe odlišuje. Například čtvrtý ročník v roce 1998 přinesl jako první volbu určitého tématu pro dané setkání - téma bylo Student a církev. Nicméně ve svém základu je Studentský Velehrad pořád stejný. Stále jde především o setkání mladých věřících, o vytvoření prostoru pro jejich sdílení, společnou modlitbu a další aktivity, které je mohou duchovně obohatit.

Na co konkrétního se mohou účastníci těšit letos?

Já věřím, že hlavně na tu jedinečnou atmosféru, kterou Studentské Velehrady nabízejí. Doufám, že i letos se našemu týmu společně s účastníky podaří tuto atmosféru vytvořit.

Co se týká konkrétních zajímavých programů, tak je to za mě modlitební večer, který nabídne bohatou škálu různých druhů modliteb, které si budou moci účastníci vyzkoušet. Myslím si, že určitě budou velmi zajímavé přednášky kněze, psychiatra a spisovatele Maxe Kašparů; přednášku bude mít i současný apoštolský nuncius Jude Thaddeus Okolo. Dokonce budeme mít i zahraniční hosty, mezi nimi například bude i Mons. Leo Maasburg, který několik let doprovázel Matku Terezu z Kalkaty. 

Program budou doplňovat také workshopy, které letos budou opravdu pestré, a to od základů českého znakového jazyka přes kontemplaci, workshop chval, diskuzi s tvůrci podcastu Bez filtru až po výrobu vlastních barefootek.

Bude možné se k nějaké osobnosti dostat opravdu blízko, osobně si s tím člověkem promluvit? Třeba když někdo četl od dotyčného člověka nějaký zajímavý text a chtěl by se na něco zeptat, probrat nějakou duchovní otázku…

To je velmi různé. Někteří hosté s námi zůstanou déle i více dní, dokonce budou někteří z nich dostupní i pro duchovní rozhovory či zpovědi. Někteří hosté budou k dispozici jen na přednášku a kvůli svému vytíženému programu budou brzy po jejím skončení odjíždět. Prostor na dotazy samozřejmě bude dán u každé přednášky, ale pokud byste s hosty chtěli probrat něco osobně, doporučuji si je vždy odchytit rovnou po programovém bloku.

U podobných akcí se vždycky ptám: Když je někomu dvacet, nikdy na podobné akci nebyl, jeho kamarádi tam nejezdí a jeho to láká a zároveň má pochybnosti. Co ho tam čeká? Kde bude spát, kde jíst, je všechno nalajnované, nebo je šance, že v každém čase najde něco, co ho zajímá? Co si s sebou musí přivézt? Dostane se přes den na místo, kde bude spát, nebo potřebuje batůžek, aby si vše potřebné na den vzal s sebou? Nejezdí tam všichni v partách, do kterých nezapadne, takže se pak bude cítit ztracený uprostřed davu?

Takové obavy jsou samozřejmě úplně normální, ale nikdo se nemusí bát. Na akci jezdí mnoho lidí samo, aniž by předtím někoho znali. My s tím počítáme a (nejen) proto jsou do programu zařazeny bloky v rámci tzv. animátorských skupinek. Ty rozdělí účastníky na menší skupinky po deseti až patnácti lidech, ve kterých se mohou blíže poznat, seznámit a diskutovat nad tématy jednotlivých dnů. Dále plánujeme i nějaké seznamovací workshopy. Chce to tedy jen vykročit do neznáma, my na druhé straně už čekáme s nataženou rukou. 

V každém programovém bloku je zařazeno minimálně osm různých přednášek a workshopů, které jsou vždy co nejvíce rozmanité. Takže si myslím, že spíše může nastat opačný problém, tedy jak si vybrat jen jeden program. Nicméně je to akce pro dospělé lidi, veškerý program je dobrovolný, každý si sám ve svobodě rozhoduje, čeho se chce či nechce zúčastnit. 

Spát se bude na internátě a ve třídách, podle toho jako variantu si účastníci zvolí při své registraci. Přes den budou pokoje volně přístupné, tedy není potřeba mít obavu, že by se účastníci nedostali během dne ke svým věcem. Stravování bude jako již tradičně zařízeno ve školních jídelnách. 

A co když tam někdo jede primárně s cílem se seznámit, tedy nejen najít spoustu nových kamarádů, ale začít osudový vztah. Nemáte nějaký program zaměřený právě na to?

Žádný speciální program pro hledání partnera či partnerky nepřipravujeme. Pokud se někomu povede seznámit se se svou drahou polovičkou na SV, je to samozřejmě velká radost, ale nepovažuji to za něco, na co bychom měli „uměle“ cílit. Programy s možností seznámení v nabídce jsou (workshop „Na pokec v čajovně“), ale jsou vždy pojaty jako obecné seznamování, tedy hledání kamarádů, poznávání nových lidí, i když zde třeba někdo skutečně potká i někoho osudového…

A pokud někdo našel osudový vztah už před nějakou dobou a už má dokonce i malého potomka, kterého nechce nechat u babičky, zvládne to na Velehradě? Počítá se s touhle možností třeba u ubytování, máte dětský koutek, nebo dokonce možnost hlídání?

Vzhledem k tomu, že se jedná u našich účastníků spíše o výjimečné případy, neřešíme tuto variantu nijak komplexně předem. Pokud je někdo v takové situaci, může se obrátit na náš email ([email protected]), kde společně vymyslíme individuální řešení.

Která vzpomínka na Studentský Velehrad Ti, předpokládáš, zůstane až do pozdního věku? Co si budeš vyprávět s kamarádkami u kafe po padesáti letech?

Předpokládám, že to bude nějaká vzpomínka z SV24, takže se nechám teprve překvapit, jaké zážitky si budu z akce odnášet. Rozhodně si ale už teď odnáším několik důležitých momentů z přípravných víkendových porad, které s týmem máme každý měsíc. Jsou to okamžiky velké vděčnosti a taky uvědomění, jaké neuvěřitelné dary jsem dostala skrze náš tým. 

www.studentskyvelehrad.cz

www.facebook.com/studentskyvelehrad

Fotografie poskytli organizátoři Studentského Velehradu.