Skromný film o muži s velkým srdcem. Další z řady filmů o slavném britském humanitárním pracovníkovi Nicholasovi Wintonovi, jenž v roce 1939 dokázal zachránit 669 dětí z nacisty okupovaného Československa pomocí vlakových transportů, které je dopravily až do Velké Británie. Po snímcích jako byli Všichni moji blízcí (1999), Síla lidskosti – Nicholas Winton (2002) a Nickyho rodina (2011) od slovenského filmaře Matěje Mináče a britského dokumentu Do cizí náruče (2000), ve kterém vypovídali skuteční aktéři, přichází drama Jeden život natočený převážně televizním režisérem Jamesem Hawesem podle scénáře Lucindy Coxon.

Zdroj: Vertical Entertainment

Autoři snímku se zaměřují na známého hlavního hrdinu ve dvou dějových liniích. Ta první se odehrává v Anglii roku 1988, kdy sledujeme starého Wintona v jeho domě s velkým bazénem, obklopeného spoustou starých věcí. Když jeho manželka odjede s kamarádkami na výlet, on začne procházet tyto letité předměty a vzpomínat na časy dávno minulé. Tím se dostáváme do druhé časové roviny, jež zobrazuje mladého muže plného ideálů, který se právě chystá v zimě roku 1938 za svým přítelem Martinem do Prahy, tedy několik měsíců po Mnichovské dohodě. Ihned po příjezdu se mladý Winton setkává s lidmi z dobrovolnické organizace Britského výboru pro uprchlíky z Československa (BCRC). Ti ho zasvěcují do neutěšené situace především pro Židy. Díky nim také navštíví jeden z mnoha utečeneckých táborů, kde jsou především lidé ze Sudet, kteří utekli před nacisty. A právě zde se mu v hlavě zrodí myšlenka, pokusit se zachránit nebohé děti z tíživé a nebezpečné situace.

Zdroj: Vertical Entertainment

Film střídá zmíněně narativy, tak jak potřebuje a jak se mu hodí, ovšem nepůsobí nijak zmatečně či nepřehledně. Naopak jsou velmi jasné a uspořádané, takže neruší diváka při sledování snímku. Zejména v případě mladší verze Wintona a jeho kroků je patrný zřetel na srozumitelnost a větší přímočarost ve vyprávění. Snímek vykresluje hrdinu, který sice měl hodně ambicí a sil, ale bez pomoci svých blízkých a rodiny by nedosáhl ničeho. Ukazuje, že v první řadě to byla ohromná byrokratická práce, která by bez zmíněných lidí a peněz nebyla vůbec možná. Pro každé dítě do sedmnácti let bylo nutné obstarat náhradní rodinu ve Velké Británii a zaplatit kauci ve výši padesáti liber a až poté vyřídit britské vízum a povolení k pobytu. V tomto ohledu se do popředí dostává Wintonova matka Babeta, která doma v Británii řešila právě nutné dokumenty. Nutno podotknout, že taktéž Winton větší část příprav na transport dětí trávil v Londýně, kde sháněl jak finanční prostředky, tak vhodné rodiny pro přivezené děti. Kromě zobrazení nutného papírování se film soustředí na samotné emočně vyhrocené transporty dětí, od těch prvních až po ten úplně poslední.

Zdroj: Vertical Entertainment

V pasážích, kdy snímek zobrazuje starého muže, je tempo snímku pomalejší a poklidnější, za to jde mnohem více do hloubky, do myšlenek hlavního hrdiny. Ačkoli Nicholas Winton je pán v důchodu, stále nepřestává pomáhat, což můžeme pozorovat hned v úvodu filmu, kdy počítá drobné, které nashromáždil v kasičkách na pomoc potřebným. Jeho ochotná a laskavá povaha se nemění ani nástupem vyššího věku. Na druhou stranu vidíme v jeho očích jisté výčitky svědomí, že nedokázal před lety zachránit více dětí a ani v současné situaci nemůže pomoci všem.

Zdroj: Vertical Entertainment

Ruku v ruce ve vylíčení osobnosti Nicholase Wintona jdou také oba herečtí představitelé, kteří ho hrají. V mladší verzi to je neznámý herec Johny Flynn, jenž ho nehraje vůbec špatně, jen jeho postava nemá dostatek prostoru k vyjádření svých pocitů či motivací. Zato téměř osmdesátiletý Winton v podání herecké legendy Antonyho Hopkinse je trochu jiná káva. Jeho obrovské charisma a herecké kvality vytváří z dané postavy mnohem zajímavější a obsáhlejší osobu, která dokáže vyjádřit mnoho emocí i povahových vlastností. Vrcholem hereckého představení i samotného filmu je proslulá scéna, kdy se Winton v televizním pořadu That’s Life setkává s dnešními „dětmi“, které před padesáti lety zachránil.

Zdroj: Vertical Entertainment

Snímek Jeden život je mimo jiné velmi zručně natočen, což se týká také dobových kostýmů nebo výpravy. Potěší rovněž české lokace, díky čemuž ve filmu uslyšíme češtinu. Jedná se o velmi kvalitní dílo, které díky skvělému Antonymu Hopkinsovi, ale i díky práci dalších skvělých herců ve vedlejších rolí, připomíná to nejdůležitější, tedy, že každý zachráněný dětský život má cenu zlata.


 

Jeden život                                                                           Hodnocení: 75%

 

Velká Británie, 2023, 108 min           

                                                           

Režie: James Hawes
Scénář: Lucinda Coxon
Kamera: Zac Nicholson
Střih:  Lucia Zucchetti 
Hudba: Volker Bertelmann
Hrají: Anthony Hopkins (Nicholas Winton st.), Johnny Flynn (Nicholas Winton ml.), Helena Bonham Carter (Babeta Winton), Jonathan Pryce (Martin Blake), Lena Olin (Grete Winton), Romola Garai (Doreen Warriner), Alex Sharp (Trevor Chadwick), Adrian Rawlins (Geoff), Samantha Spiro (Esther Rantzen), Marthe Keller (Betty Maxwell), aj.