Podle počasí máme jaro už několik týdnů, ale to pravé, astronomické jaro přijde až za pár dní. V téhle souvislosti se pak samozřejmě nabízí pustit se do jarního úklidu. Kromě toho ale můžete během jara dělat a zažívat spoustu jiných věcí. Připravili jsme pro vás několik tipů na jarní aktivity.

Ilustrační foto: Pixabay - OnzeCreativitijd

Jarní úklidová výzva

Schovat zimní oblečení a lyže, umýt okna… Ne nadarmo se na jarní úklid klade takový důraz, takže ho tady nemůžu vynechat. Po zimě je potřeba naše obydlí trochu provětrat, protože od posledního velkého – předvánočního – úklidu už uběhla dlouhá doba. Pokud jako já nejste zrovna organizační typ a při uklízení většinou zoufale stojíte uprostřed místnosti, nevíte, odkud začít, a vytváříte akorát ještě větší nepořádek, můžete zkusit nějakou úklidovou výzvu, nebo uklízet podle předpřipraveného harmonogramu. Návod na jarní úklid si tak můžete stáhnout zdarma třeba od Fleppi nebo od Úklidu pro klid, kde najdete spoustu dalších uklízecích tipů. Zkusit můžete i dubnovou vyhazovací výzvu od Zónového úklidu.

 

Jarní tvoření

Nápadů na jarní tvoření je plný internet, především Pinterest, takže záleží jen na vás, čím si budete chtít ozdobit interiér či zahradu. Inspiraci na tvoření s dětmi najdete třeba na stránce Nápady pro Aničku nebo Máma do deště. Pustit se ale samozřejmě můžete i do malování vajec, které můžete použít jako dekoraci, nebo na Velikonoční pondělí rozdávat koledníkům. Tipů, jak na krásná velikonoční vajíčka, opět najdete spoustu. Zkuste třeba ty u Kudy z nudy.


Pěstujeme

Jaro je úplným rájem zahrádkářů a pokud nějakou zahradu máte, čeká vás spoustu práce i zábavy. Pokud váháte, co všechno ještě vysadit, pomůže vám s tím třeba stránka Pěstík. Vypěstovat si ovšem můžete spoustu věcí i doma, poradí vám třeba web Maminka. Velmi populární na pěstování uvnitř jsou například microgreens, což jsou různé bylinky, které se sklízí při prvních lístcích a obsahují velké množství vitamínů a antioxidantů. V případě, že máte rádi futuristické vychytávky a chcete pěstovat doma v bytě, budete možná chtít investovat do chytré zahrádky od Apple.

Ilustrační foto: Pixabay - sadasdasd

Poutě

Bez teplé bundy a termosky s horkým čajem to nejspíš ještě nepůjde, ale počasí už konečně dovoluje vyrazit na pouť. Může být děkovná, prosebná, individuální v tichu i skupinová s rodinou, přáteli či lidmi z církevního společenství. Pokud nechcete jít sami, můžete to být právě vy, kdo nějakou pouť ve vaší farnosti zorganizuje. Tipy na poutní a jinak zajímavá místa včetně možností ubytování najdete například na webu cirkevnituristika.cz.

Pokud vás láká pouť do Santiaga de Compostela, ale vaše časové možnosti a okolnosti vám v tuhle chvíli neumožňují se na cestu vydat, můžete si alespoň krátký úsek projít po některé ze šesti českých částí této cesty. Trasy vedou přes zajímavá místa po starých zemských stezkách, podél řek i skrze skalní města. Jednotlivé trasy najdete na webu Ultreia.cz.

 

Křížové cesty

S poutěmi tak trochu souvisí i křížové cesty, které najdete venku v přírodě a budou časově mnohem méně náročné než poutě. Právě teď v postní době bude mít modlitba křížové cesty mnohem hlubší význam a stane se přípravou na Velikonoční události. Modlitby křížové cesty najdete například na webu modlitba.cz nebo pastorace.cz.

 

Pašije

U Velikonoc ještě chvíli zůstaneme, protože při bohoslužbách již brzy uslyšíme pašije. Kromě čtení či zpívání pašijového příběhu můžete zhlédnout i pašijové hry, třeba v podání ochotníků. Náročnější milovníci kultury mohou vyrazit třeba na Janovy pašije podle Johanna Sebastaiana Bacha v podání Symfonického orchestru hlavního města Prahy. 

Pokud to máte do koncertních sálů daleko, může hudba přijít za vámi:

J. S. Bach: Janovy pašije

Matoušovy pašije

J. S. Bach: Matoušovy pašije

Bohuslav Martinů: Řecké pašije

The Plastic People of the Universe: Pašijové hry

A když už sedíte u počítače, nemusíte zůstávat jen u hudby:

Víťa Marčík - Moravské pašije

Diecézní setkání mládeže s otcem biskupem Pavlem v Žarošicích (2023). Foto: Petr Hrabovský (Člověk a víra)

Potkej se s biskupy

Diecézní setkání mládeže s biskupy se v některých diecézích konají před Květnou nedělí na jaře, jinde na podzim před slavností Ježíše Krista krále. V březnu tak můžete vyrazit na setkání s otcem biskupem do Plzně ve dnech 22. – 23. března 2024, kde se toto setkání nazývá LOG IN!. Mládež královehradecké diecéze se sejde v sobotu 23. března v Hradci Králové. Na programu těchto setkání bývají přednášky, workshopy, bohoslužby i adorace. Konkrétní informace, kdy a kde se u vás koná setkání s otcem biskupem, najdete u (arci)diecézních center mládeže vaší diecéze.


Dobrovolnictví

Dalším skvělým způsobem, jak smysluplně využít svůj čas, je dobrovolnictví. Neuškodí mezi vším tím běháním po brigádách dělat v postní době něco jen tak bez očekávání (finanční) odměny. Nemusíte se na dlouhé měsíce upisovat jako dobrovolník nějaké organizaci. Nejspíš bude potřeba po zimě trochu zkulturnit farní zahradu nebo udělat před Velikonocemi generální úklid kostela a připravit Boží hrob. Možná také máte ve farnosti nebo ve sboru někoho, kdo ocení nějakou pomoc – třeba právě při jarním úklidu, nebo v podobě pohlídání dětí (při jarním úklidu).


Plánujte léto

K létu jednoznačně patří festivaly. Ty křesťanské navíc bývají doplněné bohatým doprovodným programem, přednáškami i modlitbou. Pár dní před začátkem akce však bývá vyprodáno, takže se vyplatí už teď na jaře s předstihem pořídit vstupenky. 22. až 26. července můžete vyrazit třeba na Vysočinu do Slavíkova na KristFest. O měsíc později, 22. až 24. srpna, vás na Vsetíně čeká festival UNITED. Na Slovensko můžete vyrazit například do Trnavy na Festival Lumen, který se koná 7. a 8. června.

 

Tip na knihu: Šikmý kostel 3

Dlouho očekávaný třetí díl knižní série Šikmý kostel od Karin Lednické vyjde 18. dubna. Pokud patříte k fanouškům tohoto románového příběhu z česko-polského pohraničí, už teď si knihu můžete předobjednat u všech dobrých knihkupců. V rámci jarního putování se pak můžete vypravit přímo do Karviné ke kostelu svatého Petra z Alkantary, který je právě oním šikmým kostelem.


Tip na film: Jeden život

V kinech právě teď promítají životopisný snímek Jeden život (One Life) o siru Nicholasi Wintonovi. Tento britský humanitární pracovník pomohl před vypuknutím druhé světové války uprchnout z okupovaného Československa stovkám židovských dětí. Film Jeden život měl premiéru 1. února, proto s návštěvou kina příliš neotálejte a využijte ještě posledních projekcích, na kterých je možné tento snímek zhlédnout.