Setkání Visegrádské čtyřky bylo důležitým tématem minulého týdne - ať už novinových titulků nebo vtipálků. Jestli má V4 stále smysl a proč se Fiala s Tuskem na společné fotce tvářili, jako by tam nechtěli být, se dozvíte v pořadu V souvislostech televize Noe. A pokud vás mezinárodní politika zas tak nebere, protože třeba míříte výš, nesmíte minout povídání o Měsíci, který vám dopodrobna rozebere náš oblíbený brněnský fotograf Pavel Gabzdyl, který je (a to jste určitě netušili) hvězdář!

zdroj: TMBK

Úterý 5. března

Otazníky kolem Jana Nepomuckého
Uřízli mu jazyk a hodili ho do řeky. Už z tohoto strohého popisu se dá dobře uhádnout, o kom je řeč - o Janu Nepomuckém, který byl generálním vikářem pražským v době vlády Václava IV. a od zmíněného panovníka vytrpěl hodně bezpráví - až to skončilo umučením a svržením jeho těla z Karlova mostu.

V souvislostech - Daniel Šitera: Má V4 smysl?

V tomto týdnu se v Praze sešli premiéři zemí sdružených v rámci V4. Co jednání přineslo? Jak byla přijata skandální slova Roberta Fica dotýkající se agrese Ruska na Ukrajině? A má toto středoevropské uskupení ještě smysl, když se nedokáže shodnout na postoji ke konfliktu na Ukrajině? O V4 bude mluvit Daniel Šitera z Ústavu mezinárodních vztahů Praha.

Středa 6. března

Hisstorky: Nevěděla jsem, že se blížím k vyhoření
Být pro věc zapálený je v pořádku, ale jak se říká, oheň je dobrý sluha, nicméně špatný pán, a platí to bohužel i v našich životech. Čím dál víc lidí ztrácí iluze a chuť něco dělat a blíží se tak vyhoření. V pořadu se o svou zkušenost podělí Lenka, která nakonec vyhrála. 

Okřídlení sousedé: Život s čápy
Tažní ptáci mě odjakživa fascinovali. Jak dokážou přeletět tisíce kilometrů hor, moří a pouští a vrátit se zpátky na stejný komín, do stejné stodoly? Další díl "ptačího" pořadu vám přiblíží, jak je to s čápi, zdaleka ale nebude jen o jejich cestách do teplých krajin. 

Čtvrtek 7. března

800 let Sekulárního řádu svatého Františka

Už osm století žijí sekulární františkáni ve světě. Nepozorovaně. Jako špetka soli v bochníku chleba, jenž s Boží pomocí zázračně zasytí zástup... Dokument sleduje počátky a současnost řádu ve světě i v našich zemích. Od svatého Františka s kutnou z hrubé látky až po dnešní terciáře s breviářem v mobilu. 

Hlubinami vesmíru s Mgr. Pavlem Gabzdylem: Příběh Měsíce
Pavel Gabzdyl je momentálně nejslavnější brněnský fotograf. V hledáčku má zajímavé a nevšední pohledy a jeho Neuvěřitelné Brno je občas opravdu k neuvěření. Věděli jste ale, že pracuje na hvězdárně? (Já to zjistila právě teď.) V pořadu bude mluvit tentokrát ne o Brně, ale o Měsíci - o jeho kráterech, vzniku a samozřejmě odvrácené straně

Pátek 8. března

Magdaléna, zbavená hanby
Marie Magdalena Ježíše následovala od chvíle, kdy ho poznala, a stala se tak svědkem spousty setkání a zázraků. Především ale viděla, jak ten tesař z Nazareta mění lidi kolem sebe, jejich pohled na život, na ostatní, jak jim projevuje lásku a porozumění - a pak si uvědomila, že zcela změnil i ji...

Kulatý stůl: Jak stárnout bez předsudků
Stárnutí je sice přirozené, ale že bychom z něj byli kdovíjak odvázaní, to ani ne. Jak se s rostoucími čísly popasovat s grácií a beze strachuu rozeberou hosté kolem kulatého stolu. 

Sobota 9. března

Dekalog VII.: Sedmé přikázání
Majce se před lety přihodila menší nehoda a narodila se jí dcera - ta ale neví, že Majka je její maminka, považuje ji za sestru. Mateřský cit ale nepolevuje a Majka i s dítětem uteče na venkov, aby s otcem mohli žít jako rodina. Teprve v té chvíli se to ale začne opravdu komplikovat...

Neděle 10. března

Bella
Každý občas někam přijdeme pozdě, Nina ale chodí pozdě pravidelně a navíc do práce. Jejímu šéfovi dojde trpělivost a před všemi kolegy ji na minutu vyhodí, spolu s ní ale odchází i jeho vlastní bratr, který se rozhodne Ninu podpořit a utěšit. Prožijí spolu krásný den, kdy se začnou jeden druhému otevírat a nakonec si svěří i svá temná tajemství...

Pondělí 11. března

Střípky z ostravské archeologie: Příběh jedněch kamen
Pořádné kachláky jsou můj tajný sen. Hřejí, dá se na nich vařit, sušit a vydrží jet celé hodiny na jedno poleno. Zároveň patří k častým a velice důležitým archeologickým nálezům. Pořad sleduje příběh právě jedněch takových.

Příběhy odvahy a víry: Profesorka Valentina Puziková - 80 let tajnou řeholnicí
Valentina Puziková byla vynikající specialistkou na tuberkulózu a zároveň tajně sestrou Ignácií. Své sliby skládala během osudných porevolučních let, kdy v Rusku byla víra potlačována často násilně. To ji ale nezastavilo a prožila celý svůj život tak trochu dvojmo.