V roce 1990 bylo v naší zemi všechno jinak, hlavně ve velkých městech, kde na změny všichni čekali a rychle využívali nově získané svobody. Mimo jiné se brzy zjistilo, že v poměrně nehezké ulici v Praze je schovaný kostel, který dostal do péče kněz, který ještě nedávno v Čechách veřejně působit nesměl. Atmosféra radostné sounáležitosti, ke které se jinde dopracovávali dalších dvacet let a někde se k ní nedopracovali dosud, tam byla i v těch ještě nesmělých dnech už jasně přítomná. Kněz působící v kostele sv. Gabriela na Smíchově ji nepřivezl ze Západu, odkud by se snad vrátit - přinesl si ji z kriminálu, kam ho dovedla jeho statečnost. Tím knězem byl Václav Malý, dnešní pomocný biskup pražský. Víc o něm se dozvíte v dokumentu televize Noe.

zdroj

Úterý 27. února

Když vyschnou studny

Voda je život, o to víc v místech, kde panují vysoké teploty a nehostinné podmínky. Okres Marsabit v Keni trpí silným suchem, kvůli kterému vysychají studny i řeky. Salesiánská misie v Korr se snaží pomáhat místním, kteří trpí nejen nedostatkem pitné vody, ale také léků a jídla. 

Oto Mádr
Na kněze byl vysvěcen během druhé světové války, v padesátých letech ho odsoudili na doživotí, po patnácti letech pustili, byl pravou rukou kardinála Tomáška a až do revoluce si nemohl být ničím jistý. Na kněze Otu Mádra si ale nepřišli ani nacisté ani komunisté a on zůstal ve své víře vždy pevný a inspirativní pro ostatní. 

Středa 28. února

Dopisy z rovníku

V roce 1982 umírá v dalekém jihoamerickém Ekvádoru Vincenc Janda, salesiánský koadjuktor a misionář, který tam působil dlouhých 51 let. Po jeho stopách se třicet let po jeho smrti vydává se štábem televize Noe jeho neteř, aby zjistila, že odkaz dona Vincence Jandy je stále živý.

Noční univerzita: Martin Pavlík - Trojí zklamání
Zklamání je součástí života a někdy může být i celkem užitečné. Patří také k víře? Smí se v církvi přiznat ztráta iluzí o spoluvěřících, o sobě samých či dokonce o Bohu? Je zklamání nezbytné, nebo se mu lze vyhnout? A umíme o něm otevřeně mluvit? Svým zamyšlením vás snad nezklame kazatel Martin Pavlík.

Čtvrtek 29. února

Na větrné hůrce

Příchod nového života do rodiny může být důvodem strachu. Zvládneme to? Dokážeme mu připravit dobré zázemí, být vždy milujícími rodiči, vychovat z něj řádného člověka? Obavy snad pomůže rozptýlit dokument o rodině, ve které se takto obávali jedenáctkrát. 

Pod lampou s Václavem Malým: Pravda je víc než kariéra
Rok po vysvěcení na kněze podepsal Chartu a byl jedním ze spoluzakladatelů VONS - Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, krátkou dobu strávil bez soudu ve vězení, po propuštění pracoval jako zeměměřič a topič, podílel se na založení Občanského fóra a moderoval listopadová shromáždění. Komu patří tenhle pestrý život? Seznamte se, Václav Malý, pomocný biskup pražský.

Pátek 1. března

Neoblomný kardinál

Tento týden je v našich tipech týdnem odbojných kněží. Tím pátečním je poněkud kontroverzní osoba zahřebského arcibiskupa Aloysia Viktora Stepinaca. Jaký byl muž, kterého po druhé světové válce soudili z kolaborace s nacisty a papež Jan Pavel II. ho v roce 1998 beatifikoval? V dokumentu vypovídají pamětníci a očití svědci.

Rybář
Některé lidi ani nevnímáme, přestože jsou stále s námi, starají se o nás a pomáhají nám. Takový je lampář Ivo - každý večer rozsvěcí pouliční lampy a navíc se stará o rybáře Noaha. Ten každý den odchází chytat ryby, aniž by věděl proč a Iva si moc nevšímá. Příliš pozdě zjistí, jak byl v jeho životě důležitý...

Sobota 2. března

Poslední království draků

Národní park Komodo je poslední místo na Zemi, kde vládnou mohutní draci - varani. Vypadají možná neškodně, zdání však klame a jsou nebezpeční podobně jako trojhlavé saně. Matej a Zuzana Dolinayovi vám tyto majestátní a trochu strašidelné tvory představí v unikátním dokumentu.

Dekalog VI. - Šesté přikázání

Plachý poštovní úředník Tomek je posedlý smyslnou a promiskuitní Magdou z protějšího domu. Sleduje ji dalekohledem, začne se jí plést do života a posléze se odhodlá odhalit jí své city. Soudí totiž, že je osamělá a potřebuje něhu. Není ale radno vkládat jiným myšlenky do hlavy, můžou se dost lišit od skutečnosti...

Neděle 3. března

Sirotci Velké války
Války nejsou jen o bitvách, velkých vítězstvích a drtivých prohrách. Jsou především o lidech, kterým ničí životy - o zraněných lidech na těle i na duši, o vojácích, kteří přijdou o život, o jejich rodinách, o sirotcích, kteří po nich zůstali... 

Náš papež
Italský dokumentární film přibližuje historii rodiny Bergogliovy, která se v roce 1929 vydala na lodi do Buenos Aires, aby v Argentině našla nový domov. Tam se také narodil Jorge Mario Bergoglio, dnešní papež František...

Pondělí 4. března

Příběhy odvahy a víry: Osud Anny Abrikosové - Slib oběti

Ruska Anna Abrikosová se svým mužem Vladimírem konvertovali ke katolické víře, založili katolickou farnost východního ritu a dominikánskou komunitu. Po ruské revoluci byla zatčena, trpěla a zemřela pro své náboženské přesvědčení. Dala tak světu výjimečný příklad svatosti.