Jídlo je nezbytné k životu. Mělo by lidem přinášet radost. Přesto jsou s ním spojené problémy. Kdo nemá peníze, má jídla málo a trpí. Kdo ho může mít dost, často si ho musí odříkat kvůli své váze nebo zdraví. A někdy se do přístupu k jídlu promítají úplně jiné bolesti, bolesti duše. Pokud trpí duše, lze umřít hlady mezi plným špajzem a ledničkou. Jak pomoci, pokud někdo blízko nás začne bez objektivních příčin odmítat společné jídlo? Odpověď hledá dokument televize Noe.

Zdroj: Když bolí duše: Poruchy příjmu potravy | TV Noe

Úterý 6. února

Kaplani naděje - sestra Anna Vendula Malichová

Nemocnice Milosrdných sester svatého Karla Boromejského v Praze otevřela své dveře potřebným nemocným roku 1854. Celkem tu slouží sedm kaplanů a kaplanek a na jejich počínání dohlíží a budoucí kaplany také pilně školí Anna Vendula Malichová, řeholní sestra z Kongregace Milosrdných sester svatého Karla Boromejského, která nás tímto dílem provede.

Libérie – Rýmy a rytmy Libérie

Jméno této zemičky na západním pobřeží Afriky možná vykutáme ze zavřeného šuplíku s nápisem Zeměpis. V osmdesátých letech se jí ale přehnal konflikt, kterému sami Liberijci říkají třetí světová válka a ze kterého se dodnes nevzpamatovali. Dá se ostatně z něčeho takového vzpamatovat za tak krátkou dobu? Vždyť občanské války skončily teprve před dvaceti lety.

Středa 7. února

Poklad z Jelínkova domu

Krátké video ukazuje dlouhý příběh. Zabývá se hromadným mincovním nálezem z roku 1965. Poklad dává nahlédnout do jednoho z tíživých okamžiků třicetileté války a je výjimečný i tím, že možná známe i jméno člověka, který mince do skrýše ukryl.

Kambodža pohledem zblízka

Chudá a zubožená Kambodža se dosud jen zvolna vzpamatovává z hrůzovlády diktátora Pol Pota a neutěšená politická a ekonomická situace nejvíce dopadá na mladou generaci. Sledujeme příběh dvacetileté dívky Sokkheng, kterou z bídy zachránila možnost studia v Salesiánské hotelové škole.

Čtvrtek 8. února

Filipíny – Tajfun Haiyan

V roce 2013 zasáhl Filipíny tajfun Haiyan, který si vyžádal mnoho obětí a způsobil velké škody na majetku. Dokument popisuje události katastrofy na ostrově Leyte a to, jak byla infrastruktura postupně obnovena ve spolupráci s místními lidmi, dobrovolníky a arcidiecézí a ukazuje, že i v největší beznaději je stále kapka naděje. 

Mexiko - země indiánů
Jak se rodilý Moravák dostane mezi mexické indiány? Dají se aplikovat poznatky z jihomoravského katolictví mezi potomky tajuplných Mayů? To se dozvíte v dokumentu Papežských misijních děl. 

Pátek 9. února

Lidé z cest

„Charismatická pedagožka ve své době váhající mezi kariérou klavíristky a bioložky, matka tří synů, vedoucí váš pohled daleko za hranice všeho měřitelného a zbadatelného.“  Tak vidí svého hosta Marek Orko Vácha. I vy máte možnost seznámit se s vědeckou pracovnicí a učitelkou Jindřiškou Fišerovou.  

Zelená poušť

Postupná likvidace deštného pralesa by nás zdánlivě tady, na druhé straně světa, nemusela bolet, opak je ale pravdou. Nejenže se mu neříká plíce planety pro nic za nic, navíc v něm žijí desítky, stovky živočichů a rostlin, kteří nežijí nikde jinde. Až budete příště držet v ruce Nutellu, vzpomeňte si na to, kolik druhů kvůli ní přišlo o domov, a nejspíš vás přejde chuť. 

Sobota 10. února

Když bolí duše: Poruchy příjmu potravy

Poruchy příjmu potravy jsou onemocnění opomíjené a podceňované podobně jako jiné duševní poruchy. Že tento zdraví i život ohrožující problém může potkat každého bez ohledu na věk či pohlaví vysvětlí psychoterapeutka Vladimíra Osadníková.

Dekalog III.: Třetí přikázání
Osamělá Ewa vyláká bývalého milence Janusze od štědrovečerního stolu pod záminkou, že zmizel její manžel. Až do rána ho hledají po vánoční Varšavě a bez přiznání hrají na sebe hru, která maskuje Ewinu samotu.

Neděle 11. února

S chutí přes práh: Dcery Božské Lásky v Opavě
Nevíte, co vařit? Mrkněte na kulinářskou show v netradičním ponětí - tým TV Noe objíždí různá společenství a zatímco jinde běží "Peče celá země", tady můžeme bez nadsázky říct "Vaří každá řeholnice". Co si sestřičky z opavského Mariana připravily pro diváky a co dalšího na vás čeká?

Pondělí 12. února

Outdoor Films s Markétou Hanákovou: S kardiostimulátorem do velehor

Sportujete? Cestujete? Chodíte po horách? Někteří z Vás určitě ano, někteří možná ne. A někteří by i rádi, ale jsou tu zdravotní potíže, věk a spousta dalších překážek. I se zdravotním omezením je ale možné podnikat nadlidské výkony. Nevěříte? Markéta Hanáková Vám to v tomto dílu pořadu Outdoor films dokáže.