V televizi sledujeme záběry rozbořených měst, na nárožích vídáme fotografie unesených lidí. Nic z toho se nás bezprostředně netýká. Můžeme se angažovat, ale nemusíme. Většina z nás si nepamatuje větší problémy naší republiky, než je občasné zdražení nebo jednou za mnoho let povodeň. Pořád ale mezi námi žijí lidé, kteří si pamatují doby, kdy člověka i v naší zemi mohl probudit křik a výstřely, kdy mohl člověk během chvíle přijít o domov, o blízké lidi, o budoucnost, jak si ji do té doby představoval. Stačilo k tomu třeba být členem řeholního společenství. Jak ovlivnila Akce K v roce 1950 životy pěti řeholníků ukazuje dokument televize Noe.

zdroj

Úterý 13. února

Kde končí Evropa I.: Balkán - Sarajevo, Bělehrad, Záhřeb
Balkán je... Balkán. Nese v sobě spoustu nedořešených problémů z minulosti ne až tak dávné a to se propisuje i do mladší generace, která válku a rozpad Jugoslávie nepamatuje. Jak tito mladí vnímají dědictví svých zemí, trauma svých rodičů?

Mosambik – Jsem vnitřní uprchlík
Cabo Delgado, jméno, které nikdo nezná a které je spojené s válkou, mrtvými a vysídlenými. Jedná se o provincii v Mosambiku, ve které už přes pět let operují islamistické extrémistické skupiny a také Wagnerova skupina. Krom okolních států se situaci snaží pomoci i katolická církev.

Středa 14. února

P. Vojtěch Kodet - Postní obnova
Postní doba letos přišla celkem záhy a kromě duchovních obnov naživo (pokud pořád hledáte tu pravou, mrkněte na signálech do akcí) si můžete pustit i „ducháče“ na Noe. Vedl je páter Vojtěch Kodet na téma modlitby, půstu a almužny. 

Živě s Noe: Popeleční středa
Moderátorka Kateřina Kempná vás provede Popeleční středou - jak ji prožít, co jste možná v dění v církvi minuli a dost možná se dočkáte i zajímavého hosta. 

Čtvrtek 15. února

Kulatý stůl: Žít udržitelně(ji)?
Laudato si není jen hezká písnička, ale především encyklika papeže Františka zaměřená zeleně - tedy ekologicky. Jak žít zodpovědně vůči sobě, druhým lidem a přírodě? Jak být vnímavější vůči strádajícím bližním v jiných částech světa i vůči planetě? Na to se bude Irena Pulicarová ptát ekoložky Ráchel Veselé, skauta a pedagoga Jiřího Zajíce a koordinátora české pobočky iniciativy Františkova ekonomika Josefa Zvoníčka.

Stíny barbarské noci

Akce K proběhla v dubnu roku 1950 a měla jediný cíl - zlikvidovat mužské řehole v Československu a zabrat církevní majetek. Byla úspěšná především jako ukázka toho, co komunistická vláda dokáže. Dokument sleduje pět řeholníků, kterým noc z 13. na 14. dubna zásadně změnila život. 

Pátek 16. února

Jak si mě našel Antonín z Padovy

Netradiční umělecký dokument o svatém Antonínovi z Padovy vás zavede na důležitá místa místa ze světcova života. V autobiografickém dokumentu pátrá Tomáš M. Cigánek po velikánovi z Padovy, který velmi zvláštně zasáhl i do jeho života. Ve snímku, který vznikal několik let a natáčel se v řadě zemí, promlouvá i jeden z nejvýznamnějších Antonínových životopisců Vergilio Gamboso.

Cesta kříže: Křížová cesta v hudbě a obrazech
Křížová cesta se dá zvládnout i od televize. Schola z ostravských Mariánských hor vás provede křížovou cestou Magdaleny Bernadyové a Kamily Mecové a vy tak můžete dojít cestou kříže až na Golgotu. 

Sobota 17. února

Život podle Emily
Krtečka zná každý, dokonce i jeho autora. Co ale „paní Krtečková“? Jak se žilo Emilii Milerové vedle slavného manžela? Emotivní vyprávění jediné protagonistky, spolužačky Václava Havla, sufijky, naivní malířky, obdivuhodné znalkyně přírody, milovnice čínské kultury, pamětnice „zlatých časů“ českého kresleného filmu – to je třičtvrtěhodinový film, kde promluví i Zdeněk Miler a kde jsou poprvé použity unikátní záběry z jeho setkání s americkým astronautem A. Feustelem, který v r. 2011 vynesl speciálně vyrobeného Krtečka do vesmíru.

Dekalog IV.: Čtvrté přikázání
Po odletu otce na služební cestu najde vysokoškolačka Anna v bytě obálku. Z dopisu její zesnulé matky vyjde najevo, že Michal není jejím otcem. Šokující zjištění ji přivádí do rozpaků: žila a žije s cizím mužem, kterého milovala a miluje opravdu jen jako otce?

Neděle 18. února

Poutníci času s Terezou Robinson
Každá desátá rodina v České republice si vyslechne zdrcující zprávu o tom, že jejich dítě má vážnou nemoc, ze které se nikdy nevyléčí, nebo na ni dokonce zemře. Mezi takto těžce zkoušené rodiče patří také Tereza Robinson, které se narodil syn Ondřej s těžkou komplexní srdeční vadou. Jeho maminka pak založila organizaci „Srdcem Robinson“, která rodinám s vážně nemocnými dětmi pomáhá žít život naplno.

Tkaničky

Gadi je „velké dítě“. Mírně retardovaný mladík, nezdolný optimista s nakažlivým smíchem se po matčině smrti musí dočasně nastěhovat ke svému otci Reuvenovi. Ten se svého syna po celý život úspěšně stranil, a tak až odchod Gadiho matky a bývalé Reuvenovy manželky dva odcizené dospělé muže přinutí k hledání opětovné blízkosti. Skrytá láska otce a syna na sebe nedá dlouho čekat.

Pondělí 19. února

Kulatý stůl: Manželské krize a výzvy
V prvních měsících po svatbě nebývá většinou těžké žít v lásce, úctě a věrnosti, jak jsme si slíbili. Zdá se nám to jako samozřejmost. A tak nás první krize často zaskočí. Kdy obvykle přichází? Dá se krizím předejít? A když už obestřou náš vztah, jak se k nim postavit, jak je řešit? Existuje vždycky šance na obnovu lásky a společného života? O tom budeme mluvit se zkušenými odborníky, kteří se věnují párové terapii a manželskému poradenství.