Kdo je následníkem švédského či norského trůnu, ví za hranicemi těchto států nejspíš jen málokdo. Zato nástupnická linie britské monarchie je mnohem známější a neustále plní novinové titulky. Z nějakého důvodů britská královská rodina táhne, čehož využil i Netflix. Loni v prosinci měla premiéru šestá a v tuto chvíli poslední řada seriálu Koruna (The Crown).

Zdroj: Netflix.com

Seriál Koruna sleduje britskou monarchii od sňatku budoucí královny Alžběty s princem Philipem až po smrt princezny Diany. Obsáhne tak opravdu dlouhé historické období a dotkne se mnoha témat a událostí, což z něj dělá zajímavé dílo, které stojí za vaši pozornost.

Ačkoliv by se nabízelo sklouznout k bulvárnímu zpracování, spekulacím a kontroverzím, seriál Koruna se snaží držet v důstojné a uctivé rovině, což se mu daří. Samozřejmě, nebudeme si nic nalhávat, je to seriál od Netflixu a chce být populární, proto je protkaný emocemi a scénáristé jistě mnoho chybějících informací nahradili domněnkami. S ohledem na to, co v souvislosti s britskou monarchií předvádí bulvární média, je Koruna opravdu decentně zpracovaný seriál, ale říkat mu historický dokument nebudu ani s přimhouřenýma očima. Na to až příliš hraje na emoce. 

Aristokratickou atmosféru celého seriálu dokresluje klid, s jakým příběh plyne. Drama se tu odehrává na recepcích či během soukromých rozhovorů při čaji. Opravdu klasických akčních scén je tu pomálu, což je příjemná změna v záplavě amerických trháků. Divák v seriálu Koruna sleduje aristokraty, a i jejich hádky probíhají distingovaně.

Polidštění monarchie

Buď považujete monarchii za přežitek dob dávno minulých, který by se měl zrušit, nebo vás fascinuje život v paláci. Pokud patříte k druhé skupině, seriál Koruna pro vás bude dalším střípkem, který přispívá k romantizaci britské královské rodiny. Přibližuje divákovi členy monarchie jako skutečné lidi, kteří mají své starosti a na jejichž bedra je naložen obrovský pytel zodpovědnosti.

Právě ono lidské vyobrazení jednotlivých postav celého příběhu a spousta emocí je nejspíš to, co diváka tak fascinuje. Seriál se v něm od počátku snaží vyvolat sympatie s královnou Alžbětou, které v pouhých šestadvaceti letech padlo na ramena břímě panování; s princem Philipem, jehož rodinu postihl tragický osud; s princeznou Margaret, která stála ve stínu starší sestry a nedařilo se jí v lásce; s princem Charlesem, který si nemohl vzít ženu, kterou miloval; s princeznou Dianou, kterou podváděl manžel a pronásledovala ji média…

I přes všechny emoce však britská královská rodina nevychází ze seriálů jako parta chudáčků, kterým se v životě nedaří. Seriál dává prostor i jejich nelichotivým a nechvályhodným rozhodnutím a činům, ačkoliv pozitivní vykreslení monarchie přece jen značně převažuje.

Velký smog i Aberfan

Pro mě osobně byly obsahově nejzajímavější první řady seriálu Koruna, které zobrazovaly to, co vnímám jako relativně dávnou minulost. U prvních tří sérií jsem několikrát odbíhala na internet, abych se zvědavě podívala, jestli se tohle opravdu stalo a jak to dopadlo. V tu chvíli byl seriál Koruna zajímavou a nenásilnou exkurzí (nejen) do britských dějin. Divák má tak možnost seznámit se s britskými premiéry a premiérkou, s fungováním parlamentu, s Commonwealthem,  i nahlédnout do pozadí fungování anglikánské církve, jejíž hlavou je britský panovník či panovnice. Nechybí ani velké historické události, jako je sesuv půdy v Aberfanu či velký smog, který zasáhl Británii v prosinci 1952.

Novější řady, především ta poslední, už na mě občas působily trochu zvláštně, protože jsem popisované události zažila, nebo alespoň věděla, jak dopadnou. Když pak sledujete životopisný seriál, který v podstatě nepřináší žádné nové informace a jen rekapituluje známé události okořeněné emotivními scénami, moc vás to nenadchne. V souvislosti s nedávným úmrtím královny Alžběty byla poslední série Koruny pravděpodobně ještě decentnější, než by byla bývala, kdyby byla královna ještě naživu.

Britská monarchie táhne a občas až příliš zásobuje titulní strany zpravodajství a bulváru. Je tak možné, že se za pár (desítek) let dočkáme pokračování. Materiálu nám koneckonců Windsdorové nabízejí opravdu hodně. V tuto chvíli je však víc než dobře, že seriál Koruna končí.

Závěrem však můžu říct, že seriál Koruna je sice v mnoha ohledech decentní, zároveň ale zajímavý počin. Netflix totiž již v minulosti ukázal, že umí opravdu dobré a kvalitní filmy i seriály, a nejinak je to tomu i v případě Koruny. Nechybí špičkoví herci, úchvatné prostředí paláců a zataženého britského počasí… Jen to prosím neberte jako historický dokument, ale spíš jako takovou popularizaci. Je to seriál, ve kterém hrají hlavní roli emoce a drama na královském dvoře.