Bolek Vraný patří ke kmenovým autorům našeho Magazínu. Naživo se s ním můžete setkat během jeho přednášek, a k rozhovoru si pozval i Marek Orko Vácha do pořadu Lidé z cest televize Noe. Pokud chcete vidět, jak vypadá technik, který se zabývá nejen počítači, ale i vírou a křesťanstvím, a při premiéře vám pořad utekl, máte tenhle týden znovu možnost. Adéla Muchová, Benedikt Mohelník a Dalibor Špok se zase sejdou u Kulatého stolu, aby podebatovali nad začínající postní dobou a způsoby, jak ji smysluplně prožít.

zdroj

Úterý 20. února

V souvislostech - Libor Dvořák: Rusko: opakují se dějiny?

Již dva roky trvá agrese Ruska na Ukrajině. Jak situaci vnímá ruská společnost? Uvědomují si občané největší země světa, že se podílejí na agresi, kterou odsuzuje celý svět? A jak je pevná pozice Vladimira Putina, kterého za několik měsíců čekají další prezidentské volby?

Otazníky kolem starých klášterů

Starých klášterů je v naší zemi opravdu hodně. Dnes jsou z nich nemocnice, školy, kanceláře - nebo ruiny. První ránu jim zasadilo josefinské rušení řádů, druhou komunistická moc. Jak je to se starými kláštery dnes bude vyprávět profesor Jihočeské univerzity Martin Weis.

Středa 21. února

Lidé z cest: Bolek Vraný

Bolek Vraný není jen tak nějaký neznámý pán, co bude v televizi. Pro Magazín napsal pár textů a Orko s ním bude v pořadu mluvit nejen o programování, ale především o tom, jaké to je, dostat se k víře až po dvacítce. 

Setkání: Pavla Golasowská - dřevěný kostel v Gutech
O unikátním dřevěném kostelíku by nejspíš vědělo jen nejbližší okolí obce Guty, kdyby po požáru nepovstal doslova z popela. Host tohoto dílu Setkání má navíc ke stavbě osobní vztah. Pavla Golasowská se s diváky ráda podělí o vzpomínky na setkání mládeže během minulého režimu.

Čtvrtek 22. února

Za obzorem: Matyáš Bernard Braun - 340. výročí narození

Matyáš Bernard Braun je pokládán za jednoho z našich nejvýznamnějších barokních sochařů. Podílel se na sochařské výzdobě mnoha nejen pražských kostelů, paláců, zahrad a mariánských sloupů. Jeho nejznámější dílo najdete v Kuksu: pro hraběte Šporka vytvořil slavné sochy Ctností a Neřestí a přírodní areál zvaný Betlém. 

Pod lampou s Alexadrem Dulebou: 21. srpen aneb Proč Rusko opakovaně okupuje sousedy

Říká se, že historie se stále opakuje, a bohužel to častokrát platí. Proč Rusko postupně napadlo většinu svých sousedů? Jak se proti tomu můžeme v budoucnu bránit? Na toto velice aktuální téma bude hovořit host Alexander Duleba ze Slovenské společnosti pro zahraniční politiku.

Pátek 23. února

Kulatý stůl: Doba postní

Co je náplní a účelem postní doby? Co a proč je dobré v postní době dělat nebo nedělat? Jaké formy může mít půst a jaké místo má v tomto čase smíření? Na tyto otázky bude odpovídat teoložka Adéla Muchová, doplní ho dominikán P. Benedikt Mohelník a psycholog Dalibor Špok. 

Sobota 24. února

Dekalog V. - Páté přikázání
Jacek je mladý muž, který v životě nejde zrovna rovnou cestou. Všechno vyústí v tragédii - zabije taxikáře. Ve snaze zachránit si život si sežene nejlepšího advokáta a věří, že mu bude jeho čin odpuštěn...

Oázy Perlového ostrova

Výpovědi a příběhy ze sirotčinců uvádějí diváka do kulturní a sociální situace na ostrově v Indickém oceánu. Jsou svědectvím živé víry nejen představených jednotlivých domů, ale také jejich dětských obyvatel. Dokumentují projekty Papežských misijních děl podporované dárci z České republiky.

Neděle 25. února

U tří Terezií

Jedné deštivé noci se mladý seminarista Jan Delacroix zastaví v zájezdním hostinci „U tří Terezií“, protože se mu po cestě pokazil moped. Seznámí se s jeho majiteli, od kterých se dovídá pohnutou historii tohoto místa. Mladý kandidát kněžství následně prožije dobrodružnou cestu, jež ho přivede až k pramenům spirituality karmelitánského řádu, ale vše nakonec dopadne jinak, než by se na první pohled mohlo zdát…

Setkání: Pavla Lowentalová

Krnov je městem neustálého pohybu lidí, přistěhovalců z českých zemí i zahraničí. A to se dělo v historii tohoto města od nepaměti. Krnovská rodačka diváky provede po místech, kde se spojují příběhy mnoha kultur, po místech, které možná v průvodcích nenaleznete, ale stojí za to je vidět.

Pondělí 26. února

Outdoor Films s Janem Němcem: Mistrem světa na travních lyžích

Lyžujete? Většina z vás nejspíš aspoň jednou - a skoro určitě vždycky na sněhu. Víte, že se dá lyžovat i na jiném povrchu? Nemáme na mysli vodu nebo umělou hmotu, ale trávu. Do studia přijal pozvání pan lyžař, čtrnáctinásobný Mistr světa v travním lyžování, Jan Němec.