Už pár týdnů si sociální sítě dělají legraci z toho, že letos se kryje Popeleční středa s Valentýnem. Někdo možná pokrčí rameny, protože svátek svatého Valentýna neslaví. Jiný si oddechne, protože má výmluvu, proč letos bonbony nekupovat a na večeři do restaurace nechodit. Další vymýšlí chutné bezmasé menu. A možná jsou i tací, kterým to opravdu zkomplikovalo život, protože ten novodobý svátek měl být příležitostí prožít něco hezkého s člověkem, kterého mají rádi, šancí usmířit to smutné, co se v poslední době stalo… a ten druhý člověk možná není věřící a nabídku, že Popeleční středa je velmi vhodná k usmíření i bez slavnostní večeře, nemusí pochopit.

Zdroj: | Člověk a Víra (clovekavira.cz), autor: Vojtěch Hlávka

Jak prožíváte Popeleční středu vy?

Za nás je zásadní na ni nezapomenout - zvlášť, když je tak brzy jako letos. Uvědomit si, že to není běžná středa, ale že bychom se na ni měli trochu připravit, a to nejen změnou jídelníčku.

Druhý moment je právě stravování - zrušit domluvené společné obědy, kávičky nebo posezení v hospodě. Dát si dnes místo guláše smažák moc neřeší, zvlášť, pokud máme smažený sýr raději. Chtělo by to čas určený jídlu věnovat něčemu pro tento den vhodnějšímu. Kdo chce nějaký větší skutek kajícnosti, může zavolat třeba nejméně oblíbené pratetičce. Jen pozor, aby jí motiv vašeho telefonátu nedošel. Bezpečnější může být napsat dopis a poslat ho třeba až před Velikonoci. 😊

Najít si v programu čas na návštěvu kostela. Pokud je to třeba, odhlásit hodinu v tělocvičně. I když je Popeleční středa běžný pracovní den, ochudili bychom sami sebe, kdybychom ji neučinili výjimečnou.

Přijít na to, co si letos odřeknout, aby to pro nás byla opravdu citelná ztráta, ale zase jsme kvůli tomu nezahubili všechny v okolí. Nemá smysl se vzdát kávy a pak se vybourat v autě, nebo si odříct cigarety a večer skončit vyhozený z práce a s žádostí o rozvod v třesoucí se ruce. Videohry? Facebook? Čokoláda? Ranní hodina před zrcadlem? Možností, co omezit nebo na den úplně vynechat je spousta a pro každého to může být něco jiného.

Na Popeleční středu si připomínáme svou hříšnost, snažíme se dodržet všechny předpisy s tímto dnem spojené, ale s tím bychom se neměli spokojit. Nestačí jen nedělat zlo a vyznávat, že se nám to nedaří, je třeba dělat dobro a uvědomovat si, kde máme v konání dobra rezervy. 

A tak i když je Popeleční středa především o odříkání, můžeme ji něčím hodnotným naplnit. Když si odříkat, tak co vyřadit ze šatníku nějaké věci a darovat je? S dětmi lze podobně vybrat několik hraček a odnést je do dobročinného krámku, nebo třeba na pohotovost, kde hračky dávají ošetřovaným dětem. Čas ušetřený na hraní her nebo chatování lze využít smysluplnou četbou. Pokud jsme se těšili na romantický film s partnerem, je možné slaďák nahradit něčím, co nás přivede k zamyšlení. (A nutně to neznamená moralizující nudu, jde najít dost dobrých filmů, které splňují zadání.) 

Ať už chceme trávit Popeleční středu sami nebo ve dvou, můžeme zkusit pustit si k tělu něco, co obvykle ve všední den nezažíváme: ticho. Vyrazit ráno do práce dřív a jít pěšky, jít se projít místo oběda nebo se vydat do přírody ve dvou náhradou za večer v restauraci nebo kině. Nevěřícího přítele do společné modlitby růžence raději nenuťte; nechte na něm, na co bude myslet. Ani vy se nemusíte nutně na veřejnosti bít v prsa. Nejde o to sesbírat své hříchy a zahodit je, ale odstranit překážky mezi námi a Bohem. Pokud bychom veškerý čas věnovali jen hříchům, minuli bychom se se smyslem. Chvíli nemusíme Bohu říkat vůbec nic, jen s ním být.

A co ve čtvrtek ráno? Čeká vás lovení bobříka postu, protože si maso nebo alkohol odříkáte celých čtyřicet dní? Nebo postní dobu tolik neprožíváte a máte volno, další církevní požadavek je až sehnání kočiček na Květnou neděli? To by přece byla škoda. Můžeme si najít online duchovní obnovu, která nám bude chodit do e-mailu. Můžeme si najít vhodnou duchovní četbu, které se v tomto čase budeme věnovat. Půst může být skvělou příležitostí zaměřit se na aktivní konání něčeho dobrého - dobrovolnickou pomoc nebo obnovení kontaktů s lidmi, kteří se nám vzdálili. V dnešní době není problém jednou denně, když ze zvyku míříme do kavárny, obchodu s oblečením nebo sportovními doplňky, zůstat stát před dveřmi a částku, kterou jsme tam chtěli utratit, pokaždé poslat na jeden dobročinný účet. Možná máte v okolí i kavárny nebo hospody, kde lze koupit jídlo nebo pití navíc pro lidi, kteří si je nemohou dovolit. Na jednotlivé dny postní doby si můžeme vymýšlet úkoly, které nás posunou blíž Bohu a lidem. Odřeknout si každý den jeden uštěpačný komentář na sociálních sítích nemusí být vůbec málo. ;-)


Co se nám pro letošek například nabízí?

Sada karet pro postní aktivitu 2024 „Popcorn s Ježíšem“ - Vlčí Doupě (vlcidoupe.cz)

Pokud nechcete sami nic vymýšlet, můžete si koupit papírové karty s tématy z Vlčího doupěte. Letos vám sice dojdou pozdě, ale příští rok je určitě také využijete.

Boží karty - Paulínky.cz (paulinky.cz)

Jiný typ karet, které nejsou speciálně určeny pro postní dobu, ale zase je můžete používat celý rok a seženete je ještě dnes v knihkupectví.

VYTISKNI SI: postní balíček - Bílé místo (mojebilemisto.cz)

Jestli chcete inspiraci včas i za cenu, že si texty budete muset sami vytisknout, nabízí vám možnost Bílé místo.

Malý průvodce postní dobou – Aplikace na Google Play

Elektronická verze brožury s biblickými citáty na každý den postní doby vydávané Diecézním katechetickým centrem Biskupství brněnského, obohacená o biblická čtení a modlitbu na každý den. 

Svatý Augustin: Postní promluvy - Paulínky.cz (paulinky.cz)

Kázání pro dobu postní a velikonoční - Paulínky.cz (paulinky.cz)

Pokud máte raději klasickou literaturu obsahem i formou, pak vás může postní dobou provázet tyto knihy.


A protože se problém se souběhem Popeleční středy a svatého Valentýna opakuje, můžete si připomenout text, který vyšel před šesti lety na Tisíckráte. Dokonce tam zmiňují Signály. ;-)

Je možné slavit Valentýna na Popeleční středu? – Tisíckráte (tisickrate.cz)