Babičky krmící na náměstí holuby. To je první obraz, který člověku naskočí, když se mluví o ptácích ve městě. Kde je voda, tam se krmí ještě kachny a labutě, a nové trendy velí jim nesušit nakrájenou housku, ale kupovat speciální směsi. Jenže ve městech žije mnohem víc druhů ptáků a jejich problém s lidmi není jen zkažený žaludek a naším s nimi, že znečišťují památky. Žijí blízko nás a o tom, co potřebují, víme tak málo. Tento týden se ptákům v našem okolí věnují hned dva dokumenty televize Noe.

Zdroj: Okřídlení sousedé: Obyvatelé půd | TV Noe

Úterý 23. ledna

Až na konec světa
Patagonie a Ohňová země jsou nebezpečné a krásné kouty světa. 50 let zde působil misionář Alberto Maria de Agostini, který ale nejen obracel místní na víru, dařilo se mu především dokumentovat jejich život a během svých badatelských výprav tak stvořil obsáhlé svědectví o domorodcích, kteří vzali kvůli kolonizátorům za své. 

Příběhy psané životem: Sen českého miliardáře
Přestát smrt syna, rozvod, vydírání, přijít o firmu spiknutím nejbližších spolupracovníků či čelit objednávce své vraždy a nakonec se přece jen vrátit na vrchol – to všechno se zdá jako součásti akčního filmu. Seznamte se s neobyčejně silným životním příběhem Radima Passera, v němž klíčovou roli hraje jeho obrácení se k Bohu.

Středa 24. ledna

Okřídlení sousedé: Ptáci a skla

Koho nikdy nevyděsil pták, který vrazil do okenního skla? Takto jich ale u nás každý rok zemře kolem jednoho milionu. Dokument České společnosti ornitologické upozorňuje na problematiku nárazů ptáků do skel a ukazuje praktické návody, jak problém řešit - a věřte, že silueta dravce mnohdy nestačí.

Kaplani naděje - Sr. Pavla Hana Martínková

Být kaplanem v nemocnici je samo o sobě náročné poslání. Sloužit ale na psychiatrické klinice je úkol opravdu složitý. Své o tom ví sestra Pavla Hana Martínková, která je nemocniční kaplankou v Kroměříži. V dokumentu představuje, jak se k tomuto poslání dostala a co pro ni znamená starat se o pacienty na psychiatrickém oddělení.

Čtvrtek 25. ledna

Na půli cesty

Tam, kde končí stát, začíná Juraj Malý. Tento salesián působí ve věznici pro mladistvé v Sučanech již více než deset let a inspirovalo ho to k vytvoření domu na půli cesty - takového, který umožní propuštěným začlenit se zpátky do normálního života. Tento slovenský Don Bosco usiluje o to stát se druhým - na prvním místě je Bůh.

Trendy ochrany přírody

Ochrana přírody je čím dál propíranějším tématem. Jaký způsob je momentálně "v módě"? Film odpovídá na otázku, proč někde ochrana přírody jednoznačně dává přednost spontánním procesům (tzv. bezzásahovosti), zatímco jinde je naopak nezbytná velmi aktivní a dlouhodobá péče o druhy/habitaty.

Pátek 26. ledna

Nicu

Moldavsko je země, kam se turisté zrovna moc nehrnou. Právě tady ale žije hrdina dokumentu, který sleduje jeho dospívání v kruté realitě postsovětského státu. Příběh chlapce a jeho cesty k sebepoznání, dospělosti a zrání v rigidním a odcizeném prostředí na předměstí Kišiněva v Moldavsku natočili režiséři Riccardo Bianco a Maurizio Fedeleh.

Svatá Kateřina Sienská

Nejznámější svaté Kateřiny jsou dvě - ta Alexandrijská, která se vyhnula smrti v kole, ale ne už katovu meči, a ta Sienská, vzdělaná mystička. A právě o té druhé bude krátký animovaný snímek, který můžete pustit nejen svým dětem, ale trochu se hravou formou dozvědět víc i vy.

Sobota 27. ledna

Příběhy odvahy a víry: Otec a syn. A Bůh řekl Abrahámovi...

Příběh dvou významných osobností - Alexeje a Sergeje Mječjevych - které sdílely nejen rodné jméno, ale i mučednický osud. Otec Alexej byl arciknězem v chrámu sv. Mikuláše v Moskvě a dnes je uctíván jako svatý pravoslavné církve. Jeho syn Sergej, kněz a kazatel, byl záchytným bodem mnoha křesťanů v Rusku za krutého pronásledování, během kterého zemřel jako mučedník. 

Dekalog I.: První přikázání

Na první přikázání desatera hledá návaznost příběh o vysokoškolském pedagogovi - matematikovi. Ten věří v jedinou moc, a tou jsou exaktní vědy, věci co se dají spočítat a statisticky zpracovat. Jeho neotřesitelnou vírou ovšem otřesou události, k nimž dojde poté, co synka předčasně obdaruje vánočním dárkem.

Neděle 28. ledna

Okřídlení sousedé: Obyvatelé půd
Na půdách nežijí jen strašidla, ale taky okřídlení nájemníci - rorýsi, kavky, sovy či netopýři. S člověkem se naučili žít už před mnoha staletími a mnohdy si jejich přítomnosti ani nemusíme všimnout. Dokument České společnosti ornitologické a České společnosti pro ochranu netopýrů nahlíží do tajemného života zvířecích obyvatel půd.

Sabina

Sabina Wurmbrandová je křesťanka žijící v židovském prostředí. Nacisté ji připravili o rodinu a ona přesto dokáže odpustit - ve filmu je vyprávěn její příběh o lásce a milosrdenství v náročné době druhé světové války, kdy odpouštět bylo těžší než kdy jindy. 

Pondělí 29. ledna

Kaplani naděje: P. Marcin Saj

Mnoho let duchovně doprovází nemocné klienty a jejich rodiny v Hospici v Mostě. Co pro něj služba nemocničního kaplana znamená, kudy vedla cesta k tomuto povolání a jak jeho život ovlivnilo setkání s knězem a lékařem Ladislavem Kubíčkem?