Dneska už se názorem, že ženská nepotřebuje ani maturitu, nesetkáváme tak často, ale vtipů o ženách jako těch méně chytrých slýcháme pořád dost. V polovině minulého století ještě nebylo zdaleka tak obvyklé, že šla žena na vysokou školu, tím méně, aby následně učinila světově významné objevy v biochemii. Profesorka Helena Illnerová se stala i předsedkyní Akademie věd ČR. O svém životě vyprávěla v pořadu televize Noe.

;-))pixabay.com

Úterý 30. ledna

Za obzorem: Salesiáni na SOŠ sv. Jana Boska v Kroměříži
Věděli jste, že v Kroměříži mají salesiáni SOŠku? (Mohli byste, mluvil o tom salesián, s kterým jsme loni dělali rozhovor. ;-)) Patří k ní i internát a protože ho mají pod palce právě salesiáni, můžete si být jistí, že se ubytovaní studenti nenudí. Rozhovor s ředitelem, kaplanem a především samotnými studenty moderuje Libor Všetula (s tím jsme rozhovor zatím nedělali, ale co není, může být). 

Dokořán s Ondřejem Kepkou

Režisér Ondřej Kepka je hostem dalšího dílu pořadu DOKOŘÁN. Při společném povídání bude vzpomínat nejen na herečku a maminku Gabrielu Vránovou, ale také na dětskou roli Honzíka v pohádce Arabela. Jaká byla cesta od prvních hereckých příležitostí k režii, kultuře, divadlu, poezii a také k fotografické vášni se můžete dovědět na obrazovkách Tv NOE.

Středa 31. ledna

Nepřítelem osudu
Čerstvě vystudovaný učitel František Truhlář se dal na armádní kariéru ve špatný čas. Po vzniku protektorátu se mu podařilo odejít ze země a nejdřív létal ve Francii, potom se stal pilotem RAF. Dvakrát havaroval a vyvázl s těžkými popáleninami, konce války se dočkal v nemocnici. Svobody si ale příliš dlouho neužil...

Čtvrtek 1. února

Kulatý stůl: Svoboda a smysl oběti

Před pětapadesáti lety se na protest proti sovětské okupaci a lhostejnosti lidí upálil v Praze student Jan Palach a o měsíc později Jan Zajíc. Jaký smysl měla jejich oběť tehdy a jaký má dnes? A jaké jsou příběhy těch, kdo nasazovali a i dnes nasazují svůj život, zdraví, osobní prospěch pro vítězství svobody a demokracie? Má to smysl?

Pátek 2. února

Střípky z ostravské archeologie: Zkáza Ostravy
Není snad jediné město, které by ve středověku nevyhořelo. Pro tehdejší obyvatele to bylo samozřejmě ohromné neštěstí, pro archeology je to ale velice užitečné. Co se stalo v Ostravě v 16. století? Kdo katastrofu způsobil a jak velká nakonec byla? 

Podoby Juraje Thurzy
Palatýna Thurzu si někteří s vás možná pamatují z filmu Bathory, kde ho jako nemilosrdného protivníka ztvárnil Karel Roden. Jaký ale byl tento mocný šlechtic doopravdy? Jeho vizionářské myšlení severnímu Slovensku rozhodně prospělo, ležely však za jeho úspěchy krvavé oběti?

Sobota 3. února

Noční univerzita: Ida Pencová - Ber celej balík

Každý má rád, když je svět zalitý sluncem, plný přátel a dobrého pití. Cítit se dobře a vyhnout se nepohodlí je pro nás normální a celkem snadno dostupné. Život je ale balík, který obsahuje kromě pěkných momentů i ty nepěkné. Jak se naučit vychutnat si dobré momenty a zvládnout ty horší? A proč je důležité dát si občas kafe z nádražního automatu?

Dekalog II. - Druhé přikázání
Dorota, povoláním houslistka, otěhotněla s milencem, a proto si stanovila podmínku: dítě si ponechá jen v případě manželovy smrti. Proti druhému přikázání Nevezmeš jméno boží nadarmo se postaví židovský lékař, když ji ujišťuje o beznadějnosti stavu jejího muže. Jako člověk, který za války přišel o rodinu, se nemůže smířit s pomyšlením, že by žena šla na potrat. 

Neděle 4. února

Poutníci času s Janou a Danem Urbanovými
Škodovkou stovkou až na kraj světa? Proč ne. Manželé Urbanovi se hledali až se našli - od malička je lákaly dálky a společně se do nich v roce 2016 vydali, a to právě ve zmiňovaném "prdítku". Své cesty odstartovali v Íránu a od té doby už zavítali do nejrůznějších koutů světa, například i do Mongolska. 

Dokořán s prof. Helenou Illnerovou
Jak se stát hlavou Akademie věd? O tom povypráví fyzioložka a biochemička Helena Illnerová, která byla předsedkyní AV a také Učené společnosti České republiky. V pořadu DOKOŘÁN se s vámi podělí o svůj životní příběh, lásku k vědě, výzkumu i tajům poznání.

Pondělí 5. února

Outdoor Films s Petrem Góreckim: Cestování je dobrodružství
Poslední dobou začíná platit co Čech, to cestovatel. Tohle je samozřejmě nadsázka, ale cestovatelů máme mezi sebou poměrně dost. Jedním z nich je i Ostravak Petr Górecki, který rád povypráví o svých toulkách za neznámem a také o tom, co ho k cestování přivedlo a co ho na něm nejvíc baví.