Také už máte kalendáře na rok 2024 zaplněné akcemi a těšíte se, kam vyrazíte? Zjišťujete, jak málo má rok víkendů a že se vám spousta akcí kryje a budete muset vybírat, kam pojedete? Pokud jste pravidelnými návštěvníky festivalu UNITED, asi máte na 22. – 24. srpna 2024 jasný program. Jestli jste ale ještě tuhle vsetínskou akci nenavštívili, možná vám Kristýna Vaculíková pomůže se rozhodnout. V rozhovoru nám představila jak počátky festivalu, tak i plány organizátorů na letošní ročník.

Foto: Mike Kovařík

V určitých kruzích není třeba festival UNITED představovat, ale určitě jsou i lidé, kteří o něm neslyšeli, případně moc nevědí, co si pod tímto názvem představit. Jak by se dal festival v několika větách popsat?

Festival UNITED je multižánrový křesťanský festival, který vytváří prostor pro setkání nejen mladých lidí s Bohem. Festival se koná už čtrnáct let každé léto v srpnu ve Vsetíně. Program festivalu tvoří koncerty zahraničních i českých kapel, chvály, semináře na aktuální témata, interaktivní workshopy, talkshow a další. Účastníci mohou využít také službu přímluvných modliteb a poradenství. Festival UNITED neznamená jen výbornou atmosféru, nová přátelství a skvělou zábavu – je to místo, kde mladí lidé mohou poznávat Pána Boha a mohou růst ve vztahu s ním. 

Kdo přišel s nápadem takový festival založit? Jaký byl motiv a jaký cíl?

Na počátku každého velkého příběhu je výzva, touha nebo sen. Sen zažít něco, co nás přesahuje. Festival UNITED byl snem několika přátel z různých církví, kteří měli blízko k hudbě, misii a službě mladým lidem. Čím více svůj sen v rozhovorech probírali, tím víc viděli, že tento sen nepatří jen jim, ale že ho sdílí daleko více lidí. A tak festival UNITED vznikl díky přátelství a společnému odhodlání nadšených dobrovolníků, kteří toužili, aby v naší zemi existoval křesťanský festival pro mladé lidi a jejich věřící i nevěřící přátele. Festival, který bude spojovat věřící z různých církví na základě toho, co mají ve víře společné.

Takže jde o festival ekumenický. Jaké je složení organizátorského týmu? Podporuje festival nějaká konkrétní církev?

Festival je mezidenominační a to platí i pokud jde o tým organizátorů. Samotnou akci připravují v průběhu roku dva týmy – poradní a realizační. Poradní tým tvoří zástupci českých církví. Hlavní úlohou poradního týmu je udržovat vztahy festivalu s církvemi v ČR a hledat směr, myšlenky a program pro následující ročník festivalu. Realizační tým pak přetavuje do praxe to, co poradní tým vymyslí. Realizační tým spojuje dobrovolníky z celé republiky z různých církví. K realizaci festivalu se také na místě připojuje 140 dobrovolníků, bez kterých by festival nebyl proveditelný.

Takže žádnou konkrétní církev jmenovat nechcete? Kolik lidí je z jaké církve nehraje při přípravě festivalu roli?

Za festivalem stojí lidé z Církve: bratrské, apoštolské, římskokatolické, českobratrské evangelické, Adventisté, Bratrská jednota baptistů, Křesťanské sbory a další se připojují při festivalu. Účinkující a účastníci jsou i z dalších církví, které nejsou výše vyjmenované. 

Chápu, že dobrá vůle a přátelství stojí v základu takové akce, ale přeci jen zvete konkrétní lidi s nějakými postoji. Nikdy mezi vámi nedochází ke sporům, jestli někoho pozvat, nebo raději nepozvat?

Na podzimním setkání poradního týmu probíhají návrhy na účinkující a snažíme se o pestré zastoupení z různých církví. Velmi tomu pomáhá fakt, že církve mají své zástupce v tomto týmu a členové týmu znají festivalové prostředí. S účinkujícími komunikujeme to, aby byli srozumitelní pro ostatní, kteří mají např. jinou spiritualitu, jiný slovník pojmů apod. Měli by přijet sloužit všem mladým věřícím a hledajícím. O výběr účinkujících se nehádáme, spíš si nasloucháme, protože v případě neshody platí nepsané pravidlo účinkujícího nepozvat. Vážíme si úsudku členů poradního týmu, že poctivě doporučí, nebo nedoporučí účinkujícího. Samozřejmě, že se může stát, že přes veškerou snahu si na místě s účinkujícím úplně neporozumíme. Jsme lidi. :-)

Zmínila jsi sto čtyřicet dobrovolníků. O co všechno se starají? Mají čas se účastnit i nějakého programu?

Naši dobrovolníci se starají o praktický chod festivalu - před začátkem společně stavíme festival, během festivalu pak registrují účastníky, kontrolují vstupenky, hlídají ubytování na školách, obsluhují atrakce, pomáhají s přípravou občerstvení pro účinkující a tým nebo třeba s technikou. Přípravy začínají dva dny před festivalem dobrovolnickou konferencí, kdy na dobrovolníky čeká kromě práce i ranní a večerní duchovní programy s chválami a kázáním. Dobrovolníci mají tedy při práci možnost i načerpat. 

Pracovní doba festivalu se dle role pohybuje okolo osmi hodin. Dobrovolníci pracují v partách, kde se domlouvají se svým vedoucím na směnách, takže se můžou po domluvě účastnit některého z programů UNITED. 

V minulém roce jsme bojovali s nedostatkem dobrovolníků, část přihlášených nedorazila, takže se naši dobrovolníci museli semknout a pracovat i nad rámec svých směn, za což jsme moc vděční. Proto bychom chtěli požádat i čtenáře Signálů o zvážení stát se naším dobrovolníkem. Více informací a přihlášení naleznete na našem webu: https://festivalunited.cz/dobrovolnici/

Foto: Tereza Plasková

Jací nejzajímavější hosté už na festivalu vystupovali?

Každoročně zveme desítky kapel a hudebníků z ČR i ze zahraničí. Snažíme se vždy prezentovat inspirativní mix umělců různých hudebních žánrů, kteří ve své tvorbě reflektují křesťanské poselství. Na festivalu v minulosti vystoupili např. Hillsong London (UK), Martin Smith (UK), Christafari (US), Faith Child (UK), Kutless (US), Maleo Reggae Rockers (PL), October Light (HR), Paul Colman (AU), Reilly (US), nebo Worship Central (UK). Mezi další oblíbené interprety patří i písničkář Pavel Helan, Sima Magušínová nebo slovenská kapela ESPÉ. 

Oblíbenou částí programu je i mluvené slovo a semináře. Minulý rok jsme mohli přivítat senátora Pavla Fischera, v předchozích letech to byli třeba Pavel Hošek, bývalý senátor Zdeněk Papoušek, Tomáš Sedláček nebo Marek Orko Vácha, který bude i jedním z hlavních řečníků na UNITED na Vsetíně v tomto roce.

Kromě hlavního festivalu ve Vsetíně se už druhým rokem chystá jednodenní verze v Českých Budějovicích. V čem se tyto akce liší?

Po naší nabídce, že pomůžeme zrealizovat festival i v jiných městech, se nám ozvala Jana z římskokatolické církve v Českých Budějovicích. A protože jednou ze základních hodnot UNITED 3P, z.s. je podpořit místní církve ve spolupráci a vytvářet nový prostor pro setkání mladých a evangelizaci, jsme byli rádi za tento kontakt a zorganizování první schůzky s lidmi z Českých Budějovic. Sešlo se asi čtyřicet lidí z různých církví a sborů a byla tam jasná touha udělat něco společně pro mladé v Jihočeském kraji. A teď připravujeme spolu s týmem z Českých Budějovic druhý ročník a máme radost, že nadšení oslovit lidi evangeliem a ochota sloužit trvá! Zveme všechny 20. 4. 2024 do KD Vltava a na náměstí před Kulturním domem. Chystá se parádní program.

Uvažujete o pořádání jednodenních festivalů i v jiných městech? Na čem závisí, jestli se někde festival uskuteční?

Jsme otevření další spolupráci. Stačí se ozvat na [email protected]. Podmínkou je společné zapojení alespoň některých církví, stačí dvě nebo tři, které chtějí mladé oslovit společně a mít nápad na základ týmu, který by s námi realizoval festival v jejich městě. Zkušenost s pořádáním akce „přivezeme“, ale sami to v novém městě nezvládneme. To už je ale společná, delší cesta, nicméně na začátku musí být jednotlivec, který se nechá inspirovat Pánem Bohem, nadchne se a napíše nám. 

Na jaké hosty se mohou těšit návštěvníci 20. dubna v Českých Budějovicích?

Snažili jsme se opět vytvořit pestrý program. Máme velkou radost, že nás navštíví worship leader Baruch Sanchez z Kalifornie, který za svou kariéru spolupracoval s významnými jmény mezinárodní worship scény, jako je například Hillsong, Kim Walker nebo Brooke Ligertwood. Věříme, že mladé potěší i rapové uskupení TowMeot nebo písničkář Petr Wohlgemuth a další umělci. Hlavním řečníkem bude David Novák, který povede i jeden z mnoha seminářů, ve kterém se bude zabývat otázkou, jak na nejistotu a strach. Připravujeme také semináře na téma sebepoškozování nebo o sportu a spiritualitě. Účastníkům nabídneme taneční workshop nebo workshop Jak sdílet svou víru. Ti nejmenší se můžou těšit na divadelní představení Jana Horáka „Tučňáci na Arše“.

Tučňáci jsou skvělí! A proč by si člověk měl zapsat do kalendáře 22. – 24. srpna 2024?

Věříme, že UNITED 2024 bude opět nezapomenutelnou akcí. Na festivalu vystoupí spousta zajímavých jmen různých žánrů. Těšíme se na vystoupení finské popové kapely Park 7 nebo britského rappera Joshuy Luke Smitha. Účastníky jistě potěší i kapela Azitmuht, Way To Go, Spotlight nebo rapové uskupení Isaac Records. V současné chvíli ještě domlouváme další účinkující, můžeme vám ale prozradit, že na UNITED přijede i Pavel Helan, Lamačské chvály, rapper Kalwich s manželkou nebo americká kapela PineLake Worship Band, která minulý rok všechny nadchla. 

Semináře se zaměří na kritické myšlení, vztahy, chození, umělou inteligenci, emoce, queer a další témata a poskytnou návštěvníkům možnost hlouběji se zamyslet nad aktuálními společenskými otázkami a obohatit své znalosti.

Modlíme se, aby letošní ročník opět nabídl prostor pro modlitby, zastavení a rozjímání. Věříme, že festival UNITED bude místem, kde se lidé nejen setkávají s uměním a kulturou, ale také nalézají inspiraci posouvat se za Pánem Bohem ve svém každodenním životě.

Foto: Eliška Jurečková

Když jsem byla mladá a rozhodovala se, na jakou křesťanskou vícedenní akci vyrazit, občas jsem si nebyla jistá, jak bych tam spala, co jedla, jestli je třeba přijet v partě, aby se tam člověk neztratil… Co byste řekli středoškolákovi, který váhá, zda se do Vsetína vydat?

UNITED je jedinečná příležitost pro obohacení, zábavu a setkání s novými lidmi. Ať už člověk přijede sám, nebo v partě mládežníků, vždy si najde na UNITED své místo. Účastníkům nabízíme ubytování ve vsetínských školách. Je potřeba si vzít vlastní spacák a karimatku. Na festivalu najdete různé stánky s občerstvením. Festival se navíc koná v centru města, takže si člověk může jídlo obstarat  v místních podnicích nebo v supermarketech a je zároveň stále v centru dění. 

Křesťanské festivaly se často zapíší hluboko do srdce a pro organizátory to může být důležitá zpětná vazba. Dostanou se k vám zprávy o tom, co lidem festival dává? Můžete se o nějaké příběhy podělit?

Každá zpráva od našich účastníků nás velmi potěší a máme z ní velkou radost. Vidíme, že Pán Bůh si festival používá a jedná na něm. Dozvěděli jsme se příběhy o deseti mladých lidech, kteří se na minulém UNITED rozhodli odevzdat svůj život Ježíši. Víme o dvou mládežnicích, které se na popud toho, co na letošním UNITED zažily, nechaly pokřtít. Slýcháme příběhy o tom, jak Pán Bůh dal lidem na UNITED sílu bojovat se svými závislostmi, jak se Pán Bůh dotýkal jednotlivců a mluvil k nim skrze program.

Dostal se k nám také příběh jedné slečny. Během školního roku pociťovala osamělost a konflikty ve třídě, pravidelná setkávání mládeže v jejich sboru během roku vymizely. Byla plná vnitřních zranění a zklamání. Na minulý UNITED kvůli nemoci málem nejela, což ji velmi trápilo, a tak se za to začala modlit. Během modliteb jí vyvstávalo na mysli jméno Miriam, čemuž moc nerozuměla. Nakonec jí Pán Bůh uzdravil a ona mohla odjet vstříc UNITED 2023. Poslední den festivalu navštívila poradenské centrum. Jeden z poradců se jí zeptal, jestli chce mluvit s mužem nebo ženou. Cítila, že se ženou. Po chvíli k ní přivedl mladou poradkyni – která se jmenovala Miriam. Sdělila nám, že modlitba s poradkyní pro ni byla úžasným zážitkem. Poradkyně se modlila i za věci, o kterých spolu nemluvily. Slečna odcházela z poradenského centra velmi vděčná a občerstvená. Po modlitbě s poradkyní se začaly věci v jejím životě měnit. Pocit osamění zmizel, Pán Bůh jí přivedl do sboru novou kamarádku a konflikty ve třídě se vyřešily. 

Tyto příběhy jsou pro nás hnací silou a jsme nadšení, že festival může mít pozitivní vliv na mladou generaci v tomto národě.

Foto: Mike Kovařík