Za kněžská povolání se někteří modlí denně. Mají k tomu rok od roku větší důvod: touhu stát se knězem má jen málo mladých mužů. Ubývá obecně lidí, kteří se hlásí ke katolické církvi, ale kněží ubývá rychleji. Je to jako se sestřičkami v nemocnici - čím jich je méně, tím víc mají práce. Rychleji vyhoří. A je jich ještě méně. Kdo jsou ti, kteří se chystají doplnit kněžské řady? Kteří se nebojí závazků a drobnohledu, pod kterým budou? Koho si Bůh povolává? V dokumentu televize Noe se můžete seznámit s příběhem šesti z nich.

zdroj

Úterý 9. ledna

Plné hnízdo v Ústeckém kraji

Mnoho párů touží po dítěti, ale lékaři jim příliš naděje nedávají. Jako první navštíví štáb rodinu Štanclových. Veronika podle všech prognóz děti mít nikdy neměla, nakonec s Petrem ke svým čtyřem biologickým potomkům přijali i tři pěstounské a lze tak říct bez nadsázky, že mají plné hnízdo.

Když bolí tělo: Nemoci oka a jejich léčba

Většinu informací o světě dostáváme do mozku prostřednictvím oka a ztrátu zraku nebo jeho poškození vnímáme jako silné omezení. Současná vyspělá oční mikrochirurgie je schopná odstraňovat i závažné vady včetně některých genetických. Co všechno už lékaři dokážou bude vyprávět přednosta ostravské oční kliniky, Jan Němčanský. 

Středa 10. ledna

Setkání: Stanislav Šec - Meditační zahrada v Plzni - Památník obětem zla
Kousek od Radbuzy najdete v zástavbě kousek zeleného klidu - Meditační zahradu s kaplí Maxmiliána Kolbeho a Památníkem obětí zla. O zahradě bude vyprávět místňák Stanislav Šec, který se tady s rodinou rád prochází a hledá kapku klidu v rozbouřeném světě. 

Čtvrtek 11. ledna

Otazníky kolem starých klášterů
Starých klášterů je v naší zemi mnohem víc, než si sami myslíme. První ránu jim zasadilo josefinské rušení řádů, druhou komunistická moc. Jak je to se starými kláštery dnes bude vyprávět profesor Jihočeské univerzity Martin Weis.

Továrna mezi vodami
Příběh továrny Mateiciuc v Odrách zpracoval do podoby bezmála hodinového dokumentu publicista, producent, scénárista a režisér na volné noze Marek Hýža. Hlavními hrdiny filmu jsou bratři Emil a Zdenek Mateiciucovi, ale je také o všech, kteří v Odrách tuto továrnu, zničenou minulým režimem, před mnoha lety postupně vybudovali.

Pátek 12. ledna

O kom, o čem: Profesor Rudolf Haša
Neznat profesora Hašu je pro každého od nás z lesárny ostuda. Díky Noe se s ním můžete seznámit i vy - nejen s jeho kariérou profesora lesnické ekonomiky, ale i s tím, jak a kde se u něj rozvinula láska k přírodě a kam se vždycky rád vracel.

Láska
Nejen v Sierra Leone je dost náročné se uživit. Chudoba je tu velká a mnohým tak nezbývá než se věnovat nejstaršímu řemeslu. Tento dokument ukazuje realitu některých dívek, které musely pracovat v nebezpečných ulicích Freetownu. 

Sobota 13. ledna

Nebe
Film přímo a nepřímo řeší některá z největších témat moderní Číny: politika jednoho dítěte, lidská práva, nedostatek svobody náboženského vyznání, korupce nebo zhoršení lidských hodnot v komunistickém režimu, je ale také příběhem o lásce a o tom, že i v největší beznaději lze nalézt kapku naděje.

Neděle 14. ledna

S chutí přes práh: Českomoravská Fatima v Koclířově

Mezi Svitavami a Moravskou Třebovou, v samotném východním cípu královéhradecké diecéze a téměř na hranicích Čech a Moravy, se nachází původní klášter redemptoristů. Od roku 1995 sídlí v areálu kláštera Českomoravská Fatima a právě sem se vydal televizní štáb pořadu S chutí přes práh, protože pro jejich vyhlášené Fatimské koláče jezdí lidé z celé republiky. 

Bohoslovci – Sloužit se všemi dary

Dokument představuje příběhy šesti bohoslovců, šest příběhů velmi rozdílných mužů, kteří na své cestě ke kněžství čelí mnoha výzvám. Snímek ukazuje naději, že církev získá odvážné kněze, kteří chtějí zasvětit svůj život následování Krista.

Pondělí 15. ledna

Outdoor Films s Michaelou Sládkovou: Potápění je můj život

Už jste se někdy potápěli? Možná, že někteří ano a dají mi za pravdu, že ten pocit s ploutvemi, s láhví, kdy slyšíte jen vlastní dech a pomalinku klesáte do hlubin a vnímáte kouzelnou podmořskou přírodu, je zážitek k nezaplacení. A pokud jste to někteří ještě nezkusili, nevadí. V dnešním díle vám o tom bude vyprávět Michaela Sládková, zkušená potápěčka a vydavatelka potápěčského časopisu.

Jan Bula - Mučednická smrt a proces blahořečení

„Pán Bůh vyměřil mi krátký život, ale věřím, že nebyl nadarmo.“ Tak zní úryvek z dopisu na rozloučenou, který napsal komunisty popravený kněz Jan Bula den před popravou. Od těchto události nás dělí na 70 let. Jaký byl jeho život a proč musel zemřít?