Chodíte rádi na výstavy starých malířů? Navštěvujete cizí města a prohlížíte si výzdobu kostelů? A rozumíte tomu, na co se díváte, nebo na sebe jen tak necháváte díla působit a užíváte si atmosféru? Pokud se bojíte, že vám z neznalosti mnohá sdělení v obrazech skrytá unikají, využijte možnosti zúčastnit se přes obrazovku přednášek profesora z pražské teologické fakulty Jana Royta vysílaných v televizi Noe. Zjistíte, že v obrazech je schováno mnohem víc, než člověk na první pohled vidí.

Zdroj: Noční univerzita: prof. Jan Royt - Ikonografie Panny Marie | TV Noe

Úterý 2. ledna

Noční univerzita - prof. Jan Royt: Ikonografie Panny Marie

Jestli dnes ještě nemusíte do školy, užijte si přednášku prof. Jana Royta. Takový gejzír znalostí hnaných nadšením a láskou k tématu jen tak nepotkáte. A až se někde v kostele nebo v galerii zadíváte na obrazy, možná na něj s vděčností vzpomenete, protože uvidíte mnohem víc než dřív. Ony všechny ty barvy, tvary, zvířátka a kytičky něco znamenají… a pan profesor ví co. 

Setkání - Jaromíra Vítková - kostel svatého Jakuba Staršího a židovská synagoga 

Boskovice jsou svou architekturou vyhlášené. Místní rodačka paní Jaromíra Vítková nám poví o některých skvostech tohoto města.

Středa 3. ledna

Náš dům v kosmu - ekologie a bioetika

Dokument je sice třináct let starý, ale to už je zase dost na to, aby vyrostli lidé, kteří tehdy ještě Marka Orko Váchu neposlouchali, a ti, kdo ho tehdy poslouchali, zastárli natolik, že jim neuškodí si to připomenout. :-)

Když bolí duše - Autismus

O autismu se mluví stále víc. Zjišťujeme, že autista nemusí nutně vypadat jako Rain Man a nemusí žít v ústavu, že forem autismu je víc a občas zjistí někdo dospělý, že se ho tato diagnóza také týká. O autismu budou hovořit Marie Gerdová, ředitelka ve společnosti ADAM - autistické děti a my a Mgr. Přemysl Mikoláš, dětský a dorostový psycholog a psychoterapeut.

Čtvrtek 4. ledna

Střípky z ostravské archeologie - Návrší pod Mudlochem

Návrší Nad Mundlochem patří mezi jedny z prvních lokalit na Ostravsku, které byly archeologicky prozkoumány. Výkopy provedl Karel Jaromír Bukovanský v poslední třetině 19. století.

Dokořán s Janem Potměšilem

Jan Potměšil byl napřed nadějný student DAMU, potom symbol listopadové revoluce a posléze oduševnělý herec, věnující se kromě hraní i charitě. Pokud ho chcete poznat lépe, máte příležitost.

Pod lampou - Vánoce na Měsíci

Čím je raketa Saturn 5 výjimečná? Jak pomohla programu Apollo? Který let se uskutečnil o Vánocích? Jak je astronauti strávili na Měsíci? Hostem pořadu je Juraj Petrovič.

Pátek 5. ledna

GOODwillBOY - Scouting

Před patnácti lety mluvil po telefonu o svých zkušenostech ve skautu a se skauty dnes již zesnulý biskup Mons. František Václav Lobkowicz, duchovním rádce skautů a skautek v České republice. 

Léta letí k andělům - František Václav Lobkowicz

Pokud vás slova biskupa Františka Václava Lobkowicze zaujala, ale moc o něm nevíte, můžete se s ním víc seznámit v tomto pořadu.

Příběhy psané životem - Bohem nezapomenuté děti

Bangladéš je jednou z nejchudších zemí světa, kde velká část populace musí vyžít s prostředky odpovídajícími jednomu euru na den. Lékař a misionář Milan Moskala z Českého Těšína v Dháce a okolí založil spoustu škol pro nejchudší děti. Nabízí jim vzdělání a vědomí, že Bůh je miluje a že na ně nezapomněl.

Sobota 6. ledna

Noční univerzita - prof. Jan Royt: Ikonografie Kristova dětství a Klanění tří králů

Jestli vám utekla přednáška pana profesora v úterý, nebo vás naopak nadchla a už jste si z antikvariátu objednali jeho knížky, tak máte v sobotu další možnost si ho poslechnout a sebe vybavit informacemi, které vám později přinesou krásné zážitky.

Až navěky

Michael a Michelle, dva studenti středních škol, se do sebe šíleně zamilují. Jejich životy jsou plné smíchu, když společně plánují budoucnost. Ale sny mladého páru jsou přerušeny, když je Michaelovi diagnostikována vzácná forma rakoviny. A tak přichází boj Michaela a Michelle s rakovinou a jejich víra a odhodlání prochází těžkou zkouškou.

Neděle 7. ledna

Dokořán s prezidentkou Slovenské republiky Zuzanou Čaputovou

Také patříte k těm, které mrzí, že současná slovenská prezidentka už nechce znovu kandidovat, i když si uvědomujete, že je to jeden z projevů toho, proč chcete, aby kandidovala, totiž že je to rozumná žena, které ješitnost nezatemnila mozek? 

Chodské slavnosti 2020 - Domažlice a Klenčí pod Čerchovem

Folkloru je v televizi Noe tolik, že na něj normálně neupozorňujeme, ale když se jednou objevilo něco z Chodska a konkrétně z Klenčí, tak neodolám, abych to nezmínila. A pokud vás folklor zajímá, tak vězte, že hned vedle Klenčí je Postřekov, jehož masopust je vyhlášený a sjíždí se tam hosté z celého světa. Chce to pár dní dovolené, protože se tam masopust neslaví moderně v sobotu, ale tradičně v úterý, a předcházejí mu velké přípravy. Ale stojí to za to!

Pondělí 8. ledna

Noční univerzita - doc. Marek Šmíd: Vatikán a totalitní ideologie 20. století

Vedete někdy debaty s kamarády a oni na vás útočí, že církev je hrozná a v politice podporuje vždy nesprávné strany a co kdo kdy udělal špatného? A nevíte, co jim odpovědět, protože ve škole jste tyhle věci nebrali? Pokud chcete zlepšit své argumentační možnosti, pojďte si poslechnout, jaké bylo být papežem během první a druhé světové války, jak jemně musel Vatikán našlapovat a jak rezolutně se mohl vyjadřovat a kde vlastně je hranice mezi ideologií a náboženstvím.

Plné hnízdo v Ústeckém kraji

Přemýšlíte o rodině a uvažujete nad ideálním počtem dětí? Napadlo vás otevřít svůj domov i cizím dětem? Manželé Štanclovi ke svým čtyřem biologickým dětem přijali i tři pěstounské. A to Veronika podle všech prognóz děti mít nikdy neměla.