Odkazem na nutnost postarat se o rodinu vysvětlují lidé kde co: změnu zaměstnání za takové, kde vyšší plat vykupuje etickou problematičnosti činnosti či firmy, nemožnost jít někomu pomoci, v nesvobodných režimech i zapírání svého přesvědčení nebo kolaboraci. Každý chce pochopitelně pro své děti to nejlepší. Někdo ale za nejlepší nepovažuje značkové oblečení a pobyty u moře. Jsou lidé, kteří si přejí vychovat děti k lásce a obětavosti a někteří dokáží jít až do krajnosti. Když manželé Ulmovi přijímali za druhé světové války do svého domu osm židů, věděli, že riskují smrt svých dětí. Přesto jednali podle svého svědomí a dělali, co bylo v jejich silách. Přinesli oběť nejvyšší - nezachránili ani své děti, ani své chráněnce, ale pro všechny následující generace jsou vzorem a symbolem nesobecké lásky. Blahořečena byla celá rodina včetně dítěte narozeného až po smrti své matky. S jejich příběhem se můžete seznámit v pořadu televize Noe.

Jaká zvířata si nejčastěji dopřávala středověká šlechta? (zdroj)

Úterý 16. ledna

Střípky z ostravské archeologie: Zvířata ve středověké Ostravě
Že nevíte, co je to archeozoologie? To nevadí, v pořadu se to dozvíte, a hned s názorným příkladem. Co ve středověku v Ostravě jedli, jak se maso porcovalo a upravovalo, jaké bylo složení kuchyňského odpadu a jaké druhy divokých i domácích zvířat kolem středověké Ostravy žily?

Albánie – Angelo
I Albánci po druhé světové válce padli do spárů komunistů. V jejich zemi vládl jeden z nejpřísnějších komunistických režimů, který jakoukoliv víru prohlásil za trestnou a být křesťanem se de facto rovnalo rozsudku smrti. Po obnovení demokracie se víra do životů nové generace pomalu vrací - i díky otci Angelovi.

Z dálky obyčejné sídliště s kostelem, ve skutečnosti jedna z nejznámějších věznic v ČR. (zdroj)

Středa 17. ledna

Příběhy psané životem: Zpověď z valdické věznice
Valdická věznice má nechvalnou pověst. Na vlastní kůži si ji ověřil ne úplně hrdinný hrdina pořadu, kterému od začátku života štěstí nepřálo - odložení do dětského domova, rozvedení adoptivní rodiče, řešení problémů bitkami - a už se po šikmé ploše sklouznete za zamřížovaná okna s výhledem na bývalý barokní klášter. Dá se s takovou minulostí začít od znova, najít si práci, partnerku, založit rodinu a nechat všechno špatné za sebou? 

Smutný pohled na rozbitou střechu neratovského kostela. (zdroj)

Čtvrtek 18. ledna

Kulatý stůl: Jak se připravit na budoucnost?
Jak se tak říká, bude hůř, líp už bylo. Minimálně co se globální situace týče. Eskalující válečné konflikty, přibývající přírodní katastrofy, nekontrolovaný vzestup AI - dá se vůbec zůstat v klidu? Odpověď budou hledat publicista a filosof Petr Fischer, kněz, redemptorista Petr Beneš a psycholožka se zaměřením na krizovou pomoc Daniela Vodáčková. Ptát se bude moderátorka Daniela Brůhová.

Na křídlech andělů
Neratovský kostel se, stejně jako celá obec, dnešních dnů málem nedočkal - v roce 1989 tu žili jen dva stálí obyvatelé. Díky nadšení pro věc je ale dnes kostel Nanebevzetí Panny Marie jedním z nejslavnějších českých kostelů a zároveň velmi dobrým příkladem šikovné rekonstrukce. Dokument vás zavede na prohlídku chrámu, do kterého svítí slunce.

(zdroj)

Pátek 19. ledna

Hřbitov bláznů
Málokteré místo má tak podivnou atmosféru jako bohnický ústavní hřbitov. Náhrobky, ke kterým nikdy nikdo nepřišel zapálit svíčku, trochu tísnivá nálada vyvolaná osudy těch, kteří jsou zde pohřbení, historky, které se o místě posledního odpočinku více než čtyř tisíc mrtvých vypráví... Projděte se zahradou ticha v černobílém experimentálním dokumentu. 

Víc než chrám: Jednota různého
Na Vysočině běžně najdete v jedné dědině dva kostely - evangelický i katolický. Obě víry tu žijí celá staletí bok po boku - v Rovečném, Prosetíně, Olešnici a mnoha dalších obcích s poetickými názvy jako z pohádky. Dokument vás zavede také na Vítochov - ke kostelu, který se podobá spíš středověké pevnosti. Jak je to s dvojitou vírou dnes? A neodumírá kvůli lhostejnosti?

Kulatý stůl: Duchovní odkazy v Komenského knize Labyrint světa a ráj srdce

Ať už se chystáte na maturitu, nebo máte od maturity daleko a jen si pamatujete, že jste o téhle knize slyšeli, ale už si nic nevybavíte, můžete využít debaty o tomto Komenského slavném díle. Za devadesát minut už si nějaký obrázek uděláte a kdo ví, třeba se vydáte i do knihovny. 

zdroj

Sobota 20. ledna

Tiché hrozby - Bouřlivé počasí

Bouře, blesky, extrémní lijáky, bleskové povodně, krupobití a tornáda. Poslední dobou se neobejde žádný týden bez přírodní katastrofy. Jak čeští vědci studují tyto fenomény a jak jejich práce může lidem prakticky pomoci? Co vlastně víme o počasí a proč nás tak často překvapuje? Jak přesné jsou modely předpovědí? Budeme vůbec někdy schopni předpovídat počasí stoprocentně?

Blahoslavená rodina Ulmova
Skrývat Židy v nacistickém Polsku znamenalo riskovat rozsudek smrti nejen pro vás, ale i pro vaši rodinu. To je právě příběh rodiny Ulmových - na statku nedaleko ukrajinských hranic ukrývali hned osm židovských uprchlíků. Dva roky se jim dařilo pozornosti gestapa unikat, ale v březnu 1944 se karta osudu převrátila a hrdinný čin skončil krvavou a nemilosrdnou tragédií...

Neděle 21. ledna

Poutníci času s Tomášem Cajthamlem
Jdou analytická chemie a ekologie dohromady? Samozřejmě! Tomáš Cajthaml se věnuje dlouho podceňovanému riziku, kterému se bohužel špičkovým tříděním odpadů nevyhneme - neviditelnému zlu jménem mikroplasty...

zdroj

Pondělí 22. ledna

Jan Palach - poselství
Dne 16. ledna 1969 přišel na Václavské náměstí, čichl si éteru, polil se hořlavinou a škrtl sirkou. Jeho jméno se tím zapsalo do dějin - Palach. Jan Palach. Na šedesát let staré události vzpomíná socioložka Jiřina Šiklová, herečka Táňa Fišerová a kněz Tomáš Halík. Padne i často opomíjené jméno pochodně číslo 2 - Jan Zajíc...

Na startu s Jakubem Tichým
Někteří kazatelé mají takový přednes, že by se před nimi styděl i Eminem. To bude nejspíš i případ Jakuba Tichého, který studuje Evangelikální teologický seminář a zároveň vystupuje jako rapper pod uměleckým jménem JQPG. Jde to dohromady? Je možné se v České republice vůbec živit jako křesťanský rapper? A co by Jakub rád změnil na českém církevním prostředí?